Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smrt. Promořeno. Dříve či později dožene čínská chřipka každého...

Znamená to snad, že virus nakonec dožene všechny těžce nemocné a velmi staré lidi s oslabenou imunitou? Ti mrtví zatím hovoří dost jasně. U nás nezemřel žádný mladý zdravý člověk, či snad dokonce dítě. Je to důvod k oslavě....?

V kolonce smrt se objevili první lidé, pro které už jejich cesta životem skončila. Pouze potvrzují už známé statistiky, které nám jasně říká pro kterou skupinu lidí je virus nebezpečný. Je to stejná skupina lidí, pro kterou je nebezpečná i běžná chřipka. Rozdíl je v tom, že virus je mnohem silnější, rychleji a snadněji se šíří a může tedy zasáhnout větší skupinu nejvíc ohrožených lidí. Nikam nezmizí.Už tu bude pořád s námi a bude se vracet. Hlasy, že se virem postupně nakazí většina lidí jsou stále více slyšet. Čekají nas další izolace a karantény?

Četl jsem zde velmi zajímavý blog od mladého člověka." Všichni musí zemřít. Proč, ale pohřbívat ekonomiku?" Je to jistě zajímává úvaha někoho kdo má ještě mnoho desítek let před sebou a obává se nejen o svou budoucnost, ale i co dál přinese čas celé naší společnosti. I mnozí další mladí se tak budou ptát, až na ně dolehnou ekonomické problémy. Mají na to právo.

https://stipsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748609

Jaký dopad bude mít čínská chřipka na celou společnost ? Co vše se změní? Spousta otázek na které mnoho lidí hledá odpovědi a ty mohou být velmi rozdílné. Lidé pro které byl problém pomoci několika desítkám dětem a slovo humanismus se pro ně stalo sprostým slovem najednou ten samý humanismus staví do popředí a budou vyžadovat, aby se pro záchranu velmi nemocných a velmi starých lidí skoro zničila celá společnost? Je to tak správné...? Vyhrotí celá situace už ted znatelné napětí mezi generacemi? Nejlépe je to vidět na politických stranách, které už často nenabízejí vize, ale jsou zaměřeny na různě staré voliče.

Ted se vrátím k původní otázce. Je co oslavovat? Je. Virus nezabíjí mladé zdravé lidi a děti. Tedy skupinu lidí na které je závislé přežití celé společnosti a její budoucnost. Budoucnost i pro starší skupinu občanů, která je na životě a práci mladých a mladších závislá. Úplně stejně jako předchozí generace byla závislá na jejich životě a práci. Mezigenerační štafeta byla předána. Na důchody, náklady zdravotnické péče, fungování LDN či Domovů seniorů musí totiž vždy někdo vydělat. Peníze nepadají z nebe.

Jakou budoucnost mají před sebou lidé předdůchodového věku jako já,nebo mladší důchodci? Velice prostou.Budeme dál stárnout, nemoci nám budou přibývat. Jistě máme šanci se snažit tento přírodní proces zpomalit. Pokud si ze sáčku nevytáhneme černou kuličku v podobě vážné nemoci, máme možnost svůj zdravotní stav ovlivnit. Zdravý životní styl a hlavně strava nám může pomoci. Pokud si někdo prohulil plíce, propil játra čí vychlastal mozek je to jen jeho problém.

Tak by se dalo říci, ale ve skutečnosti to tak není. Tito lidé jsou ve skutečnosti problém pro celou společnost. Tím problémem se nakonec staneme i my ostatní, kteří se zdravým  životním stylem pokoušíme oklamat přírodu a komicky marně usilujeme o  "nesmrtelnost". Nakonec z nás všech budou jen velmi staří lidé. Jinak to nejde. Společnost, kterou budou tvořit z většiny staří a velmi staří lidé si podřezává větev sama pod sebou. Je to začarovaný kruh ze kterého není uniku. 

Naše snaha poroučet smrti je stejně marná jako poručit větru a dešti. Příroda je silnější a my jsme pouze její součástí.Není lepší pokorně přijmout její pravidla a nemlátit jako tonoucí v panice kolem sebe? Už mnoho zachránců stáhnul tonoucí spolu sebou pod hladinu. To opravdu chceme?

