Výstava, která fakt pohnula mým srdcem

Některé jevy se nedají výstižně popsat slovy. Vřele doporučuji výstavu v Praze 6 , Drnovská 36 - Ruzyně: "NEJVĚTŠÍ PRODEJNÍ VÝSTAVU MINERÁLŮ, DRAHÝCH KAMENŮ A FOSÍLIÍ V EVROPĚ". 100m pod OBI, dole pod Hornbachem.  Je stálá, udělejte si o prázdninách čas a zajeďte. Hned vedle je dobrá hospoda Na Rychtě, nebo jak se jmenuje. A  ještě nový hotel. Nedaleko Obora Hvězda a pro dětské milovníky letadel Letiště Ruzyně.  (O blízké věznici na Starém Náměstí raději pomlčím. Ona nabízené veselí  pro duši možná přidusí).

 

A pak že jsou kameny jen "němá hmota"! Mám ráda jejich strukturu a poločasy rozpadu. Jak úctyhodně staré dokáží být. A umí křičet! Také se vedle nich člověk "může postavit  na svou lidskou značku bytí reálu z masa a kostí" a kameny mu nahodí nit k přemýšlení, srovnání. Navodí možnost spatřit vzácnou křehkost člověčenství. I když člověk vydrží kolikrát "víc jak kůň a pes dohromady".  Minerály jsou v také v nás, ale neviditelně rozptýleny. A my jsme na stranu druhou, tak krásně uhlíkově pevní.

Pokud bude někdo chtít, může si případně za letní noci popřemýšlet o relativitě času , formách a smrtelnosti chrousta s jepicí. Ale raději lépe až po výstavě. 

Saturnská krása kamení je svá. Skály a v nich minerály otevírají srdce a evokují úctu k lineárnímu času!

Ani se nedivím, že existují kouzelná slůvka, která otevírají v lidových pohádkách celé hory:

"Horo horo otevři se a pusť dovnitř člověka poctivého"......etc...za svými poklady. Hora poslouchá v pohádce jen hodnou holku... je v obsahu předhozeno.

 

O víkendu jsem tedy  uprostřed šílených mračen,očistného  lijáku a na doporučení navštívila výstavu celého moře kamení všeho druhu:

Někdy mají slova mizernou nosnost a tohle je zrovna o tom. Sice doporučení přišlo tak akorát. Právě s kameny pracuji. Co však kontakt  až fyzicky udělá s mým tělem jsem netušila. 

Vstupuji  do výstavních prostor zrenovovaného prostředí, patrně bývalého  statku, ve staré Ruzyni. Jen se nadechuji,  jak v tušení vlny tranzu, která se přivalí.

Pak jsem za několik vteřin pocítila, že mám srdeční čakru, Anahátu. Následovalo takové to, jak se říká

" ...a srdce mi poskočilo". V hrudi, v místech fyzického srdce a tam, kde se podle starých Číňanů nalézá centrum zvané " duchovní srdce Šen",  se rozlilo blaho, nadšení zaplavilo všechno. Já setrvala v úžasu přímo úměrném  gala přehlídce drahého kamení a fosílií kolem.  Tranz trval. Čirá radost. 

Jeden cizí chlápek,návštěvník se kterým se málem srážíme u výkladní skříně povídá: " To je , co"?

Já na to: "Asi se tady picnu blahem, to snad není pravda , Bože, to snad ne"!

A úsměvy od ucha k uchu.  Lidi prostě měli pocit si tam něco o tom sdělit.

 

Tohle  je tam prý běžné. Tyhle pocity. Řekly krásné slečny prodavačky. Mnoha lidem se v celkem rozsáhlých prostorách statku dělá dobře. Cítí se uvolněně. Prostě to s nimi pohne, ani nemusí být senzibilní. Fakt nepopsatelné, zase ta mizerná nosnost slov.

Tolik lidí tam vyzáří, ve společném koncertu ,spolu s hromadami kamení harmonické vibrace. 

Myslela jsem si před tím setrvale, jako už mnohokrát ,že už není nic, čím bych se mohla obzvlášť překvapit.

I když vím, že kameny jsou živé a lze jejich pomocí například cíleně léčit , mají "svou specifickou řeč". To je jasné....... 

 

Takže vážení napříč střední Evropou: " Vřele doporučuji udělat si čas na setrvání ve skvělé společnosti". Jsou prázdniny - čas dovolených.  A vedle hned solidní floklorní hospoda v komplexu.Ale nespěchejte.

Výstava je stálá, prodejní, zdarma a každý najde svou cennovou relaci pro potěšení. Cena v určité hladině vnímání radosti nehraje role. Pokladem je i mini meteorit za 50 Kč. Nebo velký pytel modrých valounů na zahradu za 300 Kč,pytle drceného křišťálu,křemeny,svícny, sošky, šperky od 50Kč až po tisíce, atd.  Člověk vnímá nastolení "nějaké jako rovnosti", kterou kameny diktují bez ohledu na cenu a vzácnost. Kameny se neustále doplňují. 

Od 50 Kč do téměř 10 milionů Kč. 

Zvláštní, spontání interaktivní přátelství, tvůrčí komunikaci, jako s těmi vzácnými šutry z celého světa, včetně meteoritů, fosílií ,  jsem delší dobu nezažila.

(stránky www.MinalisGeralis.cz zatím nejsou sto mít reálnou  korespondenci s obsahem tam v místě ,na ruzyňském statku, face to face.)

 

výstava probíhá denně od 10 do 20 hodin

 

 

Autor: Hana ZemanovaHana | úterý 10.7.2012 1:25 | karma článku: 14,11 | přečteno: 2732x