Ukončete prosím výstup a nástup, vyhrává bezohlednější.

Včera ve večerních hodinách jsem byla svědkem opět instinktivního chování. Bohužel, naším instinktem bývá jednoduchý slogan: ,,Jen já, jen já!!“. Hned Vám vysvětlím proč. Nejen v metru, ale v každém MHD jste toho byli jistě svědky. Pan Špaček, se svou etiketou slušného chování se jistě obrací zatím jen v posteli, díky Bohu!

Takže všichni známe nepsané pravidlo, nejdřív se vychází, či vystupuje. Ovšem já bych to trochu pozměnila na nejdřív dopřejeme vycházejícím a vystupujícím prostor k tomuto úkonu a pak teprve přijdeme na řadu my. Marná snaha. Život je boj a dokonce i taková banální věc, jako je výstup z prostředku je někdy nadlidský výkon. Přidáme-li do toho paniku v očích nastupujících a škodolibost řidiče, který tam spustí výstražné světýlko se signálem, že se blíží zavírání dveří, ukáže se nám výjev opravdu humorný! Tedy jen v případě, že vy se nenacházíte v prostoru kolem dveří a nepatříte do jedné ze dvou skupin nastupující/vystupující. Pobaveně a trochu škodolibě jsem pozorovala tuto scenérii ze sedadla, které jsem si poctivě ukořistila a v tuto chvíli jsem mohla odložit knihu a věnovat se okolí. Možná jsem dokonce hledala nové tipy a triky pro můj efektní výstup o dvě zastávky dál. Ovšem praxe je stále stejná a já neviděla nic nového.

Jednoduše, vystupující dav se pudově zařazuje za prostorově výraznější osoby, aby si při výstupu tak dopřál komfortnější postup, problém nastane v momentě, když si s dalším vystupujícím vyberete stejnou prostorově výraznější osobu. Jsme tam kde jsme byli. Tlačenice na svobodu. Ovšem popravdě nastupující Vám to zrovna neulehčují. Ti co čekali ve stanici se nahrnuli ke stranám dveří a ti co potřebují uvolnit prostor u dveří musí vystoupit s úmyslem znovu nastoupit. Kam s nimi? Jejich dotčenost: ,,Proč já bych měl jít na konec fronty, když už jsem tam stál  a chci tedy víc do středu vozidla, nikoli zas ke dveřím?!“ Tato dotčenost mluví za vše, takže se významně postaví před již čekající na nástup ve stanici. Prostor dveří se rapidně tenčí, takže z první vlny vystupujících po třech se najednou stala nudle vystupující po jednom. Na rychlosti to rozhodně nepřidá a to nemluvím o nerudném (to si tedy jen domýšlím) řidiči, který demonstrativně pouští ze záznamu: ,,Urychlete prosím nástup a výstup“. Myslím, že osoba, které patří hlas ze záznamu, se při nahrávání musela hodně bavit. Intonace je výborná. Takže výsledek? Vystupující dav se hlava nehlava dere ven a aby toho nebylo málo, nervózní nastupující se tlačí dovnitř. Vrcholní fyzici by měli z tohoto pokusu radost,odpor protilehlých stran je dokonalý. Slabší kusy odpadávají, ti s malou rovnováhou padají nebo ještě lépe pokus vystoupit vzdají. Nastupující se rozhlíží po jiných dveřích, kde není taková tlačenice. Metro zavírá silné kusy přežily i když některé svedly boj o svůj život se zavírajícími dveřmi a jedeme do další stanice. Já se jdu pomalu připravit na bitevní pole, protože dalším hráčem o výstup jsem já…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patricie Ženíšková | úterý 26.3.2013 22:45 | karma článku: 14,39 | přečteno: 1008x