Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hříšní lidé z chaloupek a hříšné myšlenky

Napadla mně hříšná myšlenka, že by kandidáti na státníky a politiky princip voleb otočili, z nedůstojné roviny do roviny etiky a morálky. Pak mně napadla i další hříšná, podobná té o zákazu kouření  a o kvótách. Tak uvidíme..... 

Obě hříšné myšlenky se týkají našich dvou voleb přímých, volby prezidenta a voleb do Senátu. Za vším vězí peníze, limit pro kampaně činí 50 milionů Kč pro prezidentské volby a 2,5 mil. Kč pro volby do Senátu a je zmíněno pro stranu. Prezident by však měl být spíše státník než straník, měl by být osobnost. 

Pro parlament je to 90 mil Kč, evropské volby 50 mil Kč, krajské 7 mil Kč, obecní bez limitu. Omezení stran financí máme, "stran" tentokráte myšleno jako "stran té brazilské kávy" z filmu Kulový blesk. Máme též pochybnosti efektivnosti volebně zákonných podmínek, včetně onoho dobrodružství, jak limity překonat, český člověk si poradí, jak obcházet zákony, zejména jde-li o boj o křesla a Hrad. Omezení tedy máme, jde o to nebýti omezení ale pozvednout právo volby přímé.

Nezmění nám zákon, princip volby můžeme změnit jen my vlastním přístupem. Pokud jste však absolutně a se vším, co se děje spokojeni, volte jako doposud. Stejně jako když vybíráte prášek na praní nebo "výhodnou půjčku", volte podle tele-vize. Ještě jedna věc, máme alespoň povšechnou představu o volebním zákoně? Asi to bude potřeba.

První hříšná myšlenka - Kandidáti na prezidenta by nás neměli oslovovat pivem, párkem a koblihou, ale naopak, přízeň si získat svým vystoupením. To by nám ubylo a zhaslo kandidátů. Dokonce by se dalo uvažovat o výběru za vstupné na tato vystoupení. Vstupné by mělo reflektovat umělecko - kulturnímu stupni vystoupení kandidáta a pomoci s oněmi 50 (2,5) miliony Kč potřebnými na kampaň.

Protože kampaň něco stojí, pokud investujete, budete chtít investici brzy zhodnotit a vrátit, to platí pro voliče i kandidáta. Kandidát podpořený voliči už nebude zatížen a zavázán dluhem, jen výkonem své funkce. Velcí podporovatelé rovněž budou chtít svoji investici zpět. Proto ono "vstupné" v řádu běžných částek za vystoupení. Ne nadarmo se říká, že co je zdarma, je podezřelé.

Projděte se dějinami,  měli jsme prezidenty dosazené stranou nebo prezidenty státníky, kteří státnosti více dali, než od státu získali. Jejich počet lze spočítat na dvou prstech. Přesto většina voličů bude volit onu formu, kdy to nic nestojí a tím pádem nic nedostanou. Obdoba kuponových knížek, kdy bylo líto 1.000 Kč a nakonec zůstala jen ta kuponová knížka "zadarmo" a ztráta desítek tisíc, se zhodnocením za 20 let sta tisíce, v republikovém pojetí miliardy Kč.

Druhá hříšná myšlenka - Prezentaci kandidátů v televizi a rozhlase mimo zákonný limit nepřipustit. Zákonný limit je 5 hodin v TV, dtto v rozhlase, v druhém kole po 4 hodinách - u volby prezidenta. Původně se nabízí nepřipustit pouze ve veřejnoprávních médiích, ale vzhledem k tomu, že EET bude povinné plošně a obdobně zákaz kouření pro miliony kuřáků, proč podobně nepřistoupit k reklamě desítkám kandidátů ve všech médiích, včetně rozhlasu a novin tištěných i internetových. 

Obdobně nepřipustit billboardy, nakonec ve vlacích a autobusech se také nekouří už dávno. Všude kde jsou zákazy a omezení, tam nepřipustit propagaci kandidátů, kteří se zpravidla o tyto zákazy, kvóty a omezení přičinili. Bilboardy asi nepůjde zakázat, bude stačit, když si jich nebudeme všímat, stanou se negativní reklamou.

Výsledek by byl, že lidé by se začali o kandidáty demokraticky, občansky a kulturně politicky zajímat individuálně. Konec masovosti, davových psychóz a lesů bilboardů. Nebo se brzy dočkáme podobných úletů jako v supermarketech, kde od října znějí koledy a od února se rodí zajíčci. Naopak blokací pasívní propagace reklam bychom my voliči mohli získat daleko víc, živé volby a živé kandidáty se zájmem o společnost.

