Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Téma, co i pro nás bude možná časem aktuální: Jak před 54 lety Japonci spustili šinkansen

V Japonsku byla rychlostní železnice šinkansen spuštěna 1.10.1964. Francouzská rychlostní TGV zahájila provoz v r. 1981. V Číně již mají přes 22000 km rychlostních tratí. Ba i v Česku se o nějaké takové železnici už začíná snít...

Zbytek světa převzal z japonštiny kupříkladu termíny gejša, haiku, kamikadze, nebo shinkansen. Shinkansen či šinkansen se opisem překládá jako vlak-střela. V japonštine je slovo shin-kan-sen zapsáno třemi znaky: první značí nový, druhý hlavní, a třetí linie, tedy doslova nová hlavní dráha, ale každý Japonec ví, že se to do angličtiny překládá jako bullet train. Japonci nemají moc rozvinutou a diversifikovanou koncepci okolního světa. Prvně si asi dvě stě let mysleli, že celá Evropa mluví holandsky. Holanďané byli jediní, kteří směli s ostrovy obchodovat, a mimo jiné tam vozili holandsky psané učené knihy, a vědychtiví Japonci se tudíž učili holandsky, aby si tu západní vědu mohli osvojit (ze všeho nejdřív se ovšem naučili vyrábět ruční palné zbraně, které se pak ukázaly být rozhodujícím faktorem ve sjednocení říše). Teprve později se dozvěděli, že v Evropě je jazyků mnoho, a holandština ani zdaleka není nejfrekventovanější. Nyní pod vlivem školy a přijímacího řízení na univerzity jsou cizí jazyky vpodstatě redukovány na angličtinu - angličtina je spolu s matematikou, přírodními vědami, a společenskými vědami povinnou náplní univerzální přijímací zkoušky na university, ve které musí uspět každý budoucí veterinář stejně jako třeba každý budoucí novinář či konstruktér. Žádné výjimky. Tak tedy pěkně česky to je vlak-střela, neb nakonec dříve než šinkansen jezdila z Bratislavy do Prahy Slovenská strela a byla taky pěkně kompaktní, byť pravda ne tak rychlá. A nyní otázka pro bystré čtenáře - kdo vymyslel ty japonské znaky? Správně, Číňané - japonské písmo bylo před staletími importováno z Číny a dodnes se používá v nezměněné podobě (až na nepatrně dodatky kvůli gramatice a přepisu cizích slov). Tato zcela základní informace o orientální kultuře je kupodivu známa jen velmi málo, a kdykoliv to někomu řeknu, tak mi nechce věřit. Po nějakých pět tisíc let byla Čína rozvinutější civilizací, než okolní země, které přejímaly nejen písmo, ale třeba i pěstování rýže, výrobu papíru, daně, přípravu alkoholických nápojů. Leč zpět k japonskému rychlovlaku šinkansen. Ten patří k nejrychlejším železničním spojům na světě, byť dnes jsou celosvětově zdaleka nejmasověji nasazenými čínské super-expresy CRH (China Railway High-speed). O tomto pozoruhodném, gigantickém čínském technickém i ekonomickém průlomu ale až někdy jindy.

Za otce technické koncepce japonského šinkansenu je pokládán Hideo Shima, rodák z Osaky v r. 1901, který zemřel v Tokiu v březnu 1998 v požehnaném věku 96 let. Po celou dobu jeho dlouhého života byla železnice v Japonsku nejdůležitějším dopravním prostředkem. Nejzatíženějším úsekem je tzv. trať Tokaido z Tokia do Osaky. V padesátých letech tento úsek dlouhý 556 km představoval sice jenom 3% z kilometráže tratí, ale přepravovala se po něm téměř čtvrtina osob a nákladů. Není divu - je to spojnice dvou největších japonských měst, navíc procházející třetím největším, Nagojou (pokud nepočítáme Yokohamu, prakticky spojenou s Tokiem). Bylo jasné, že její kapacita se musí rapidně zvýšit. V roce 1955 se presidentem japonských národních drah JNR stal progresivní Shinji Sogo a ten za svého zástupce pro technický rozvoj zvolil právě Hideo Shimu. Shima prosadil koncept budování zcela nové Tokaido linie, zhruba paralelní stávající trati, určené pouze pro expresní dopravu osob a překonávající vzdálenost z Tokia do Osaky za tři hodiny. To předpokládalo dosahovat cestovní rychlost kolem 220 km/hod.

