Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už zase? Jedna zbytečná smrt na Sardinii...dalo se jí zabránit?

Chtěla jsem tu psát jen o hezkých věcech, ale nemůžu. Nejde to. Nemůžu zavírat oči a dělat, že nic nevidím. Cítím to trošku jako svou povinnost. Proto, že jsem v Itálii žila, proto, že jsem vystudovaný (nepraktikující) právník...

...proto, že se o tohle téma už dlouho zajímám a snažím se alespoň trošku pomoci. Neberte to jako feminismus, ale zatím jsem se setkala pouze s případy žen...Žen, které zůstaly jako ve vězení v Itálii. Žen, které ještě stále jdou za něčím, co v současné době, kdy je na tom česká ekonomie o hodně lépe, než italská, nějak stále nedokážu pochopit. Myslí si, že jdou za lepším životem....který ale nenajdou, často právě naopak...

Znám mnoho žen, které odešly za láskou, některé za vidinou lepšího života, ale nakonec se ocitly v pasti. V pasti zvané Itálie, ve které v případě rozchodu a řešení otázky, komu budou svěřeny do péče nezletilé děti, převažuje názor, že když žije dítě v Itálii, musí tam žít i nadále, i když by mu v zahraničí mohlo být lépe. Nepřihlíží se k tomu, že to dítě nemá rodinu (většinou z otcovy strany) pouze v Itálii, ale i v zahraničí. Že by měli mít rodiče stejná práva. Většinou převažuje názor, že práva italského rodiče jsou víc, než práva rodiče - cizince. Častokrát má navíc soudce ten názor, že matka - cizinka z východní Evropy - je stejně jen lehká žena, takže má menší práva a dítě musí zůstat u italského otce. Je to smutné, ale bohužel je tomu tak. Italský soudce radši pošle matku - cizinku - s dětmi do italského azylového domu (protože v některých částech Itálie práce opravdu není nebo je velice málo placená, takže plat nestačí ani na nájem), nežli aby jí povolil se vrátit do země jejího původu, kde má třeba už zajištěnou dobře placenou práci, školu či školku pro dítě, bydlení a kde má dítě i polovinu příbuzenstva. A důvodem pro změnu takového rozhodnutí není ani to, že otec na děti neplatí výživné a ani se o ně pořádně nezajímá. Otec dítěte je Ital, tak dítě v Itálii zůstane a basta. Podobných případů znám hodně a postupně je budu zveřejňovat, samozřejmě tak, aby nikdo nepoznal, o koho se jedná. Protože jde o pravdivé příběhy žen, které kvůli svým dětem zůstaly ve vězení, které se jmenuje Itálie.

A budu je zveřejňovat i proto, aby si další ženy konečně uvědomily, že je Itálie sice hezká země, která má vynikající kuchyni, krásnou přírodu, moře a sluníčko. Ale také jinou mentalitu, kdy v mnoha rodinách stále přechovává názor (který se přenáší z generace na generaci), že muž je pánem rodiny a žena je často jen kusem jeho majetku, který musí poslouchat na slovo. Je to také země mafie, ve které často policie moc dobře nefunguje. Tak jako tomu bylo i v případě Češky, která byla ubodána na Sardinii uprostřed baru. Nikdo se jí nezastal (ale asi se není čemu divit, kdo by se postavil svalnatému chlapovi s nožem v ruce), asi nikdo nezavolal policii. Nejhorší ale na tom je, že ten muž byl tak agresivní, že nejen, že svoji bývalou přítelkyni dříve asi často bil, ale dokonce měl kvůli svému chování zákaz vstupu do obce, ve které žila. Do obce, do které přijel a na veřejném místě v baru ji před jejími dcerami ubodal.

Bohužel to v Itálii tak chodí. Každý třetí den je tam zabita (většinou svým manželem či partnerem) jedna žena. Vrazi si pak odsedí pár let a jsou zase na svobodě. Do vězení se tam člověk dostane buď za úplnou prkotinu, nebo za opravdu vážný trestný čin. Spíš budete sedět za neplacení daní nežli za neustálé bití své manželky s vážnými zraněními. Žena, kterou její partner bije, se bojí jít na policii to oznámit, aby nedopadla ještě hůř. A po případu, který se stal na Sardinii, to bude ještě horší. Jen ukázal, co si Italové dělají ze soudního nařízení. Vůbec nic. Porušování zákonů a soudních nařízení je tam na denním pořádku. Každý ví, že italské soudnictví je velice pomalé a stejně pak dostanou kriminálníci leda tak domácí vězení, které je takovým trestem netrestem.

Ne, nechci tady šíleně pomlouvat Itálii a její systém. Pořád ji miluju a milovat budu. Taky věřím (a vím), že existuje mnoho šťastných česko-italských párů, jejichž spokojené manželství vydrží opravdu až do smrti. Ale je potřeba, aby si hlavně ženy uvědomily, že Italové jsou jiní. Že sluníčko a moře nejsou všechno. Že není jednoduché se vrátit z Itálie zpět do ČR, když už máte s Italem děti....Že...je třeba mít vždy aspoň trochu chladnou hlavu a nenechat se zblbnout krásnými slovy, protože to je umění, které Italové ovládají úplně perfektně....

Autor: Klára Žejdlová | pondělí 17.2.2020 9:56 | karma článku: 35,75 | přečteno: 2602x
  • Další články autora

Klára Žejdlová

Ještěže má italský Ježíšek tolik pomocníků!

Itálie je veliká, sám by tolik dárků nestačil roznést a na rozdíl od jeho severských příbuzných nemá soby, kteří by mu pomohli se rychle přemísťovat. Hlavně ale v Itálii nenosí dárky Ježíšek, ale Babbo Natale, tedy „tatínek Vánoc“

15.1.2024 v 18:18 | Karma: 14,98 | Přečteno: 323x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Stromeček nebo betlém? Toť otázka!

Že to je jasné? Pro nás ano, ale pro některé Italy je to doslova slovo do pranice. I když, nakonec většina má doma obojí, stromeček i betlém.

30.11.2023 v 9:45 | Karma: 11,51 | Přečteno: 211x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Taky kupujete nemovitost v Itálii?

Ono je to lákavé, Itálie je stát, který má dotace skoro na všechno. A Italové podle toho žijí – než něco koupí nebo nějak investují, počkají si, až na to budou dotace. Dokonce i spousta z nich podniká podle toho, co stát dotuje.

15.11.2023 v 10:42 | Karma: 25,85 | Přečteno: 971x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Až se půjdeš projít, nezapomeň pozdravit babičku, kdybys ji potkala

Poznáš ji snadno. Je malá, bude mít fialové vlasy, boty na podpatku, kabelku a půjde buď na hřbitov nebo ze hřbitova. Nebo do kostela.

8.11.2023 v 15:47 | Karma: 19,04 | Přečteno: 559x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Byli jste někdy na italském hřbitově? A víte, že Italům mohou někdy přidělat dost vrásek?

Přiznám, že se při cestování ráda podívám na místní hřbitovy. Napovídají něco o historii místa a je v nich opravdu zvláštní atmosféra. Možná dnešní den je ten nejvhodnější pro to, abych napsala něco i o této součásti naší života.

1.11.2023 v 16:03 | Karma: 20,58 | Přečteno: 775x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 18,33
  • Průměrná čtenost 1072x
I když už v Itálii nežiju, stále zůstává v mém srdci.