Dnes upálíme politiku a vše špatné v nás

Lidé odjakživa potřebovali rituály, aby se mohli vypořádat s přítomným zlem a krutostí doby. A my je i v čase internetu potřebujeme taky.

Noc ze třicátého dubna na prvního května je prý noc plná kouzel a čar. Říká se jí Filipojakubská nebo Valpuržina noc, a dnes ji vnímáme především jako oblíbené pálení čarodějnic. Historie Valpuržiny noci sahá až do dějinami zavátých časů, kdy lidé i na našem území slavili keltské svátky. Keltové v tento den uctívali svátek Beltine.

Určitě vás potěší, že Beltine je svátek radostný. Jeho noc bylo třeba prozpívat a protančit, ale byla to také doba očistných obřadů. Podle tradic se na Beltine pálily ohně, které měly živé tvory zbavit všeho nečistého, co se nashromáždilo v temném zimním období a zároveň jim dodat ochranu pro období nadcházející.

Beltine byl též svátek lásky, kdy se vydávali dvojice zamilovaných do lesů a měsíc květen se pak stával symbolem sexuální volnosti a milostných her. Dnes se stačí projít třeba po autobusovém nádraží v čase odjezdu školních autobusů a zjistíme, že Beltine je pro část dospívajících svátkem celoročním.

Stejně jako lidé kdysi v dobách, kam nám již paměť nesahá, potřebovali rituály, které jim poskytly záchytné životní body, tak i my se potřebujeme alespoň symbolicky vypořádat s přítomným zlem, malichernostmi, schválnostmi, nepříjemnostmi, politikou a civilizačními zlomyslnostmi.

A tak v magickém čase, který se lomí z dubnové noci v první májový den, můžeme rituálně spálit třeba účtenky za špatně vybrané vánoční dárky, kopie daňového přiznání, seznamy novoročních předsevzetí a přihodit hamižnost lakotného kolegy, sousedčinu závistivost, šéfovu nadutost, sliby politiků, hašteřivost švagové a vlastní liknavost či neschopnost zdravě čelit zuřivému životnímu tempu. Sterilizujeme tím zlo v ostatních a zlobu v nás.

Ovšem všechno je relativní. Například kamarád Pavel Gavenda spatřuje největší sílu dobra ve vepřovém řízku. Ale já ho znám. Stejně „o čarodějnicích“ tak jako většina z nás vyšplhá na nejbližší kopec, bude pohansky obdivovat mihotavé plameny a věřit v jejich očistnou moc. Alespoň jedna noc nám dává rozhřešení, alespoň tato jediná noc umí čarovat a my tomu chceme věřit.

P.S. Do rituálního ohně nedoporučuji házet nezaplacené složenky. Místo očisty by přišel očistec v podobě penále a kleli byste jako pohani. :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeňka Ortová | neděle 30.4.2017 10:09 | karma článku: 14,43 | přečteno: 237x