Sudičky po česku 5 - Malý velký svět

Kočovné divadlo, univerzita, laboratoř. Co skrývá minulost? A může být velký svět malý?

Dnes necháme sudičky odpočívat. Ty staré dámy jsou z minulých dnů docela unavené. Merlotu rozbolela hlava, nejspíš z přemýšlení a z přílišné zodpovědnosti. Packalka si musí uklidnit nervy, bylo toho na ni tolik, že je chvílemi začala ztrácet. Akitemtira se v noci převaluje a špatně spí… A ta holčička, kvůli které jsme vám tenhle příběh začali vyprávět, ta ještě o světě nic neví.

Někdy o našich sudičkách mluvíme jako o  starých dámách. Není to neuctivé? Možná by vás zajímalo, kolik je jim ve skutečnosti let. Ale to je potíž. Je to tak, že když se v určitém věku stanou sudičkami, už dál nestárnou, tedy alespoň úředně.  Ale ani to není tak jednoduché. Vy to, milé děti, ještě nevíte, ale lidský věk je jednak číslo, a pak taky to ostatní.

Akitemtira vždycky usilovala o to, aby se sudičkou stala tehdy, až kalendář ukáže 77 let. No ovšem, šťastné sedmičky. A podařilo se. Kdykoliv se jí zeptáte, ráda a s pýchou vám to řekne. Packalka si zase potrpí na výročí a jak se to tak všechno událo, vyšlo rovných 80. Merlota se sudičkou stala…jak bychom to nejlépe řekli? V pozdním mládí. Číslo vám za nic na světě neprozradí.

Jsou prostě každá jiná. Z jejich minulosti toho moc nevíme, mají i svá tajemství. Merlota ale často a ráda vzpomíná na svoji dráhu dramatické umělkyně. Však si to poslechněte:

„To sme tenkrát hráli mysim Šekspíra. Já sem text uměla nejlíp a tak rejža řek, abych napovídala. Tak sem tam seděla v tý boudě pod jevíštěm, kníhu pro jistotu na kolenouch. Jenže jak to bylo dlouhý, tak sem si asi na chvíli zdřimla. A ten, co hrál toho hrbatýho krále, to byl náhodou fešák, najednou nevěděl, co má řikat. A tak tam chodil sem a tam a mlel porád dokola  jak dál? nebo co mám teď ještě říci? No chvíli to vypadalo, že má jako to rozervaný jitro, teda nitro, a že neví co se životem a tak. Ale pak už dost zařval a já sem se strašně lekla a ta kníha mi spadla na zem. Tak sem takovym tim hlasitym šeptem, co umíme jenom my hercí, řekla vono mi to spadlo tam na zem. Hrbáč asi blbě slyšel nebo co a tak řek děsně dramatyckym hlasem opona temna padá na zem. To by bylo bejvalo nejlepčí, jenže ten vod vopony seděl zrovna někde u píva, páč to v týhle chvíli nečekal. Tak sem trochu hlasitějc zase řekla, že mi ta pitomá kníha upadla. Ten hrbatej král, co měl zrovna jako na potvoru monológ, jako že tam byl sám, měl bejt naštěstí vztelkoun i podle tý hry. Tak zařval ó nebesa, zvedněte krucinál tu knihu osudu ze země a nahlédněte v ní. Já sem to hned pochopila a lichotilo mi, že řiká nebesa, taky moh říct něco horšího. Jenomže jak sem šátrala po tý zemi, tak sem zvrhla flašku s vínem a to se rozlilo. Ale to už naštěstí přilít ten chlap co spouští voponu a bylo. No a co, lidi se smáli, jenom pár mrzoutů chtělo vrátit prachy za vstupný.“

Ovšem, takových historek je spousta a mnohé jsou i vymyšlené. Ale tahle se opravdu stala, Merlota to odpřísáhla.

Principál toho ochotnického spolku Hrajeme klasici i nové kusy býval kdysi skutečným hercem a měl z té doby takové ty známosti. Merlotu do Sboru sudiček dostal za vydatné pomoci několika demižonů slivovice.

Packalka, druhá sudička, už tak sdílná nebývala. Ale přece jen, když ji její družky hezky poprosily, vyprávěla o svém působení na univerzitě:

„Mě moji studenti zbožňovali. Vždycky mi říkali paní profesorko, vás je pro nás škoda, my vás jen zdržujeme a věda přijde zkrátka. A o moje zdraví jak se strachovali! Jděte si domů odpočinout, paní profesorko, vypadáte špatně. A což teprve rektor, ten se o mě přímo chvěl. Posílal mě pořád do lázní, jedny mi dokonce zaplatil. Kolegové profesoři měli ke mně taky velké ohledy, vždycky se tiše vytratili, aby mě v bádání nerušili. Jeden zvlášť nadaný student, ten mi dokonce daroval v kůži vázané básně, Sbohem a šáteček se to jmenovalo. To bylo opravdu dojemné.“

Svět je skutečně obrovský a zároveň docela malý. Jen tak je možné, že jeden starý barman zaslechl na srazu absolventů jisté univerzity tuto větu:

„Hele a víš vo tom, že Stará Megera teď dělá sudičku?“

Zmíněný rektor měl podobné známosti, jako principál kočovného divadla.Udělal vlastně to samé, jenom na trochu vyšší a spletitější úrovni. Packalku Sboru vnutil výměnou za místo pro syna švagrové bratrance neteře první ženy jednoho velmi vlivného pána. 

