Vaše narozeniny jsou pro příbuzné možností, jak se zbavit vánočních dárků

Mít začátkem února narozeniny je za trest. Je krátce Vánocích a gratulanti předpokládají, že oslavenec pod stromečkem nalezl všeho dosyta a teď by mu neuškodil dárkový půst.

Dnes je druhého února a kamarádka Martina má narozeniny. Říká, že by si s chutí dala bonboniéru, ale snad ještě nikdy k narozeninám žádnou nedostala. Každý z gratulantů si totiž o sladkém dárku pomyslí, že vinšovat v tuto dobu s bonboniérou, se rovná společenskému atentátu, neboť dámy dosud zcela nevyplenily zbytky vánočních kolekcí a každé ráno v koupelně slibují osobní váze, že od zítřka ty cifry už opravdu půjdou dolů.

Kamarádka je přesvědčena, že její narozeniny jsou pro příbuzenstvo symbolem zbavování se nevhodných vánočních dárků. Snad proto vždy dostane místo dvouposchoďových belgických pralinek o číslo větší flanelovou noční košili, o dvě čísla menší rukavice, několik firemních diářů a vloni i cédéčko hitů TV Šlágr.

Nechci, aby si Martina o dni svého narození myslela cokoli špatného, aby se ho snad nedejbože začala štítit jako chlupatého pavouka. Proto ode mě letos dostane velké nugátové potěšení a do fólie zatavený seznam událostí, které se k druhému únoru vztahují a činí z něj zvláštní a veskrze slavnostní den. Jestli jdete dneska taky gratulovat, nebudu skrblíkem a o pár kousků ze svého seznamu se s vámi rozdělím:

2. února 1939 se narodil herec Ladislav Mrkvička

2. února 1709 byl zachráněn trosečník Alexander Selkirk jehož osud inspiroval spisovatele Daniela Defoa pro postavu Robinsona Crusoe

2. února 1986 se ženy poprvé v dějinách Lucemburska mohly zúčastnit parlamentních voleb

2. února 1936 americký detektiv Leonard Keeler poprvé pomocí detektoru lži usvědčil podezřelého

2. února je Mezinárodní den mokřadů

2. února 1915 britské válečné jednotky vytlačily turecké vojáky ze Suezského průplavu

2. února 1929 se narodila režisérka Věra Chytilová

2. února 1318 se na hradě Zvíkov sešli nejvýznamnější čeští šlechtici, aby domluvili společný postup proti králi Janu Lucemburskému

2. února 1551 se narodil Mikuláš Reimarus Ursus, matematik a astronom na dvoře Rudolfa II.

2. února se narodila jistá Martina, bez jejíhož přátelství by byl pro mě svět to samé jako narozeniny bez bonboniéry!

Říkáte, že vám u Martiny schází letopočet? To je v pořádku. Ani vy o narozeninách dámě nikdy nepřipomínejte její věk. V tomto případě totiž existují jen numerické lichotky nebo urážky. Raději honem načněte tu bonboniéru. Copak se tak kroutíte? Ach jo, že vy jste ji nekoupili a nesete jako dárek froté ponožky a ubrus s vyšitým vánočním sobem?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeňka Ortová | sobota 2.2.2019 9:40 | karma článku: 25,55 | přečteno: 684x