Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozůstalost a rychlé služby úředníků VZP ve Zlíně

Můj příběh je možná jen banalita, ale jistě se mnohým stalo něco podobného. Pouze nechápu, nač živíme z naších odvodů tolik arogantních a neschopných úředníků. Neříkám, že jsou všichni stejní, jsou mezi nimi i lidé slušní a ochotní pomoci, jen mám pocit, že odměňováni jsou lépe ti, kteří odradí klienty, aby ušetřili státu peníze a dokázali vlastní nepostradatelnost.

Když nám zemřel loni v lednu tatínek, byly úplně jiné starosti a především smutek, takže jsme si ani nevšimli, že v záplavě kondolencí byly dva dopisy, adresované na již zesnulého tatínka. Ten první byla upomínka z nemocnice, že jim dluží devadesát korun, když tam dcera volala, že nám žádná složenka nepřišla a dědeček je mrtev, sdělili ji, že dluží za pohotovost, přitom ho odvezla rychlá záchranka. Než by se dohadovala, jela to do nemocnice zaplatit, přitom si ho v nemocnici nechali a za další dny jejich „neléčení“ byl osvobozen. Druhý dopis přišel více než měsíc po pohřbu od VZP, celou dobu platil tatínek nehorázné doplatky za léky, ale tentokrát mu sdělovali, že ve IV. Q.2009 přeplatil devět set dvacet jedna korun. Peníze pošta pochopitelně mamince nedala a my nad tím mávli rukou. V březnu jsem byla předvolána k notářce k předběžnému řešení pozůstalosti. Paní notářka byla velmi milá, vše proběhlo rychle a bez zbytečných průtahů. Měla jsem již všechno podepsáno a při loučení jsem zmíněný dopis vytáhla jako kuriozitu. „Neberte to, paní doktorko, že se domáhám pro maminku devíti stovek, tatínka ji to stejně nevrátí, spíše jsem to vzala jako ukázku toho, jak rychle pracují úředníci, když jsme kartičku tatínka vraceli hned první pracovní den po jeho skonu.“ Paní notářka si dopis vzala, okopírovala a odpověděla: „To byste se divila, už jsem měla případ, kdy se příbuzní domáhali čtyř korun. Nevidím důvod, proč by si měla pojišťovna peníze ponechat, pouze usnesení dostanete o něco později, protože musí zaslat dotaz na VZP a Vy si pak pro peníze s tím usnesením zajdete!“ Notářce jsem poděkovala za laskavost a celou cestu domů jsem si nadávala, že jsem ten dopis vůbec vytahovala, zbytečně si způsobím problém, protože ten papír určitě přijde době, kdy budu po další operaci nohy,opět nebudu moci chodit a dcera mne bude muset dopravit autem do města, zbytečně projedeme benzín, bude si muset zajistit hlídání vnuček a kdoví jak se vůbec budu belhat o berlích a ještě tam budu vypadat jako hlupák, který se domáhá pár korun. Když konečně dorazilo usnesení z notářství, tak jsem skutečně musela do krajského města na pobočku VZP. Za devadesát korun si dala ověřit listiny, zaplatila dceři za benzín a dlouhé měsíce čekala, při urgenci mi pouze arogantně sdělili, že to posuzuje právní oddělení a oni na to mají půl roku. Dne 24. 9. 2010 jsem našla na účtu připsánu platbu od VZP Kč 917,04. To jim zřejmě tak dlouho trvalo to přezkoumání, aby ušetřili 3,96 korun a mohli vykázat svou činnost. Z toho plyne poučení, že někdy je lepší těch pár stovek oželet, než se potkat s důležitým úředníkem, který je pravděpodobně odměňován za to kolik odradí klientů.

Autor: Zdeňka Jašková | pátek 8.4.2011 20:20 | karma článku: 18,89 | přečteno: 1643x
  • Další články autora

Zdeňka Jašková

Štvanice na prezidenta

Původně jsem se nechtěla vyjadřovat k neskutečně štvavé kampani na našeho pana prezidenta Miloše Zemana, která trvá prakticky od jeho zvolení ve svobodných volbách. Pan prezident ať učiní či řekne cokoliv, okamžitě se zvedne ohromná štvanice ze všech stran, tedy poražených ve volbách, masmédia a co mě obzvláště mrzí, že se k ním přidávají ministři ČSSD, tuto stranu jsem vždy volila, ale již nikdy více, protože se sociální demokracií již nemá nic společného a jejích kopání do člověka, který je vytáhl z upadání do zapomenutí, je prostě podlost. K obusmance Šabatové se odmítám vyjadřovat, protože ta nemá žádný morální kredit k zastávání tak významné funkce.

16.1.2015 v 13:37 | Karma: 38,64 | Přečteno: 2202x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Jašková

Omluva prezidentu České republiky panu Ing. Miloši Zemanovi

Co mi dal a vzal 17. listopad 1989!!! Dal mi poznatek, že skutečně jde velmi snadno zmanipulovat často i velmi inteligentní lidé!!! A vzál? Veškerou víru v lepší svět!!!

17.11.2014 v 20:04 | Karma: 44,18 | Přečteno: 6137x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Jašková

Strach

Často mi bývávalo k smíchu, když moje přítelkyně se bála chodit za tmy. Pokaždé spěchávala domů, nebo jsem ji doprovázívala. Nikdy jsem tuto její fobii nechápala a to jsme kamarádky od malinka a dnes jsme dávno dámy v nejlepších letech... Vždy jsem jí říkala, že tma není můj nepřítel, pouze zlí lidé.

25.7.2014 v 11:16 | Karma: 8,29 | Přečteno: 525x | Diskuse| Letní povídka

Zdeňka Jašková

Vzpomínka, trochu veselá

Bývám svými odpůrci napadána, že si na všechno jen stěžuji, nedokáži napsat nic veselého. Je pravda, že píši hodně pochmurně, ale jsou mezi mými články i veselé příběhy ze života, jenže ty jsou velmi málo čtené. Dnes v převánoční době o politice ani náhodou, spíše zavzpomínám na věci veselejší.

18.12.2013 v 19:19 | Karma: 8,03 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Jašková

Zápisník zbytečného člověka

V dnešní až příliš přepolizované době se mi nechce přemýšlet o blížících se volbách, spíše chci psát o lidech, které jsem měla možnost za svůj život poznat. Tento příběh je jeden z prvních a pokud zaujme, budu v této sérii pokračovat. To, že používám ich formu, neznamená to, že píši o sobě, ale prostě mám pocit, že mám ke čtenáři blíže...

16.10.2013 v 20:50 | Karma: 9,74 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:33

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

„Chtěli, abych zemřel.“ Řecká pobřežní stráž shazovala migranty zpět do moře

17. června 2024  13:13

Řecká pobřežní stráž během tří let zavinila smrt desítek migrantů ve Středozemním moři, včetně...

KOMENTÁŘ: Neonacista, anebo debil? Kdo je nová politická hvězda Filip Turek

17. června 2024

Premium Europoslanec za koalici Přísaha-Motoristé je novým zjevením české politiky. Hlavně ve zjištění, že...

Kdybych s ní neměl sex, byl bych bez jídla, řekl chlapec o obžalované matce

17. června 2024  12:55

Mladík, kterého podle obžaloby od jeho sedmi let roky zneužívala matka, vypověděl, že sex s ní...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Především povídky pro ženy, úvahy, které mohou zaujmout i muže.

Seznam rubrik