Malíři často do oken z ulice vletěl kámen

Je těžké být doma prorokem. Mnohá a mnohý z nás to pocítili na vlastní kůži, a ještě dneska se při tom pomyšlení musí podrbat.

„Kdo chce být doma prorokem
raději ať řekne ámen,
malíři často do oken
z ulice vletěl kámen.
Kdo čeká chválu současníků,
ztratí se vprostřed vlastní země,
malíře kdosi na chodníku
zmlátil a potom zmizel ve tmě.“

(úryvek z Písně o malíři)

A nemyslete si, že se to týká jen umělecké činnosti nebo sportovních úspěchů. Týká se to každého z nás. A vůbec nemusíte být Jardou Jágrem nebo Barbrou Streisand. To si třeba inženýra Burijánka pozvou do Prahy na ředitelství, aby mu předali odměnu za zlepšovák na přesnější vrtání do kulatiny. Všichni ho poplácávají po ramenou, dává rozhovor firemnímu měsíčníku, každý se s ním chce vyfotit, ředitel si s ním chce přiťuknout, nastíní mu růžovou budoucnost v jeho oboru a domů ho odveze služební auto se šoférem. Manželka na něj čeká s červeným vínem a čerstvou višňovou bublaninou. A Burijánek jí nadšeně vypráví, kolika lidem jeho vynález usnadní práci. Druhý den se čerstvě oceněný novátor vydá na procházku s jejich jezevčíkem a po pár krocích na něj sousedka haleká, že je sice pěkný, když se nechá domů vozit jako nějakej ministr, ale užitečnější by bylo, kdyby se naučil uklízet po tom jejich čoklovi podělanej chodník.

Víte, co se hudby týká, poslouchám o něco raději mužské interprety. Proti zpěvačkám nemám zhola nic. Jen jsem prostě žena a srdce mi při mužském zpěvu utíká úplně jiným tempem. Ale při poslechu Hany Hegerové vždycky přestanu dutat a zabořím se hlouběji do křesla. Je to už hodně dávno, kdy mi učarovala písnička hudebního skladatele Petra Hapky se skvělým textem Petra Rady: „Píseň o malíři.“ Paní Hegerová ji nazpívala tak báječně, že od prvního poslechu patří mezi moje nejmilejší. Často si ji pouštím. A všem náhodným posluchačům se tímto omlouvám, že si ji často zpívám.

A proč ji připomínám právě teď? Nu, víte, že ani nevím?  :-)

Snad proto, že den se má začínat s pěknou písničkou na rtu. Přimlouvám se, pusťte si ji, prosím, vychutnejte si ji a nezapomeňte kromě melodie vnímat i nadčasový text.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeňka Ortová | úterý 8.10.2019 8:22 | karma článku: 20,29 | přečteno: 484x