Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náš rodný jazyk (ať už je jakýkoli) je krásný a často nás chrání. A my to ani nevíme.

Nejsem odborník, ale z vlastní zkušenosti vím, že i když budu mít cizí jazyk tak zažitý, že v něm budu dokonce i přemýšlet, vnímat ho budu jinak než svůj rodný jazyk. I když si to ani neuvědomím. A o to je to vše horší.

Trvalo mi to spoustu let, než jsem na to přišla. Bylo to jako studená sprcha, ale pomohlo mi to uvědomit si spoustu věcí. Pochopit, proč jsem dovolila, abych se změnila. A pak najít sílu vše zase vrátit do starých kolejí. I když mi to občas dělá problémy i dnes, protože si připadám zlá. Ale nejsem jí, jen se občas vrátí pochybnosti o mně samé.

Že tohle vše nedává smysl? Kdo to nezažil, pro toho je to těžké pochopit. Kdo to zažívá, možná si najednou uvědomí spoustu věcí. A možná začne některé věci ve svém životě měnit.

Ještě na vysoké jsem byla hodně suverénní a sebevědomá. Během několika let jsem se ale úplně změnila, byla jsem vystresovaná, vystrašená, sebevědomí na nule. Ale naštěstí jsem zase zpátky stejná, jako dřív. Nebo skoro. Divila jsem se, jak jsem mou změnu mohla dopustit, nic mi nedávalo smysl. Pochopila jsem to v okamžiku, kdy jsem pomáhala jedné Češce s italskou smlouvou, jednalo se o koupi nemovitosti v Itálii. Paní si ji nechala v jedné agentuře přeložit do češtiny (a pak ještě jednou ode mě, protože překlad, který dostala, byl nesrozumitelný), odnesla ke své advokátce a řídila se jejími radami. Chtěla, aby bylo vše co nejvíce podobné tomu, na co je zvyklá v ČR. Samozřejmě v rámci možností.

A pak se mi dostala do rukou spousta překladů smluv, ve kterých byly takové podmínky, na které by kupující nikdy nepřistoupil, pokud by měl podobnou smlouvu podepsat v ČR. Například udělení generální plné moci prodávajícímu, který prakticky jménem kupujícího mohl jakkoli s nemovitostí nakládat, klidně ji i dál prodat. To by si do české smlouvy nikdo ani nedovolil vložit, natož to pak podepsat. Věděla jsem, že zrovna v tomto případě dotyčný takovou smlouvu podepsal, ani si ji nedonesl k českému advokátovi, aby mu ji zkontroloval, případně navrhl změny. Proč?

Myslím, že to je proto, že si v podvědomí myslíme, že pokud se jedná o něco cizího, čemu úplně nerozumíme, protože je to odlišné od toho, na co jsme zvyklí, bude to tak správně, protože v té cizině je to tak normální. Pohybujeme se na cizí půdě a podřizujeme se. Kdyby ale měl smlouvu připravit náš právník a pak se měla přeložit do cizího jazyka, chtěli bychom ji takovou, na jakou jsme zvyklí, a úpravy používané v cizím státě bychom do smlouvy zahrnout nechtěli.

Já jsem si uvědomila, že jsem to měla i v osobním životě. Že díky (nebo spíš kvůli) tomu, že mluvím italsky, jsem ochotná tolerovat spoustu věcí, které bych v Česku (nebo spíš v češtině) nikdy netolerovala. Až s odstupem času, kdy se rány zahojily, jsem se na všechno začala dívat jinýma očima. Když jsem žila v Itálii, opravdu jsem v italštině i přemýšlela, úplně plynule jsem přecházela z češtiny do italštiny a naopak. Mluvila a přemýšlela jsem rovnou v italštině, nikdy jsem si nic v duchu nepřekládala. A v tom byl ten problém. Naskočila jsem do jedoucího vlaku, protože jsem se italsky učila „za pochodu“, ne ve škole, a v italštině mi chyběl jakýsi „mateřský dohled“. Ta máma, která mi jako malé říkala „tohle je sprosté slovo, to se neříká“ nebo třeba „tohle nesmíš říkat, tím druhému ubližuješ“. A také škola, ve které mi říkali podobné věci. Italštinu jsem si nepřekládala, ale rovnou ji vnímala. A vnímala pohledem toho, kdo mě jazyk učil. Nechtěně jsem přejímala způsob jeho myšlení.