 

Výsledek obou hříšných myšlenek

První a druhá hříšná myšlenka "nepřipouští". Je však třeba říci, co je přípustné a vítané:

  • Především osobní angažovanost kandidátů: na veřejných fórech, na soukromých webech a blogu. Klidně prostřednictvím kandidátova volebního výboru. Volba by se posunula k oné vytoužené povaze volby "přímá".
  • Že to je v USA nebo RF jinak? Nejsme ani USA ani RF, Švýcarsko, Francie, Španělsko atd. Jsme Česko. Že to lze, dokázal i náš první z 1,75 státníků - prezidentů, a to tehdy neměli ani internet ani TV. Matematickým pohledem zjistíme, že prvního prezidenta udělaly legie a jeho komunikační zásluhy, druhého pak spíše TV a politické kruhy. Nyní je čas na třetí, neotřelý způsob - přímý a demokratický. 
  • Před námi stojí problém globalizace, byrokracie a oligarchizace politiky. Díky kumulaci majetku mají mocní vládu nad 90% společnosti. Dnešní magnáti a političtí hráči vlastní média, kde je počátek zakopaného psa, nerovnosti příležitostí a degradace přímé volby Byznys má daleko větší moc než myšlenka morálního prezidenta státníka. Oligarchové a staré politické struktury zásadně lobují za sebe a svůj byznys.

Nakonec zvažme, jak by se kandidát zachoval v případě otřesu či rozpadu EU. Svět se v byznys obrací, nedejme se i my manipulovat miliony přiznanými, tajnými, odložených v různých rájích a fondech.

Obnovme kouzlo demokratických voleb, kdy volby jsou svátkem demokracie nikoliv obětí reklamy. Buďme v něčem první v rámci Evropy, volme rozumem.

Závěrem: Aniž bych hledala, přišel článek, nabádající nás blogery jak se máme chovat, tehdy v roce 2013, dokladující právo na moje hříšné myšlenky. Blog iDNES žádá blogery aby web nepoužívali k reklamní kampani a propagaci  kandidátů voleb. Médium jako médium. Doslova se tam píše "špatné zkušenosti z předchozích voleb postupovat nekompromisně v případech, kdy se někdo pokusí zneužít tuto svobodu k propagaci kandidujících stran a jejich kandidátů.".... "Svoboda vyjádřit pozitivní názor na volební subjekty samozřejmě zůstává zachována, články a diskusní příspěvky však nesmějí mít propagační charakter."

Pivo, párek, koblihy a bilboardy beze sporu propagační charakter mají.

Článek:  http://redakcni.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=360337

 

Během psaní tohoto článku vznikla Kroměřížská výzva (21.5.) a pak je zde ještě KlubOD ze začátku května. Začínáme se zajímat, vymýšlet a tvořit a to je dobře.

Volební zákon: https://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?idBiblio=78075&nr=275~2F2012&rpp=15#local-content

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Wagnerová | neděle 22.5.2016 19:47 | karma článku: 7,20 | přečteno: 243x
  • Další články autora

Zdenka Wagnerová

Ve stavu beztíže - galerie SOKOL

Vydali jsme se na vernisáž fotografií Jana Jirkovského v Galerii SOKOL. Návštěvu jsme spojili s poznávání Prahy i naší historie, převážně spjaté se sokoly, jejich činností sportovní, hrdinskou a bojovou nevyjímaje..

21.1.2024 v 19:05 | Karma: 4,90 | Přečteno: 126x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Kam jdou ty mašiny aneb B7 roku 2023

Vítěz B7 2023 na otázku v cíli jaké to bylo odpověděl: "Masakr". Osobně jsem se B7 účastnila podruhé jako "divák", tj. na pohyblivých stanovištích jsem morálně podporovala dceru. Takový nezapomenutelný zážitek a skvělá atmosféra.

3.9.2023 v 16:16 | Karma: 15,62 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Dva dny dovolené před dovolenou

Jedním ze stresů před dovolenou bývá balení kufrů, případně jejich permanentní oranizace a kontrola. Letos náhoda způsobila, že naše kufry odjely do Prahy místo v neděli už v pátek a my máme dva dni k dobru. A zasloužené.

17.6.2023 v 8:16 | Karma: 7,48 | Přečteno: 238x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Hody v Náměšti na Hané

Hody z pohledu sokolů a to místních i župních. Náměšť na Hané je veskrze hanácká místo, přesněji městys, pod malebným zámkem a pod Hánáckým Mont Blankem - Velkým Kosířem. Hody tam bývají krásně hanácké.

9.6.2023 v 15:15 | Karma: 8,80 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Zdenka Wagnerová

Blogeři, srazy a vlaky

Právě podruhé jsem se účastnila srazu blogerů, za pozvání děkuji Johnu Blackovi a stejně tak děkuji zbytku účastníků za již druhé vlídné přijetí. Moravská Třebová nás přivítala opravdu květnovým počasím, bylo veskrze přívětivo.

26.5.2023 v 12:55 | Karma: 15,89 | Přečteno: 388x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Otázka PROČ a odpověď PROTOŽE. Lze věci zjednodušovat a proč je to třeba. Protože je to přirozené, stejně jako logika, zdravý rozum, spokojený život. Spokojený život se vším všudy, včetně porozumění. S několika přáteli jsme v tomto duchu začali vydávat samizdat D-éčko, měsíčník o demokracii a založili Klub Přátel Demokracie. Odkazy jsou v SEZNAM RUBRIK.