Rty a pohlavní orgány nemají potní žlázy

Víte, že v horku, jaké panuje v posledních dnech, člověk vyprodukuje pět litrů potu? A může to být i víc.

Nejvíc se potíme v podpaží, na dlaních, v tříslech a na chodidlech. A úplně nejvíc se potíme v horku. :-) To pak odskáče i čelo, záda, výstřih, podkolenní jamky, dlaně, zátylek, chodidla, vlasatá i bezvlasá část hlavy…

Já vím, pocení přirozeně reguluje naši tělesnou teplotu a odplavuje nám z těla škodlivé toxiny, je tedy užitečné. Ale člověku fakt nevyhovuje, pokud už několik dní chodí prohřátým Českem a vypadá u toho jako František Venclovský, když vylezl z kanálu La Manche a ještě mu nepodali ručník. A jak během dne teplota stoupá, vybavují se nám průpovídky z tanečních typu: „Tady je ale hic, já se potím jako prase, taky se tak, slečno, potíte?“

Jak jsem se zmínila v názvu blogu, tak potní žlázy nemají jen rty a pohlavní orgány. To je nám v tomto parnu houby platné, protože při zdvořilém přivítání si potřásáme toliko rukou, případně se chlapsky plácáme po zádech, ale to všechno se nám teď potí. Pochybuji, že při zdvořilém přivítání pracovní návštěvy bychom si napravili reputaci, když bychom se celí upocení řediteli divize investiční výstavby na omluvu pochlubili, která dvě místa se nám na těle fakt nepotí.

Ale nejde jen o doteky. Většina z nás si poslední dny v jednom kuse vysušuje kapesníkem skráně, utírá se za krkem, do podpaží si deodoranty strkáme málem celé i s obalem. Prostě společenské fiasko. Útěchou nám může snad být jen fakt, že v tom jedeme skoro všichni. Ba naopak. Kdo nevlhne, je nám podezřelý.

Co teď? Přírodní rady o šalvějových odvarech nefungují. S antiperspiranty to nepřehánějme. Na rajčatovou koupel nemáme dost materiálu. Jablečný ocet s jedlou sodou nám nechutná. Proto teď přicházím s osvědčeným trikem. Stačí se podívat na pár zimních snímků a uvidíte, jak rychle se vám přestanou rty potit:

Zima 2014
Zima 2014 (2)
Zima 2014 (3)
Zima 2014 (4)

A já vím, nenachytala jsem vás. Už víte, že se nám rty nepotí ani v sauně. Ale pochopte, zkusit jsem to musela. Co kdyby to zrovna na vás zabralo? Teď mě však omluvte, jdu si vyždímat tričko. :-)

 

Autor: Zdeňka Ortová | pondělí 30.7.2018 1:12 | karma článku: 28,03 | přečteno: 2107x