Akitemtira byla už v dětství děsně dobrá v matematice. Někteří lidé říkali, že u dívky je to až na pováženou. Dnešní feministky by takovou nálepku snášely náramně špatně. Jenomže  mnozí vůbec nepoznali, že jde o děvčátko. Když vyhrála čtvrtou matematickou olympiádu, byla to už vlastně nuda.

A pak objevila na půdě v domě své staré tety tu knížku. Numerologie aneb (ne)odhalená tajemství čísel se to jmenovalo. Přečetla to jedním dechem a okamžitě věděla, co dál. Později, už jako dospělá, založila firmu Numerologická Laboratoř Vesmíru a šlo to jako po másle. Dámy z místní honorace i prosté ženy z lidu chodily do ENELVÉČKA častěji než ke kadeřníkovi. A co víc, chodil tam i kadeřník a mnozí jiní pánové, ovšem až za tmy.

Jednoho dne navštívil Laboratoř hodně starý a vetchý již pán. Akitemtira provedla základní a vcelku nenáročný úkon, vypočetla z data narození číslo života. Jako běžná rutina to vypadat ovšem nesmí, zapisovala tedy dlouze mezisoučty, které přizdobila všelikými tajemnými znaky. Stařík byl napjatý jako struna. Vědma mu hlubokým a temným hlasem sdělila jeho číslo života a chystala se k výkladu, co číslo znamená, pokud jde o budoucnost, lásku, pracovní příležitosti a tak. On ji však přerušil:

„A jak jste na to číslo, madam, přišla?“

Ach, tyhle dotazy… Je to přece součást tajemné hry čísel a jejího know-how! Než se rozmyslela, co zvědavci odpoví, pokračoval sám:

„No pokud jste to sčítala, tak tam máte chybu.“

Střelhbitě se zmocnil popsaného papíru a… ó hrůzo všech hrůz!!

„…a dvacet pět a sedm není třicet tři, ale třicet dva. Takže vychází pětka, a ne šestka. Dovolte, abych se představil: Anastáz Defenestr, druhdy učitel dějepravy.“

Proto se nemůžeme divit, že Akitemtira o laboratoři mluvila jen velice, velice nerada a když, tak jen kuse a v náznacích. Když jí Merlota onehdá nadhodila, že se měla raději v součtu splést, její staré trauma se ihned vzbudilo a strašlivě se zašklebilo.

Tahle sudička si jediná podala do Sboru řádnou přihlášku. V konkurzu uspěla, v profesním životopisu taktně vynechala ten lapsus memoriae. A referenci jí napsal, hádejte kdo? Pan AD!

Autor: Eva Nataša Židův | neděle 10.8.2014 10:36 | karma článku: 4,95 | přečteno: 186x
  • Další články autora

Eva Nataša Židův

Sudičky po Česku 9 - Malé nevinné dítě

Nahlédněme tam, kde se i Osud se může dostat do úzkých. Zastavme se u Ráje hraček a pak, pak se zase nic nevyřeší.

22.10.2014 v 11:41 | Karma: 5,79 | Přečteno: 447x | Diskuse| Poezie a próza

Eva Nataša Židův

Sudičky po česku 8 - Karma

Ukazuje se, že i skvělé nápady mohou ztroskotat na těch docela obyčejných věcech. Jako je třeba klobouk.

26.8.2014 v 9:05 | Karma: 4,62 | Přečteno: 195x | Diskuse| Poezie a próza

Eva Nataša Židův

Sudičky po česku 7 - Co teď?

Příčiny a důsledky, zločin a trest. A k tomu ještě musíme vyřešit problémy s vrtkavým časem.

25.8.2014 v 12:20 | Karma: 5,81 | Přečteno: 274x | Diskuse| Poezie a próza

Eva Nataša Židův

Sudičky po česku 6 - Fátum

Je to tak lákavé, používat ta tajemná cizí slova. Hned to jinak vypadá... Ale zase se to může zvrtnout. Ostatně, jako všechno.

20.8.2014 v 9:46 | Karma: 4,30 | Přečteno: 149x | Diskuse| Poezie a próza

Eva Nataša Židův

Nefantazíruj!

říkávala moje babička, když jsem ji seznamovala se svými vizemi. Měla totiž za to, že přílišná fantazie dětem škodí...

7.8.2014 v 17:57 | Karma: 5,43 | Přečteno: 192x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 256x
Pracovně se pohybuji v oblasti právních norem. Takže se občas musím vypravit na malý výlet...

Seznam rubrik