Dámské narozeniny jsou buď numerické lichotky nebo urážky

Mít v únoru narozeniny je za trest. Není nijak dlouho po Vánocích a gratulanti předpokládají, že oslavenec pod stromečkem nalezl všeho dosyta a teď by mu neuškodil dárkový půst.

Dnes je 13. února a kamarádka Martina má narozeniny. Říká, že by si s chutí dala bonboniéru, ale snad ještě nikdy k narozeninám žádnou nedostala. Každý z gratulantů si totiž o sladkém dárku pomyslí, že vinšovat v tuto dobu s bonboniérou, se rovná společenskému atentátu, neboť dámy dosud zcela nevyplenily zbytky vánočních kolekcí a každé ráno v koupelně slibují osobní váze, že od zítřka ty cifry už opravdu půjdou dolů. Zkrátka že sladký dárek z nich vítanou návštěvu neudělá.

Kamarádka je přesvědčena, že její narozeniny jsou pro příbuzenstvo symbolem zbavování se nevhodných vánočních dárků. Snad proto vždy dostane místo dvouposchoďových belgických pralinek třeba o číslo větší flanelovou noční košili, o dvě čísla menší rukavice, několik firemních diářů a vloni i cédéčko hitů TV Šlágr.

Nechci, aby si kamarádka o dni svého narození myslela cokoli špatného, aby se ho snad nedej bože začala štítit jako chlupatého pavouka. Proto ode mě dneska dostane velké nugátové potěšení a do fólie zatavený seznam událostí, které se k druhému únoru vztahují a činí z něj zvláštní a veskrze slavnostní den. Jestli jdete dneska taky gratulovat, nebudu skrblíkem a o pár kousků ze svého seznamu se s vámi rozdělím:

13. února 1953 se narodil český písničkář, básník, textař, překladatel, spisovatel Jiří Dědeček

13. února 1880 Thomas Alva Edison objevil termoemisi.

13. února 1895 Bratři Lumierové patentovali svoji verzi kinematografu – kombinaci filmové kamery a projektoru.

13. února 1992 se uskutečnilo oficiální připojení CSFR k Internetu. Jako první bylo připojeno ČVUT v Praze.

13. února 1950 se narodil britský hudebník Peter Gabriel. Proslavil se jako sólový zpěvák a flétnista skupiny Genesis.

13. února 2004 Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics zveřejnilo výsledky zkoumání hvězdy BPM 37093, podle nichž se jedná o největšího známého zkrystalizovaného bílého trpaslíka. 

13. února 1457 se narodila se narodila Marie Burgundská, dcera Karla Smělého a manželka Maximiliána I., císaře Svaté říše římské.

13. února se narodila jistá Martina, bez jejíhož přátelství by byl pro mě svět to samé jako narozeniny bez bonboniéry!

Říkáte, že vám u Martiny schází letopočet? To je v pořádku. A přimlouvám se, ani vy o narozeninách dámě nikdy nepřipomínejte její věk. V tomto případě totiž existují jen numerické lichotky nebo urážky. Raději honem načněte tu bonboniéru. Copak se tak kroutíte? Ach jo, že vy jste ji nekoupili a nesete jako dárek froté ponožky a ubrus s vyšitým vánočním sobem? Ajaj, radši jste si měli nejdřív přečíst můj blog. :-) 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeňka Ortová | úterý 13.2.2024 8:59 | karma článku: 26,92 | přečteno: 765x