Ptákoviny podle Aristofana

Na jaře roku 1989 měl tento veselý muzikál, který jsme napsali společně s Jiřím Žáčkem a režíroval Stanislav Moša,  premiéru na Nové scéně ND v Praze - jde o známou alegorii ze světa ptáků.  Byl to pokus o aktuální politickou satiru, který vzbudil pohoršení i radost, jak komu. Jiřina Švorcová odešla demonstrativně uprostřed představení s výkřiky, že “u toho teda  nebude”, běžné obecenstvo žaslo, co je možné v Národním a překvapený tehdejší premier Adamec se o přestávce seznámil s Kocábem a Horáčkem. Na melodii internacionály se zpívalo:

Již vzhůru ptáci celé země

Budoucnost náš národ povznese

Ktož sú ptačí bojovníci ke mně

Pernatci všech zemí spojte se

Show bylo okamžitě zakázáno a po bizarních jednáních opět v okleštěné formě uvedeno do provozu a okamžitě se vytvořily fronty na lístky. Publikum na konci stálo a skandovalo, byla to docela sranda.

Po jednadvaceti letech jsme v Brně udělali novou inscenaci téhož. Aristofanův text funguje velmi dobře už 2426 let, tentokrát jsme si tedy všímali spíše jevů obecných (závist, hádky, touha po moci, oportunismus apod). Nedošlo k žádným politickým aktualizacím, bylo jasné, že to co předvádí někteří naši politici naživo je satira sama o sobě, že se stačí jen dívat a netřeba jejich konání parodovat neboť už parodií je. Vždy však šlo spíše o extrémy, výstřelky. Pak to dostalo grády - amnestie a prezidentské volby hodně zvedly laťku.

Ovšem to, co teď vymyslela Sociální demokracie a jejich guru - neposedný jezevec dříve z Vysočiny, nyní z Hradu, velmi konkuruje schopnostem a představivosti nejlepších spisovatelů, a scifiologů. Je to fakt hodně dobrý. Odhalená lež v přímém přenosu je velmi působivý dramatický prvek, to Aristofana nenapadlo. Otázkou je, jestli jde o výstřelek nebo o standard, do kterého se vloudila chyba. Mě nemůže nikdo z politiků nemile překvapit, jsem dostatečně světa znalý a skeptický, ale toto? Svědčí to o slušné oprsklosti, ale i intelektuálním niveau téhle partičky a nepochybuji, že jinde je to podobné.

Děs běs.

Opakuji znovu a znovu – přátelé, kteří usednete do parlamentu, vlády a dalších institucí – nemohli byste se chovat tak nějak NORMÁLNĚ? Nebo se aspoň vykašlat na to věčné lhaní, podrazy a nejrůznější intriky? Satiriky už jste stejně vymazali, tak co...

Děkuji.

 

P.S.

V brněnské inscenaci Ptákovin jsme si přece jen udělali drobnou dobovou radost, nechali jsme promluvit řecké bohy hlasy Miloše Zemana a Václava Klause. Neškodná a vcelku marginální estrádní vložka samozřejmě měla ohlas, ostatně herci to rádi dělali, a takto jsme to natočili pro ČT. Televize si s vysíláním dala bůhvíproč na čas (záznam vznikl vice než před rokem), a tak Miloš Zeman s Václavem Klausem dávno překonali náš umírněný štulec svými následnými výstupy. Ale přesto – škoda, že se představení nevysílalo před amnestií a prezidentskou volbou – mohlo leccos napovědět. Však se můžete podívat.

Ptákoviny podle Aristofana

ČT art – pondělí 4. 11. - 20,25 

Autor: Zdenek Merta | čtvrtek 31.10.2013 0:24 | karma článku: 11,02 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Zdenek Merta

Berme to vážně

26.6.2014 v 17:14 | Karma: 10,54

Zdenek Merta

Divadlo a film

9.6.2014 v 12:52 | Karma: 7,99

Zdenek Merta

Informace

9.5.2014 v 1:31 | Karma: 12,85

Zdenek Merta

Sázka

4.4.2014 v 1:55 | Karma: 19,97

Zdenek Merta

Čím se lidi živí

7.3.2014 v 0:53 | Karma: 9,89