A najde se vůbec v budoucnu dost zachránců, kteří budou ochotni skočit pro někoho kdo už "zachránit" nejde? I dál budou nejvíce ohrožení vážně nemocní klienti LDN, či Domovů seniorů. Vzhledem k tomu, že vím v jakém stavu tam většina starých lidí "žije" neděsím se smrti, ale toho abych neskončil podobně. V beznadějné čekárně na smrt. Pokud budu mluvit za sebe, tak v takové situaci bych rozhodně "zachránit" nechtěl. Mysleme raději na mladé lidi a děti....

Vzpomínám si na dva poslední pohřby, které se mě osobně dotkly. Jeden v rodině, velmi blízkého člověka - vážně nemocného skoro osmdesátiletého pána. Druhý v širším okruhu známých mé manželky - dvouletého kloučka, kterého jsem nikdy ani neviděl.Pokud bych měl tu moc a mohl někomu zachránit život doufám, že bych nezaváhal a rozhodl se správně.

Kdo ví, třeba před podobnou volbou bude brzy stát celá společnost. Pro koho použít zmenšené zdroje. Jakou cestou jít? Stárnutí populace je velký problém společnosti a ekonomická krize pro mnoho lidí nebude vhodná k založení rodiny či její zvětšení. Problém se bude jen prohlubovat a zdroje použíté na záchranu té nejstarší části společnosti budou chybět jinde, kde budou mnohem potřebnější. Třeba na léčbu nemocných dětí.

Je můj blog cynický nebo pesimistický? Cynický jistě, příroda prostě takové je a její pravidla platí pro všechny. I pro ty, kteří se je snaží oklamat. Virus nezabíjí zdravé, méně staré, mladší, mladé či děti. Tedy všechny ty na kterých je závislá naše budoucnost a přežití společnosti ve které žijeme. To je jistě dobrá a optimistická zpráva.

Kdo by si ještě před dvěma měsíci pomyslel, že žijeme v historické době. V době kdy se svět změnil a nic už nebude takové jako dřív.....

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Bárta | úterý 31.3.2020 13:31 | karma článku: 18,28 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Zdeněk Bárta

Kolik nerozhodných a váhavých voličů přesvědčil PP nebo AB?

Právě jim byla určena včerejší televizní debata určena. Rozhodnuté voliče a je jedno z jaké strany zajímat nemusela. Já jsem ji také znechuceně vypnul asi v polovině. Kolik vůbec takových voličů je? Je jich jen 10% nebo 30%?

23.1.2023 v 7:04 | Karma: 22,00 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Smrt šikanisty (učitele)

Nebo smrt učitele (šikanisty)? První nadpis je pravdivější. Zoufalý ponižovaný mladý kluk zahnaný do kouta zabil šikanistu, který byl jeho učitelem. To byl pravý důvod proč zaútočil. Nic jiného. Případy šikany končí často naopak.

21.1.2023 v 7:42 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Bárta

Nevoliči "menšího zla" nakonec pomohou jen k vítězství "většímu zlu". Spokojeni?

Volíme. Čas se rozhodnout. Je velmi relativní někoho označit za menší či větší zlo. Každý může už pouze dva kandidáty vnímat a hodnotit úplně jinak. Možnost A nebo možnost B. Už se nedá nikam uhnout jako v 1.kole. Dá? Nevolit?

19.1.2023 v 9:52 | Karma: 40,90 | Přečteno: 11311x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

Flanelová pozitivní revoluce

Nebude se tím tajit. Byl jsem připraven jít volit tak, aby se prezidentem nestal Babiš. Kohokoliv. Do 2.kola postoupil Pavel. Nikdy předtím jsem ho neviděl na "živo". Nevěděl jsem co je jako člověk zač. Další bezvýrazný panák?

18.1.2023 v 7:42 | Karma: 29,67 | Přečteno: 890x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bárta

N + F + H = 1 295 697 hlasů. Kdo je získá?

Oba soupeři Pavel a Babiš získali v prvním kole skoro stejný počet hlasů. Nyní se bojuje o to kdo získá hlasy ostatních kandidátů. Mobilizovalo se již v prvním kole a výsledkem byla rekordní účast voličů. Už není kde moc brát.

17.1.2023 v 7:29 | Karma: 17,83 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 574
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2114x
Pseudovesničan v "nejlepších letech", který se raduje z každého dne kdy může vnímat svět všemi smysly.Věčný optimista, který dobře ví, že život je krásný a je hloupé si ho kazit zlobou, závistí a nenávistí.