Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdravotní pojištění, psychické onemocnění a solidarita

Cestou z metodické porady začleňování peer konzultantů do terénního týmu poskytovatele sociálních služeb mi přišel nápad, jak pomoci transformaci psychiatrické péče v ČR. Všechno má svůj čas, ale přece se musíme nějak bavit, než..

Od té doby, co presidentští kandidáti jen tak někomu neuhnou z cesty a slogan lze snadno překroutit na „Neuhnu, z cesty!“, a nikdo se nad tím ani nepozastaví, protože vidí slibnou budoucnost, mám pocit, že volbou presidenta nebo politické strany mohu pramálo změnit a nevím, zda platí ono Havlovo: „Kdo nevolí, volí zlo,“ nebo to platilo jen na komunisty, nezbývá než pánovi s dýmkou, kterému jsem neměl potřebu podat ruku, musím poděkovat, že kvůli jeho předvolební kampani jsem za tisíc na den byl motivován k pohybu, který vedl k celkovému zlepšení fyzického i psychického zdraví.

 

Tento text spřádám kvůli miniaturní pravděpodobnosti jeho ohlasu ve společnosti. Tím se zřejmě příliš neliším od jiných samospisovatelů. Nějakou dobu již sice nevěřím, že výkřiky na návsi spraví díry v silnici, ba se mi líbí přístup spoluobčanů, kteří nečekají na spásu z odněkud kam proudí naše odpustky, nýbrž díry v silnici ve své ulici zasypou pískem, aby nemuseli stále žalovat správce komunikace kvůli jejímu havarijnímu stavu. Mám pocit, že podobných dobrých skutků ve společnosti přibývá, i proto, že se šíří fámy, že se takovým lidem daří lépe v životě.

 

Když jste dočetli až sem a má hra se slovem se vám líbí, je možné, že budete pokračovat ve čtení, i když se dostaneme k věci, kterou mám na srdci, a to zdravotní pojištění, solidarita a psychické onemocnění.

 

Jde o to, že psychicky nemocní lidé nejsou zrovna větsinou výdělečně činní a pojištění za ně hradí stát. Což má své výhody. Například pravidelnost a předvídatelnost plateb. Takže lze úspěšně předvídat ztrátu na těchto pojištěncích, často invalidních důchodcích. U důchodců starobních vždy existuje šance, že vedli život ve zdraví a ošetření nebudou potřebovat. Psychicky nemocní lidé potřebují přímou péči, porozumění, podporu se zvládáním životních situací a realizací svých snů a v akutních situacích medikaci. V současném stavu zdravotnictví, které se naštěstí transformuje, směrem k poskytování péče a ne utlumení vnímání.

Ptám se zde, kdo byste změnili svou zdravotní pojišťovnu za jinou, která by upřednostňovala podporu psychicky nemocných lidí formou přímých konzultací s psychiatry, psychology a psychoterapeuty, terapeuty, peer konzultanty, sociálními pracovníky apod. na úkor podpory nadnárodních chemických koncernů testujících preparáty na lidech, udržujících je ve snesitelném stavu, ale většinu neuzdravujících. Kdo byste změnili zdravotní pojišťovnu za jinou, která by minimalizovala administrativu spojenou s během firmy a nabídla maximální měsíční a životní limit zdravotního pojištění, za cenu souhlasu s realitou, že pokud budou mé vlastní osobní čerpání vyšší než platby zdravotní pojišťovně, nebudu smět zdravotní pojišťovnu změnit.

 

Tímto způsobem prosím lid o vyjádření k dané věci, která mě ať chci či nechci zajímá více, než zda vznikne pravolevá koalice.

 

Podpisy sbírám na své „interní“ adrese neb na archy jsem mlád:)

 

P.S.: redukcí plateb za medikaci, lze přesunout finanční platby lidem s vlastní zkušeností s psychickým onemocněním (často jinak těžko zaměstnantelným), kteří se podílejí na uzdravení dalších lidí s nemocemi, se kterými si chemická léčba neví rady (schizofrenie (na západě se již říká nestigmatizující "změněný způsob vnímání" ), bipolární porucha), prostým poskytnutím rovnoprávné komunikace a pocitu sounáležitosti, smyslu života a naděje, jinak řečeno: "Když je vám smutno a nemáte s kým se pobavit můžete si zavolat domů pracovníka s vlastní zkušeností (peera) a sdílet podobné životní strasti a poučit se nebo spolykat léky, které vám umožní poslušně vykonávat přidělenou práci a lépe snášet život"

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Heřt | úterý 20.6.2017 7:29 | karma článku: 7,92 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Zdeněk Heřt

Libeňský most pohledem lajka

Tý jo! Poslední kubistický most. Zbořit? Vám snad úplně je..o! Pane Dolínku. Peníze nejsou všechno a z jiného úhlu pohledu může most i vydělávat. Chcete vědět jak?

25.4.2018 v 11:44 | Karma: 10,04 | Přečteno: 347x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Zdeněk Heřt

Buzerace za účelem ochrany je v našem zájmu, a jestli ne!!!

Buřičský spis za účelem změny v chápání hodnot, především svobody a za účelem možnosti zpřístupnění kvalitnějšího předškolního vzdělávání širším vrstvám populace. Reakce na Vládní návrhZÁKONA o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů,který je tak chytrý proto, aby stát získal víc na daních.

15.7.2014 v 14:00 | Karma: 14,43 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Zdeněk Heřt

IS prodavačem II (péče o zaměstnance)

Článek navazuje na předchozí. Pro pochopení problému není nutné předchozí číst. Jak zaměstnavatel dělá ze svých lidí psance na útěu ze svého těla, v bolesti a může si být jistý, že nalezne nové otroky za ještě nižší cenu. Jen si neuvědomue, že je musí zaškolit a to ho stojí další náklady, nehledě na "ůmrtnost" ve zkušební době.

9.6.2014 v 9:06 | Karma: 6,30 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Heřt

IS prodavačem (Kvalita zboží v řetězcích (česky se tvářících))

Předevčírem jsem skončil význmnou etapu svého života. Kratkého a malebného, jako amoleta. Tento článek je jedním z prvních svědectví o pokoře, víře a zadupávání nedopalků. Také o zboží, které nevydrží. O tužkových bateriích koupených v akci. Dopředu říkám: "Již takové nechci." Jelikož jsem byl v tomto řetězci, ještě ke všemu zaměstnán, vinou vlastní pýchy to nikde neuvádím. Aspoň doufám. Jde mi o pochopení problému zvaného "Já to chci!".

1.6.2014 v 23:59 | Karma: 8,56 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Heřt

Počasí se nezdá

Je to poslání? Je to drzost? Je to zbytečnost? Prostě takhle občas něco musím napsat. Dnes mě napadlo, že bych mohl pojmenovat svou pracovní pozici jako "profesionální buřič". Není moc dobře placená. V článku naleznee mou reakci na titulek v nejmenovaných novinách vztahujicí se k neuvěřitelně pravdivému oteplování Zemegule.

3.4.2014 v 20:12 | Karma: 5,19 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 857x
masér, stavitel a příležitostný umělec

Seznam rubrik