Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Na tom, že se někteří senioři s přibývajícím věkem chovají čím dál tím dětinštěji, není nic tak nepochopitelného. Lehce naletí podvodníkům, vybírají si nejméně dostupná místa v tramvaji, mají sklony k hypochondrii, nebo třeba vystrčí pazoury na televizní redaktorku, když jí sdělují značku svého mobilního telefonu (Aligator). Ušklibovat se nad těmito projevy je totéž, jako ušklibovat se nad nelogickým chováním malého dítěte. :-P

5 4
možnosti
IH

Slečno, ukázněte si, prosím, ty své klikače na mínusy. Je to trapné! Nebo ať si asopń přečtou to, čemu dávají mínus.

2 7
možnosti
VH

Jsem již sakra starý senior. Naštěstí ještě sedět za každou cenu nemusím (i když už se mně nestojí nejlépe). Nehodlám však běhat k sedadlu a stydět se za "rvačku" o sedadlo s dvaceti či třicetiletým mladíkem (slečnou, paní). Mladíkem (sl., pí.), který(-á) nastoupil(-a) za mnou, z opačné strany, než je volné sedadlo, překřížil(-a) cestu, lehce odstrčil(-a) a rychle popoběhl(-a) k volnému sedadlu .

   Nelze se tedy divit pospíchajícím starcům. Musí být rychlejší, než vyčerpaná mládež. A že nazamíří k nejbližšímu volnému sedadlu? No to volné si vyhlédl dopředu - aby měl šanci s unavenou mládeží vyhrát a tak si nevšiml, že se mezitím uvolnilo jiné.

  Jsou dokonce tací, že se postaví nad mladšího jedince? Neměli by - ten jedinec by měl být dávno  na nohou. A to nejen na místě vyhrazeném takovým osobám. Zřejmě z nějakého důvodu mnozí nerozumí ani piktogramu.

5 5
možnosti
VH

Milí záporáci (tedy záporní klikači), buďte příště tak laskaví a své výhrady projevte nejen kliknutím, ale i písemným vyjádřením. Rád bych věděl zda  a/ považujete první odstavec za nepravdivý (bez ohledu na fakt, že se s popsaným setkávám několikrát týdně      nebo   b/  nechápete, že opravdu ten starý člověk má oči upřené na vyhlédnuté sedadlo a volné místo přehlídne (to se může stát i mladému)   či    c/  považujete za absurdní představu, že by měl mladší vstávat (a nedej Bože ještě na nevyhrazeném sedadle).

    PS: Tipuji si vás v každém případě na c/.

3 5
možnosti
DK

Až budete, milá dámo, jednou s tou hůlčičkou chodit také, vězte, že vaše mysl bude vše vnímat jinak a bude se vám to sedadlo vzadu také moc líbit. A co na tom, že vás ti mladí nebudou chápat...

4 7
možnosti
VH

Dotaz na minus-klikače:  myslíte, že vyšším věku nebude i tato (dnes) dívenka hledat volné sedadlo?  Pak nemyslíte.

2 6
možnosti
Foto

Neběží ti staří lidé náhodou PODÉLNĚ?

5 4
možnosti
MV

Poslechnou, Ženíšková, ono jim je nějakých 20+, že? Mne je nějakých +20 od nich, ale vinou své tělesné konstituce mám problémy s páteří. Doposud mě nenapadlo vyškemrat si na svoje potíže průkaz ZTP nebo ZTP/P - můj problém - ale o volnou sedačku se taky peru zuby nehty, a až jich tam uvidím, vynesu jich zuby nehty, neb obé mi slouží. ;-€

6 9
možnosti
KF

Zdá se, že většina diskutujících jezdí městskou jen sporadicky, jinak si ty pohoršené komenty neumím vysvětlit.

Každá skupina má NĚCO, blogerka napsala jak vií seniory, no a?

Např. v našem městě lze předními dveřmi nastupovat pouze v případě, že si potřebujete štípnout lístek, vystupovat by se jimi nemělo vůbec- právě kvůli plynulosti "provozu". 

Přesto na to převážně senioři kašlou (mládež dostane od řidiče vynadáno, takže to už  nezkouší), což má za následek několik věcí- zdržují ty s jízdenkami, prodírají se skrze už nastoupivší cestující, kteří většinou nemají kam uhnout, a nevím jak jinde, ale v našich busech si na místa pro hendikepované sedají převážně senioři, tudíž nastává tahanice o místo, pokud už tam sedí někdo mladší se ZTP...  

Těmi předními se jim nastupuje pohodlně- chápu- jenže pak právě nastává onen zmiňovaný "běh skrz". 

