Knihovnice s pivem v ruce

Abych pravdu řekla, celé dnešní ráno mám pocit, že se mi potí i myšlenky. Do práce jsem v 7.00 dorazila mokrá, jako bych se cestou vykoupala v kašně, ačkoli tu žádnou nemáme.

A právě lituji, že jsem si na jaře nezasadila místo pelargonií eukalyptus. Sice by neměl tak krásné květy, ale zato by mi mohl být v horkých dnech užitečný. Že meteorologické inferno dopřává koupání ve vlastním potu šoférům linkových autobusů či těm, kdo s krumpáčem v ruce holdují výkopovým pracím, to se předpokládá. Ale když se rosí čelo i knihovnici, tak to začíná jít do tuhého.

Bože můj, jak já tu tělesnou zálivku nesnáším. Vím, že pocení reguluje naši tělesnou teplotu, že je to záchranná brzda, abychom se nepřehřáli, ale kdo má snášet pohled na nevábné mokré koláče v podpaží spolucestujících v linkovém autobusu, z nichž ten, který vlhne nejvíc, si určitě přisedne k vám.

Raději se občas vnořím do představy, jak sedím v bílém kloboučku na břehu hotelového bazénu a chodidly čechrám modrou vodní hladinu. Tato vize mi sice praktické osvěžení nepřinese, ale pořád je lepší než vidina exkurze do sklářských hutí a plamenů šlehajících z šestipánvové tavíci pece.

Možná je teď pravý okamžik, abych se vrátila k první větě a vysvětlila, proč jsem zatoužila po eukalyptu. Australští medvídci koala tráví spoustu času tím, že ve spánku objímají eukalyptové kmeny. Nejde ale o žádné šmajchlování, jedná se o součást termoregulace. Infračervené kamery vědců z Melbournské univerzity prokázaly, že kmeny eukalyptů, kterými proudí voda od kořenů, jsou v horkých dnech o mnoho chladnější než okolní vzduch. Koaly, které se k nim přitisknou bříškem a obejmou je packami, se tak o ně mohou účinně ochladit. Tímto trikem podle vědců ušetří až polovinu vody, kterou by jinak musely vypotit, aby se nepřehřály.

Protože nejsme medvídci koala, utěším vás v dusném klimatu nápadem: tulení k eukalyptu můžeme nahradit vylovením oroseného lahváče z ledničky. A nevylučuji, že by o něj měla zájem i leckterá koala.

Teď vážně dumám nad tím, jestli by se čtenářům víc zamlouvala knihovnice, která by se během výpůjční doby tulila k eukaliptu, nebo ta, která by si koupala ústa v pivu. Kterou byste brali vy? :-) 

Autor: Zdeňka Ortová | pátek 1.7.2022 9:34 | karma článku: 28,25 | přečteno: 725x