Hideo Shima se stal hnací silou technické stránky projektu, plánování trasy, nových technologií kladení kolejnic, řešení zcela nových typu lokomotiv a vagónů. První model šinkansenové soupravy se jmenoval Kodama (ozvěna), později přišly modernější Hikari (paprsek - 270 km/hod) a Nozomi (naděje - 300 km/hod). V prosinci 1958 schválila projekt japonská vláda s tím, že má být dokončen během pěti let. Prioritou bylo uvést novou trať do plného provozu před začátkem tokijských olympijských her v říjnu 1964. Vysoké tempo výstavby způsobilo, že původní schválený rozpočet postupně vzrostl až na dvojnásobek. Po japonském způsobu vzali Sogo a Shima odpovědnost na sebe, a rezignovali ze svých funkcí těsně před dokončením celého projektu. Tak se stalo, že ani jeden z nich nebyl přítomen na slavnostním otevíracím ceremoniálu 1. října 1964. A pak 10. října císař Hirohito zahájil  XVIII. letní olympiádu - pro naše barvy medailově historicky nejúspěšnější.

Také triumf šinkansenu byl takřka okamžitý. Nová trať umožňuje obchodním cestujícím ráno vyrazit z Tokia, vyřídit jednání v Osace, a před večerem už zase pracovat pro svou milovanou firmu v sídelním městě. Samozřejmě, taková kvalita něco stojí, v daném případě tam a zpátky přes 250 US$. V krátké době nová trať převzala kolem 80% transportu osob mezi oběma městy. Síť šinkansenu se rychle rozvíjela. Tokaido trať byla v r. 1972 protažena do Okayamy, a o tři roky později až do Fukuoky na ostrově Kjúšů. V roce 1990 už denně jezdilo 260 šinkansenovych spojů s průměrným celkovým počtem 400000 cestujících. Za celou dosavadní historii šinkansenu nedošlo chybou na straně provozovatele k nehodě rezultující v usmrcení cestujícího. Přibyly tratě směrem na sever, např. Tohoku linie do Sendai a Morioky (tam se jeden spoj jmenuje Yamabiko, což je zase ozvěna - japonština má několik výrazu pro ozvěnu, neb je to země vysokých strmých hor, největší masiv se jmenuje Japonské Alpy), Joetsu trať do Nigaty, spojení do Nagana později prodloužené po pobřeží Hokuriku do Kanazawy, a v r. 2016 se šinkansen dostává i na nejsevernější z hlavních ostrovů Hokkaido, ale zatím jen do Hakodate.

I Hideo Shima byl nakonec povolán zpět, aby svým konstrukčním umem sloužil národu. V roce 1969 ho tehdejší ministerský předseda Eisaku Sato postavil do čela japonské agentury pro kosmický výzkum NASDA, kde pak působil až do roku 1977. Shima se tam věnoval raketové technice a vodíkovým motorům. Mimochodem, premiér Sato je jediným japonským laureátem Nobelovy ceny za mír - zasadil se o tři japonská nukleární Ne: Neprodukovat, Nevlastnit, Nevyvíjet jaderné zbraně.

