Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Berme to vážně

Jsem hudební skladatel a spíše se mi vede, čímž chci zdůraznit, že toto není lamentace. Mí přátelé říkají, že kdybych se choval trochu rozumněji, bral by mě už kdekdo vážně. Tak jak nás vlastně berou? Například mocní a bohatí. Nebo stát, který různé segmenty tvorby subvencuje z principu. A co ti, které umění vůbec nezajímá?

Vztah bohatých vlastníků čehokoli k různým oblastem kultury se proměnil, je vcelku jedno, zda jde o skutečný zájem, odpustky, snobismus či pragmatickou reklamní nebo lobbyistickou činnost - výsledek je pozitivní. Mám se všemi zmíněnými formami osobní zkušenosti, mnohé velmi zábavné. Jsem však nadšen tím, že se zvyšuje počet privátních subjektů, které kromě charitativních podporují i projekty umělecké. Někteří mocní se sice k naší oblasti chovají přezíravě, ale je to vždy trapné a většinou se to obrací proti nim. Dobře jim tak.

 Stát nás vážně bere, protože ví, že umění umí udělat virvál. Politická reprezentace se ovšem někdy skládá z lidí vzdělaných a kulturních, takže podpora umění je přirozenou součástí jejich myšlení, občas se vyskytne skupinka ignorantů, ale i ti (se skřípěním zubů) tuto činnost konají. Občani nevolí politické strany podle jejich postoje ke kultuře či vzdělání, systémově to má v programu každá partaj téměř stejně.

Dnes po různých peripetiích jsem přesvědčen, že umění přímou pomoc státu potřebuje, a že je třeba zohlednit různé aspekty (originalitu, uměleckou úroveň, regionální a společenskou potřebu, ohlasy a další), jakkoli je to složité. Komise jsou nespravedlivé a patlavé, ale nemám lepší nápad. 

Mnoho lidí umění prostě nezajímá a nemusí jít o úplné barbary, v případě existence daňových asignací by podporovali třeba sport, biofarmy nebo stavbu wellnessů. Je to zcela legitimní a do značné míry to chápu - kalokagathie se dá dosáhnout různými cestami.

Je jasné, že velkou část obyvatelstva nezajímá nic z uvedeného a dokonalost nacházejí v něčem úplně jiném nebo ji nehledají. Kdyby rozhodoval o státní subvenci umění plebiscit, měl bych o její budoucnost silnou obavu.

V mnohatisícleté historii lidstva mají však kultura a kumšt tak pevné místo, že jsou pro nás sebezáchovné. Čtenáři DN to samozřejmě vědí, ono se zdá, že to ví každý, ale neví. Je dobré to občas říkat a občas dokázat činem.

 

Toto vše má taky druhou stranu, trochu problematickou - jestli si má umění podporu zasloužit, jestli o ni má usilovat. To je na delší rozbor, zkráceně řeknu, že si to nemyslím, když něco vymýšlím, když píšu, ale zároveň na to často myslím, když projekt realizuju.

Svoboda a nezávislost vyjadřování obzvláště v umění je nedotknutelná, jenže čím jsem starší, cítím také větší odpovědnost - ke svému obecenstvu a ke každému stéblu trávy na téhle planetě. To bohužel není teze, ale dojem ze života.

Většinou se zabývám psaním pro širší publikum. Nemyslím, že je třeba přeceňovat středoproudé aktivity a dopady, alternativní výhonky jsou (někdy) zajímavější a (někdy) předznamenávají vznik dalších, nových mainstreamů. Ofrňování  je však ještě horší přístup.

Odjakživa vznikaly různé exkluzivní kluby těch, kteří se uměním zabývali ať aktivně či pasivně, tak nějak bokem, stranou. Avšak dnešní čas je  tak atomizovaný, že se mi zdá důležité ty kluby hledat, rozšiřovat, spojovat. Část mých aktivit se v minulosti snažila kultivovat některé lidové zábavy (pokud se mi zdálo, že kultivovatelné jsou) a přitahovat blíže středu některé elitářské výhonky (pokud jsem cítil, že mají schopnost oslovit větší část publika). Dříve to bylo snazší, již to nějaký čas nedělám, ale myslím na to stále. Možná, že snaha o to, aby nás „brali vážně“, by mohla v tomto smyslu přinést mnoho pozitivního.

Líbí se mi názor, že má začátek století historickou povinnost šířit světlo a integraci – teď se to zrovna ohromně hodí. Berme to vážně.

 

Tento článek vyšel v DN

Autor: Zdenek Merta | čtvrtek 26.6.2014 17:14 | karma článku: 10,54 | přečteno: 652x
  • Další články autora

Zdenek Merta

Divadlo a film

Poslední roky čtu velmi málo divadelní recenze. Do značné míry je to tím, že se mi zhoršil zrak a nenosím brýle, což se ukázalo jako výhodné - míň se rozčiluju. Ale jinak čtu, například včera hodnocení účastníků různých zájezdů na internetu, protože vybírám hotel pro výlet s dcerou k moři. Jsou to samozřejmě také individuální názory, podobně jako v umělecké kritice, ale nějak jim více důvěřuju, vypovídají o dojmu z pobytu bez ohledu na různé konotace a mají vcelku jasná kritéria.

9.6.2014 v 12:52 | Karma: 7,99 | Přečteno: 240x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Informace

Všeho na světě je příliš moc. Dřív bylo moc akorát Číňanů a to se dalo vydržet, protože byli daleko. Dnes je moc všeho a Číňani jsou blízko. Nejhorší a nejlepší je na tom to, že je i příliš mnoho úžasných jevů, krásných věcí a žen - v tom posledním zmíněném případě to však nevadí.

9.5.2014 v 1:31 | Karma: 12,85 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Sázka

Byli jsme (se Zorou Jandovou a Miroslavem Donutilem) před lety hosty posledních televizních Bolkovin, což reprezentovalo výlet do Olšan a velmi pěkně strávený den, cítil jsem se tam vždy jak v Jasné Poljaně. Semleli jsme kde co, účastníci besedy nás postupně opouštěli a nakonec jsme již pili jen ve třech – Bolek, producent Miloš Zapletal a já.

4.4.2014 v 1:55 | Karma: 19,97 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Čím se lidi živí

To je neuvěřitelné. Když pomineme všechny druhy výroby předmětů, potravin a tak podobně, které přímo potřebujeme k životu fyzickému a jeho údržbě, zbývá mimořádně pestrý polyžánrový prostor. Odeberme z něj činnosti, které nějak souvisí s životem duchovním (a že se i tam najde pakáren dost) a pořád je ještě hodně velmi bizarních džobů.

7.3.2014 v 0:53 | Karma: 9,89 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Kde domov můj?

„Kdo složil naši státní hymnu?“ – ptá se učitelka. „Slepý žebrák.“ – odpovídá Pepíček. Poslouchal jsem na Nový rok naši hymnu, vážně zvláštní písnička. Začíná docela zmatečně na druhou dobu, melodie trochu připomíná židovský žalm (a když slyšel Mojžíš první tóny, přešel suchou nohou Mrtvé moře), mohl by to zpívat taky opilec, kterého Palivec vyhodil po zavírací hodině nebo Sudeťák po odsunu. Má hodně parodických verzí, víc jich sotva bude mít nějaká jiná hymna.

2.2.2014 v 12:53 | Karma: 21,34 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 995x
www.zdenekmerta.cz

Seznam rubrik