Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ptákoviny podle Aristofana

Na jaře roku 1989 měl tento veselý muzikál, který jsme napsali společně s Jiřím Žáčkem a režíroval Stanislav Moša,  premiéru na Nové scéně ND v Praze - jde o známou alegorii ze světa ptáků.  Byl to pokus o aktuální politickou satiru, který vzbudil pohoršení i radost, jak komu. Jiřina Švorcová odešla demonstrativně uprostřed představení s výkřiky, že “u toho teda  nebude”, běžné obecenstvo žaslo, co je možné v Národním a překvapený tehdejší premier Adamec se o přestávce seznámil s Kocábem a Horáčkem. Na melodii internacionály se zpívalo:

Již vzhůru ptáci celé země

Budoucnost náš národ povznese

Ktož sú ptačí bojovníci ke mně

Pernatci všech zemí spojte se

Show bylo okamžitě zakázáno a po bizarních jednáních opět v okleštěné formě uvedeno do provozu a okamžitě se vytvořily fronty na lístky. Publikum na konci stálo a skandovalo, byla to docela sranda.

Po jednadvaceti letech jsme v Brně udělali novou inscenaci téhož. Aristofanův text funguje velmi dobře už 2426 let, tentokrát jsme si tedy všímali spíše jevů obecných (závist, hádky, touha po moci, oportunismus apod). Nedošlo k žádným politickým aktualizacím, bylo jasné, že to co předvádí někteří naši politici naživo je satira sama o sobě, že se stačí jen dívat a netřeba jejich konání parodovat neboť už parodií je. Vždy však šlo spíše o extrémy, výstřelky. Pak to dostalo grády - amnestie a prezidentské volby hodně zvedly laťku.

Ovšem to, co teď vymyslela Sociální demokracie a jejich guru - neposedný jezevec dříve z Vysočiny, nyní z Hradu, velmi konkuruje schopnostem a představivosti nejlepších spisovatelů, a scifiologů. Je to fakt hodně dobrý. Odhalená lež v přímém přenosu je velmi působivý dramatický prvek, to Aristofana nenapadlo. Otázkou je, jestli jde o výstřelek nebo o standard, do kterého se vloudila chyba. Mě nemůže nikdo z politiků nemile překvapit, jsem dostatečně světa znalý a skeptický, ale toto? Svědčí to o slušné oprsklosti, ale i intelektuálním niveau téhle partičky a nepochybuji, že jinde je to podobné.

Děs běs.

Opakuji znovu a znovu – přátelé, kteří usednete do parlamentu, vlády a dalších institucí – nemohli byste se chovat tak nějak NORMÁLNĚ? Nebo se aspoň vykašlat na to věčné lhaní, podrazy a nejrůznější intriky? Satiriky už jste stejně vymazali, tak co...

Děkuji.

 

P.S.

V brněnské inscenaci Ptákovin jsme si přece jen udělali drobnou dobovou radost, nechali jsme promluvit řecké bohy hlasy Miloše Zemana a Václava Klause. Neškodná a vcelku marginální estrádní vložka samozřejmě měla ohlas, ostatně herci to rádi dělali, a takto jsme to natočili pro ČT. Televize si s vysíláním dala bůhvíproč na čas (záznam vznikl vice než před rokem), a tak Miloš Zeman s Václavem Klausem dávno překonali náš umírněný štulec svými následnými výstupy. Ale přesto – škoda, že se představení nevysílalo před amnestií a prezidentskou volbou – mohlo leccos napovědět. Však se můžete podívat.

Ptákoviny podle Aristofana

ČT art – pondělí 4. 11. - 20,25 

Autor: Zdenek Merta | čtvrtek 31.10.2013 0:24 | karma článku: 11,02 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Zdenek Merta

Berme to vážně

Jsem hudební skladatel a spíše se mi vede, čímž chci zdůraznit, že toto není lamentace. Mí přátelé říkají, že kdybych se choval trochu rozumněji, bral by mě už kdekdo vážně. Tak jak nás vlastně berou? Například mocní a bohatí. Nebo stát, který různé segmenty tvorby subvencuje z principu. A co ti, které umění vůbec nezajímá?

26.6.2014 v 17:14 | Karma: 10,54 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Divadlo a film

Poslední roky čtu velmi málo divadelní recenze. Do značné míry je to tím, že se mi zhoršil zrak a nenosím brýle, což se ukázalo jako výhodné - míň se rozčiluju. Ale jinak čtu, například včera hodnocení účastníků různých zájezdů na internetu, protože vybírám hotel pro výlet s dcerou k moři. Jsou to samozřejmě také individuální názory, podobně jako v umělecké kritice, ale nějak jim více důvěřuju, vypovídají o dojmu z pobytu bez ohledu na různé konotace a mají vcelku jasná kritéria.

9.6.2014 v 12:52 | Karma: 7,99 | Přečteno: 240x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Informace

Všeho na světě je příliš moc. Dřív bylo moc akorát Číňanů a to se dalo vydržet, protože byli daleko. Dnes je moc všeho a Číňani jsou blízko. Nejhorší a nejlepší je na tom to, že je i příliš mnoho úžasných jevů, krásných věcí a žen - v tom posledním zmíněném případě to však nevadí.

9.5.2014 v 1:31 | Karma: 12,85 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Sázka

Byli jsme (se Zorou Jandovou a Miroslavem Donutilem) před lety hosty posledních televizních Bolkovin, což reprezentovalo výlet do Olšan a velmi pěkně strávený den, cítil jsem se tam vždy jak v Jasné Poljaně. Semleli jsme kde co, účastníci besedy nás postupně opouštěli a nakonec jsme již pili jen ve třech – Bolek, producent Miloš Zapletal a já.

4.4.2014 v 1:55 | Karma: 19,97 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Zdenek Merta

Čím se lidi živí

To je neuvěřitelné. Když pomineme všechny druhy výroby předmětů, potravin a tak podobně, které přímo potřebujeme k životu fyzickému a jeho údržbě, zbývá mimořádně pestrý polyžánrový prostor. Odeberme z něj činnosti, které nějak souvisí s životem duchovním (a že se i tam najde pakáren dost) a pořád je ještě hodně velmi bizarních džobů.

7.3.2014 v 0:53 | Karma: 9,89 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 995x
www.zdenekmerta.cz

Seznam rubrik