Ani technický rozvoj šinkansenu se nezastavil. Nyní je orientován na soupravy vznášené na magnetickém polštáři (Maglev) s rychlostmi kolem 500 km/hod. Na zkušebním okruhu bylo těchto rychlostí již dosaženo a Hideo Shima toho ještě na samém sklonku svého života mohl být svědkem. 12. prosince 1997 bylo dosaženo světového rychlostního rekordu vlaku s posádkou 531 km/hod, a 24. prosince pak 550 km/hod pro vlak bez posadky. A vývoj pokračuje dál - 14. dubna 1999 byl rekord pro vlak s posádkou posunut na 552 km/h. Této rychlosti bylo dosaženo s magneticky vznášenou soupravou o pěti vozech, která vezla 13 cestujících a 10 tun železné zátěže. Pak 2.2.2003 třívozová experimentální jednotka MLX-01 ustavila rychlostní rekord 581 km/h. Poté proběhlo prodlužování pokusné trasy na délku 42,8 km. Na nové trase probíhají zkoušky již provozního Maglevu série L0, což je až sedmivozová souprava s cestovní rychlosti 500 km/h. Ta zde 21.4.2015 rychlostní rekord posunula na 603 km/h. Zatím se předpokládá zprovoznění Maglevu v úseku Tokio-Nagoja do r. 2027, a trasy až do Osaky kolem r. 2045. Na Maglevu (s rychlostí 600 km/h) se pracuje i v Číně, provozní zkoušky mají začít do r. 2020.

Foto u perexu: Námořní přeprava vozů pro Hokuriku šinkansen otevřený v březnu 2015.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Autor: Zdenek Slanina | pondělí 1.10.2018 8:08 | karma článku: 35,64 | přečteno: 4038x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

Před sedmdesáti roky byl popraven Lavrentij Pavlovič Berija, předposlední ze šéfů NKVD

První tři šéfové NKVD (později přejmenované na KGB, pak na FSK, a pak na FSB) byli popraveni, tím třetím byl před sedmdesáti roky, 23. prosince 1953, Lavrentij Pavlovič Berija, pocházející z Gruzie stejně jako Džugašvili-Stalin.

26.12.2023 v 5:22 | Karma: 44,56 | Přečteno: 1347x | Věda

Zdenek Slanina

Málo známá kniha z r. 1951, co tématicky o 22 let předešla Solženicynovo Souostroví Gulag

V r. 1938 svedl osud do jedné cely věznice v Kyjevě německého fyzika holandského původu Friedricha Houtermanse a historika Konstantina Štěppu. Ti r.1951 na Západě pod pseudonymy Beck a Godin vydali knihu o praktikách NKVD.

29.11.2023 v 5:22 | Karma: 46,43 | Přečteno: 1591x | Věda

Zdenek Slanina

Skleníkový plyn metan tvoří nejen zvířata ale i moře a oceány (a část pak ukládají na dně)

Mezi skleníkovými plyny figuruje i metan CH4, jehož původcem jsou nejen hospodářská zvířata (a nepřímo tak lidstvo, neb je pěstuje pro svou potřebu), ale i mikrobiální procesy v mořích a oceánech. Tam je jeho část uložena na dně.

9.11.2023 v 5:22 | Karma: 47,28 | Přečteno: 1668x | Věda

Zdenek Slanina

Zřídí hl.m. Praha pamětní park JP* hrdiny WWII Sugihary Čiune-ho, zachránce tisíců životů?

Zdůrazňuji, že ten park není vůbec třeba fyzicky zřizovat, jenom je třeba ho fyzicky ztotožnit dle fotografie. A pak přejmenovat. A pak budou do Prahy jezdit zastupové, aby se u toho parku vyfotografovaly. Neb Sugihara je POJEM.

18.10.2023 v 5:22 | Karma: 47,92 | Přečteno: 1870x | Věda

Zdenek Slanina

Exoplaneta K2-18 b oplývající metanem, kysličníkem uhličitým, a (možná) i vodou

Americká NASA 11.září zveřejnila pozorování exoplanety K2-18 b (tedy planety mimo naši sluneční soustavu) s pomocí teleskopu James Webb - spektra produkovaná její atmosférou a potvrzující přítomnost metanu či kysličník uhličitého.

21.9.2023 v 5:22 | Karma: 48,29 | Přečteno: 1995x | Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 121
  • Celková karma 32,21
  • Průměrná čtenost 8230x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik