Pracujícím by se hodil jeden flinkací den navíc - třeba v březnu

O tom, že náš kalendář zdobí několik svátečních dnů, k nimž s láskou vzhlíží zejména pracující, kteří z celostátních důvodů právě v tyto republikou požehnané dny nemusí pracovat, se ani není třeba zmiňovat.

Napadlo mě, že začátek roku většinu z nás již tradičně zahání k zbrusu novým kalendářům a my do nich ostošest vpisujeme, že 14. dubna má narozeniny teta Jarča, 30. května svátek děda, že 6. března má Vladimír kontrolu na urologii a druhého června Rosalie Aurea z Bavorského snu očkování na veterině. Jedná se totiž o naše osobní mezníky, jimž tvůrci kalendářů nevěnují pozornost. Mají již tak dost starostí s tím, aby neopomněli správně zaznamenat, kdy jsou ten rok Velikonoce a Den slovanských věrozvěstů.

O tom, že náš kalendář zdobí několik svátečních dnů, k nimž s láskou vzhlíží zejména pracující, kteří z celostátních důvodů právě v tyto republikou požehnané dny nemusí pracovat, se ani není třeba zmiňovat. Taky začátkem ledna zkoumám, jestli snad, nedejbože, letos nevyjde osmadvacátý říjen na víkend a honem toužebně listuji, zda nám vyšší moc nedarovala alespoň jeden flinkací den navíc. Třeba výročí narození Jana Ámose Komenského jako by k velkorysosti přímo vybízelo… a navíc v březnu žádný státní svátek nemáme. No, hodilo by se to. Ale ujišťuji vás, že naše zákonodárce nic takového nenapadlo, proto jsme si i letos každý všední březnový den museli ráno namazat do práce chleba, i kdyby s tím ani sám učitel národů nesouhlasil.

Nedávno jsem se přesvědčila, že kalendáře přitom doslova přetékají stovkami mimořádně zajímavých, světově významných dnů, jimž jsem zatím nevěnovala zaslouženou pozornost. A je docela dobře možné, že vy také ne.

Třeba druhého února na Světový den mokřadů je to omluvitelné. U podpisu Ramsarské smlouvy, která stála u jeho zrodu, jsem nebyla a s mokřady mám mizivou zkušenost. Ovšem Den gumových medvídků, připadající na 15. července, tak ten bych mohla světit.

A což teprve Světový den štěstí? Cože? Že ho neslavíte? No to jste tedy smolaři. A co tedy každého 20. března slavíte? Všichni se přece Světlana nejmenujete? Zvláště vy ne, pane Podlesný. Už rozumím, vy pijete jen tak. Hmmm. Tak to preventivně začněte slavit 8. března Světový den ledvin a 3. února se na Světový den modliteb obracejte ke všem svatým, aby ty vaše zůstaly zdravé.

A protože mám podezření, že většinu z těch mezinárodně uznávaných dnů neznáte ani vy, možná by mi stálo za to se jim občas blogově věnovat. Uznejte sami, že třeba Den suchého zipu, Mezinárodní den trpaslíků či Světový den toalet, o to bychom se neměli ochudit.

Zatím mě omluvte. Jestliže má svůj svátek Den bez aut, běžím si zjistit, zda náhodou neexistuje Světový den bez pointy, protože mě žádná pro závěr dnešního fejetonu nenapadá a ráda bych z toho vyvázla se ctí.

Autor: Zdeňka Ortová | pátek 26.4.2019 9:31 | karma článku: 24,27 | přečteno: 588x