Berdych s tím chce praštit, na jak dlouho náš mužský tenis zatáhne oponu?

Světový tenisový žebříček hovoří o našem mužském sešupu výmluvně. Do první stovky se z Čechů vešel jen zraněný Tomáš Berdych na 98. místě.

Tomáše Berdycha chápu. Je mu třiatřicet a chronické zdravotní potíže, které prý mají původ ve vrozené vadě levé kyčle, mu již bohužel zřejmě velká vítězství nedovolí. Po nedávném vyřazení v 1. kole grandslamového US Open, kdy podlehl teprve 18letému Američanovi Brooksbymu, jenž do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, se Tomášovu roztrpčení nedivím. Celá léta jsem mu fandila a jeho komplikací v závěru jeho skvělé hráčské kariéry je mi líto. Ale, jak praví klasik, to je asi tak všechno, co s tím můžu dělat. A já, nezměrná optimistka, začínám propadat tenisové skepsi, protože i náš druhý mužský účastník letošního US Open Jiří Veselý, se po prvním kole poroučel též. Na letošních grandslamech dokázal projít přes první kolo jen ve Wimbledonu.

Tenisový žebříček ATP z 26. 8. 2019 hovoří o našem mužském sešupu taky víc než výmluvně. Do první stovky se z Čechů vešel jen zraněný Tomáš Berdych na 98. místě. A to je vše. Kdybych to měla s nadsázkou hodnotit kynologicky, tak současný tenisový svět má zkrátka inteligentní hlavu, dobře stavěnou figuru, rychlé nohy… a my jen krnící ocásek, který už nemá síly ani na zavrtění.

A tak se jen smutně ohlížím za báječnými tenisovými roky a za našimi ještě lepšími tenisovými virtuózy, které jsem měla tu čest vidět hrát na vlastní oči a dlouhá léta jsem držela palce jim i tenisové kráse, kterou na kurtech předváděli. Byli jimi třeba: Ivan Lendl, Jan Kodeš, Jiří Hřebec, Jan Kukal, Petr Korda, Tomáš Šmíd, Jiří Novák, Karel Nováček, Bohdan Ulihrach, Ctislav Doseděl, Milan Šrejber… A hlavně Radek Štěpánek, jemuž poslední roky patřilo moje fanynkovské srdce, protože on to své rozdával v každém zápase, kdy nás reprezentoval.

Abych nebyla jen za teoretickou vzdychalku, co rozdává rozumy z křesla, tak upozorňuji, že tenisovou raketu umím držet tak zhruba od svých devíti let a pěkných míčků jsem už za pár desetiletí taky přes síť něco nasměrovala. Jenže v první stovce mezinárodního tenisového žebříčku nemáme o naše tenistky nouzi. Je jich tam hned 8, tak se do toho holkám nechci plést.

Hmm, takže Tomáš Berdych uvažuje o konci kariéry. 17. září mu končí Kristova léta a je mi jasné, že se netouží stát otloukánkem pro mladé tenisové vlčáky (všimněte si, jak šikovně jsem se opět vrátila k té kynologii). A my fanoušci musíme zatím jen doufat, že se na českých kurtech prohání budoucí Radek Štěpánek, Jirka Hřebec nebo Honza Kodeš, kteří čekají jen na to, až jim začnou rašit kníry.

Jen škoda, že to po dlouhých letech přestalo generačně tak šikovně navazovat, jako tomu bylo dosud.

A jestli se mnou nesouhlasíte, klidně mi nasaďte psí hlavu, protože už vím, co bych s ní dělala. Začala bych výt na lepší tenisové časy.

tenisák

 

Autor: Zdeňka Ortová | pondělí 2.9.2019 11:38 | karma článku: 22,46 | přečteno: 571x