Není výjimkou, že se starší člověk (dravější bývají ženy) dere do vozu ozlomkrk, i přes vystupující dav (chápu, že někteří se bojí, aby nezůstali na nástupišti, ale že by všichni?)-  dav se snaží místo takovému člověku uvolnit- přeci jen je více těch slušně vychovaných a opět nastává zácpa. A o tanečcích, které nastanou, když někdo uvolňuje seniorovi místo, a ten se za jízdy dohaduje, že ho nechce, že paní za ním je jistě starší, tak že zůstává místo volné a v uličce není kam stoupnout ani nemluvě. Nastoupit do takového spoje s kočárem je pak adrenalinový zážitek. Není to tak dlouho, kdy mě paní, která měla hůlku jen pro okrasu, touto praštila do kotníku, protože jsem ji slušně požádala, zda by mi nemohla uvolnit místo ve dveřích, že chci nastoupit.  paní jela jen jednu zastávku a nechtěla se ze strategického místa hnout- a ani by nemusela- stačilo jen na chvíli uhnout...  Mám se seniory spoustu zkušeností, vypomáhám roky v pečovatelském domě, doprovázím je k lékaři a vím "co dovedou", když nemají svůj den, ale co jsou někteří schopni provádět v MHD, to je nad veškeré mé chápání- nemyslím ohledně "výkonů", jako spíš bezohlednosti.

12 5
možnosti
VH

Hmmm.   To čumím.  On je bezohledný stařec, který se ze všech sil (a bez ohledu na předpis) snaží "urvat" místo k sezení.  Hmmmm. Proč asi?  Kvůli bezohlednosti těch, kteří by mohli bez úhony dojet vstoje. Jen pro jejich absolutní bezohlednost (a nevychovanost).

   Víte, jsem už stár. Pokud však nastoupí někdo, komu dělá stání evidentně větší potíže, než mě, vstanu. Jsem tak totiž vychován.  S a m o z ř e j m ě  vstanu (i když se přiznám, že několik posledních let se rozhlížím, nevstane-li někdo "čipernější" - přece jenom už to cestování v stoje není pro mne zcela bezpečné).

3 6
možnosti
PJ

Slečno autorko, teď ti napíšu něco, co asi nevíš a co tě moc pobaví a možná inspiruje.

V letech 1991-92 jsem jako brigádník jezdil v Praze s tramvají a už v řidičským kursu jsem se tehdy dozvěděl, že řidiči MHD říkali seniorům o holích "skupina historickýho šermu" nebo zkráceně "historický šermíři", která měla základnu u holešovický tržnice (sjížděli se tam už po 5. hodině, přesto že otvírali až od 6 nebo od 7). A nejspíš jim tak říkaj dodneška...

No a ostatní cestující jsou prostě "kaštani".

Občas tyhle termíny mezi známýma použiju a ti se z nich můžou smíchy potrhat...

8 5
možnosti
VH

Jezdil jsem jako brigádník - průvodčí o více než 30 let dříve. Jedno ze základních upozornění při (tuším týdením) školení bylo, že se máme postarat o uvolnění míst starým a nemocným. Kupodivu tenkrát dali svá poučení bez "kaštanů". A - ku podivu - tenkrát nebylo třeba vyznačovat (jak vidíme, zbytečně) místa pro invalidy.

1 6
možnosti

tak to neberme hned tak přísně, slečna autorka se jen rozcvičovala a příští blog bude mít jistě už na atraktivnější téma:-)

4 7
možnosti
RK

Mladá dámo, vyčkejte takových 55-60 let a vlastní životní zkušenost Vám na tu (dnes poněkud hloupou) otázku jistě odpoví.

Upřímně Vám přeju, abyste v té době ještě chodila.

3 14
možnosti
VH

Moc by mě zajímalo, co se na toumto příspěvku nelíbilo těm záporným klikačům?  Že si slečna po padesáti letech na své otázky odpoví? Nic pravdivějšího nemohl autor napsat.

Nebo se těm klikačům nelíbí jistě upřímné přání přiměřeného zdraví v tomto věku?

2 6
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1538x
Jsem ta, která se rozhodla své zážitky vnímat jako inspiraci pro pobavení svého okolí. Nechci jen stát v MHD a odpočítávat zastávky, ale chci v každé jízdě najít něco o co se budu moc podělit s vámi, čtenáři.

To je mým cílem i při vyprávění zážitků z dalšího cestování. Poznávám svět a neskutečně mě to baví.

 Podívejte se na moje stránky

@PZeniskova