Vysvětlím to na příkladu sprostého slova. Když odmalička slýcháte, že nějaké slovo je sprosté a neříká se, máte to v sobě a zkrátka to slovo nepoužíváte, teda většinou. Když pak ale slyšíte běžně říkat sprosté slovo v cizím jazyce a nikdo vám neřekne, že se jedná o sprosté slovo, považujete za normální ho také používat. Pak se dostanete do jiného kraje, kde je takové slovo považováno za tak sprosté, že je neslušné ho používat, což vy nevíte, a běžně ho v mluvě používáte. A lidé okolo se na vás koukají skrz prsty. Protože jim nedojde, že vy to slovo vnímáte jinak. Že vám nikdo nikdy neřekl „Hele, tohle slovo nepoužívej, to je sprosté. To jen u nás se používá tak často, jako dobrý den.“

Když si tohle uvědomíte, dojde vám, jak moc jste v cizině dělali ústupků. Někdy to váš život ani moc nezmění, ale v mém případě byla změna opravdu obrovská. I kvůli tomu, že jsem občas pochybovala o tom, zda jsem správně rozuměla nebo zda jsem to správně pochopila. Přeci jen nebyla italština mým rodným jazykem. Navíc je potřeba si uvědomit, že různé národy vnímají různé věci rozdílně, mají odlišný humor, odlišně vnímají ironii, sarkasmus. Co pro jednoho může být vtipem, pro někoho jiného je urážkou.

Dřív jsem byla pyšná na to, že v italštině myslím, že si ji nemusím překládat. Vlastně jsem za to ráda pořád, stále tak funguju. Ovšem pochopila jsem jednu věc - pokud se jedná o důležité věci, ale třeba i (a hlavně) o vztah, je třeba se občas (a ze začátku velmi často) zastavit, nadechnout se….a přeložit si to do češtiny. Případně si to nechat zopakovat, aby byl význam jasný. Představit si, že tu věc vám říká někdo česky a podle toho reagovat. Přestat přemýšlet v cizím jazyce a začít přemýšlet česky. A nebo si rovnou představit, že stojíte třeba na Karlově mostě a o dané věci se s někým bavíte česky. Najednou zjistíte, že i když jste původně, ve stavu myšlení v cizím jazyce, chtěli reagovat jedním způsobem, najednou reagujete jinak. Reaguje vaše pravé já, ne to v cizí zemí převzaté společně s jazykem.

Kdybych tohle věděla dřív, asi by se můj život ubíral jiným směrem. Možná bych vůbec neskončila v Itálii. Ale to by vlastně byla škoda…

Autor: Klára Žejdlová | úterý 2.4.2024 13:20 | karma článku: 15,70 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma: 22,15 | Přečteno: 583x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Co děláte o Velikonocích? Taky provozujete skupinový sex?

Asi všichni znají scénu z filmu „Slunce, seno, erotika“, kde velebný pán kupuje svetr pro Cecilku. Italsky nemluví ani slovo, ale prodejcovo „Cosi...cosi...cosi“ pochopí správně po česku. „Jo kozy? Asi tak....“.

8.3.2024 v 12:31 | Karma: 24,29 | Přečteno: 778x | Diskuse| Ostatní

Klára Žejdlová

A je to tady! Karneval je tu, bude se slavit!

Český a moravský masopust se pomalu vrací do našich ulic spolu s jeho tradičními maskami. Někde se tradice udržela a pokračuje dál, na většině míst se obnovuje. Můžeme ale říct, že skoro všude najdeme ty samé masky, stejné oslavy.

13.2.2024 v 17:11 | Karma: 11,17 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Je libo zakousnout ke kávě kecy? Nebo výmysly? Nebo snad salát? A co hadr? Nebo intrikáře?

Že jsem se zbláznila? Ale ne! To jsme se jenom z vánočního období přehoupli do období masopustního, neboli také karnevalového, které každý rok začíná 6. ledna a končí 40 dní před Velikonoci.

23.1.2024 v 20:48 | Karma: 12,86 | Přečteno: 337x | Diskuse| Cestování

Klára Žejdlová

Ještěže má italský Ježíšek tolik pomocníků!

Itálie je veliká, sám by tolik dárků nestačil roznést a na rozdíl od jeho severských příbuzných nemá soby, kteří by mu pomohli se rychle přemísťovat. Hlavně ale v Itálii nenosí dárky Ježíšek, ale Babbo Natale, tedy „tatínek Vánoc“

15.1.2024 v 18:18 | Karma: 14,98 | Přečteno: 323x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 18,33
  • Průměrná čtenost 1072x
I když už v Itálii nežiju, stále zůstává v mém srdci.