Bacha na krasobruslení, asi se při něm stárne

Tento sport známe všichni. I ti, kdo ho nemusí, protože si na bruslích zlomili nohu, i ti, kdo televizní přenosy nesnáší, protože jsou jim lhostejné barevné kostýmy, flitry, hudba, svižné pohyby a skákání něčeho trojitého.

Měla jsem báječnou tetu. Byla to sestra tatínkovy maminky a nahrazovala nám babičku, která bohužel zemřela velmi brzy. Jmenovala se Anna, ale pro nás všechny to byla teta Nany. Vzpomínám na ni často a v těchto dnech, kdy probíhá Mistrovství světa v krasobruslení, na ni myslím dvojnásob. Dívaly jsme se spolu totiž kdysi na sportovní dvojice a teta se o krasobruslařky hrozně bála. Jak došlo na odhozené skoky či na spirálu smrti, teta strachem o dívku, odhozenou vysoko do nebezpečných vrtulí či vláčenou za jednu ruku těsně nad ledem, vykřikla, zakryla si oči a měla jejímu krasobruslařskému partnerovi za zlé, že s ní tak nešetrně zachází. Vzhledem k tomu, že odhozené skoky jsou běžnou součástí krátkého i volného programu sportovních dvojic, měla jsem o hlasitou zvukovou kulisu plnou úzkosti vždy na dvě hodiny postaráno.

I když tím teta dost rušila můj zážitek z boje o medaile, měla jsem pro její reakce pochopení. Tetu jsem milovala a brala jsem proto ohled na její pokročilý věk, kdy už člověk zkrátka riziko vnímá výrazněji a bojí se nejen o sebe, ale snad ještě víc o druhé. Stáří je prostě takové. Zvláště když je to někdo tak hodný a citlivý, jako moje teta byla. To jen mládí se netrápí pomyšlením, že i ze tří schůdků lze spadnout a zlomit si nohu, že bez šály nám v mrazivých dnech hrozí nastydnutí, ani že nevydařený trojitý odpíchnutý salchow může udělat z krasobruslaře invalidu. Mládí je prostě takové.

Letos se stali mistry světa Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov. Tento sportovní pár měl úžasnou volnou jízdu, která brala dech. A když Galljamov Mišinovou odmrštil při jednom z odhozených skoků obzvláště prudce a vysoko, přistihla jsem se, že jsem vyjekla nahlas. Oči jsem si sice nezakryla, ale při pohledu na mrštné mladé sportovce mi při vzpomínce na tetu Nany náhle na rameno skoro jako by zaťukalo moje datum narození. Uff.

Tak sportu zdar a k mému věku: no nazdar!

Autor: Zdeňka Ortová | neděle 28.3.2021 16:34 | karma článku: 30,23 | přečteno: 846x