Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zkorumpovaní soudci i úředníci skončili a skončí v poutech

Žádný strom neroste do nebe. To už dobře ví minimálně 96 obviněných a mnoho dalších úředníků a soudců na Slovensku, kteří kryli mafiánské praktiky s dotacemi. Stačily jedny volby a kdysi nedotknutelní sedí na lavici obžalovaných.

Je rozhodně dobrou zprávou, že se podařilo dotáhnout do konce případ zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vrah Miroslav Marček byl letos 6. dubna odsouzený k 23 letům vězení. Slibný vývoj je ale vidět i v mnoha dalších případech. Je škoda, že tyto zprávy zůstaly zastíněny koronavirem. Mohou být totiž v mnohém inspirací i pro Česko, kde se bohužel podařilo některé mafiánské praktiky dostat do politiky a veřejné správy.

Slovákům se povedlo rozbít obrovskou síť politiků, mafiánů, zkorumpovaných soudců a úředníků, kteří v zemi systematicky od roku 2010 rozkrádali evropské dotace. V současné době prověřují policisté z NAKA stovky podezřelých převodů majetku a žádostí o dotace, které jsou často spojeny s bývalou vládní garniturou. Málokdo ví, že v jejich vyšetřování ale hraje důležitou roli Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu (stejný výbor upozorňuje na střet zájmu Andreje Babiše) a vyšetřovatelé z OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům).

 

Kontrolní mise odhalila obrovské podvody v zemědělských dotacích

Když jsme se v Evropském parlamentu dozvěděli, že 21. února 2018 na Slovensku někdo zabil Jána Kuciaka, věděli jsme, že jde o novináře, který opakovaně upozorňoval na podvody s evropskými dotacemi. Hned se proto zorganizovala první mise Evropského parlamentu na Slovensko, abychom o situaci zjistili co nejvíce rovnou na místě. Během ní jsme se pak setkali jak s politiky, tak se zemědělci i policisty a novináři.

Předně malí zemědělci nám pak posílali podklady, které jsme museli zpracovat. Týkaly se například zamítnutí dotací, protože někdo jiný už si je vzal na jejich pozemek. Pak nám dodali fotky a videa toho, jak jsou mláceni, když chtěli sklidit vlastní pole, ale policie to odmítala vyšetřovat. Nebo rozsudky, které nikdo nerespektoval. Minimálně jeden zemědělec byl i zavražděn, a mnozí další byli zastrašováni nebo jim byla ukradena půda.

Následovala druhá mise v prosinci 2018 a jak jsem podrobně psal v článku Slovensko: Vražda zemědělce, novináře a dotační podvody, co jsme při ní zjistili, nás šokovalo. Zatímco až tři čtvrtiny plateb dostalo 5 % největších „holdingů“, malí slovenští farmáři čelili výhrůžkám, krádežím půdy a zastrašování. Policie případy nevyšetřovala a regionální pracoviště Zemědělské platební agentury (PPA) vyplácelo dotace lidem s falešnými smlouvami na pronájmy pozemků.

Peníze se vyplácely na půdu bez zemědělského využití, jako byly parkoviště, letiště nebo dokonce hřbitovy. Financovány byly i předražené zemědělské stroje jako kombajny za více jak 1,5násobek a traktory za více jak dvojnásobek běžné ceny. Takových případů byly stovky a nashromážděné důkazy jsem proto předával na OLAF i Europolu.

V říjnu 2019, tedy necelé dva roky po smrti Kuciaka a upozornění na neskutečné dotační podvody, komisař pro zemědělství Hogan při jednání kontrolního výboru řekl, že všechny naše podněty využili, dál to řeší a první výsledky už přinesly 96 obviněných a nutnost vrátit 5,9 mil eur, což rozhodně není konečné číslo.

 

Razie si došláply na soudce i vysoce postavené úředníky

Přestaly zahálet i slovenské úřady. Už 11. března byla provedena rozsáhlá razie s názvem Bouře. Zadrženo a obviněno při ní bylo 13 soudců s vazbami na podnikatele Mariána Kočnera, který si měl objednat vraždu zmíněného novináře Kuciaka. Obvinění byli z korupce, maření spravedlnosti a také ze zasahování do nezávislosti soudu. Zadržen byl i samotný Marián Kočner, který byl obviněn z uplácení soudců. Došlo i na lidi přímo z vládních institucí. Mezi zatčenými se ocitla i bývalá státní tajemnice ministra spravedlnosti Monika Jankovská.

V rámci další rozsáhlé policejní akce, tentokrát s názvem Dobytkář, byl v noci na 23. dubna zadržen vlivný podnikatel Martin Kvietik z investiční skupiny Slavia Capital spojené se Slovenskou národní stranou (SNS). Ta byla součástí Pellegriniho vlády a připadlo jí mj. i ministerstvo zemědělství, do jehož pravomocí spadalo také přerozdělování stamilionových evropských dotací. Dalším zatčeným se stal bývalý šéf Zemědělské platební agentury (PPA) Juraj Kožuch.

Kvietik i Kožuch byli obviněni z přijímání úplatků při udělování dotací PPA, jejichž celková výše měla být 924 tisíc eur. Zatčen byl i Ľubomír Partiku, který působil na ministerstvu zemědělství jako šéf sekce zemědělské politiky a rozpočtu a Marek Kodadu, bývalý vedoucí oddělení rozvoje venkova a přímých plateb tamtéž. Na konečné rozsudky si ještě počkáme, nicméně už nyní je vidět, že žádný strom neroste do nebe a mnozí z těch, jejichž pozice byla za minulé vlády neotřesitelná, dnes musí čelit spravedlnosti.

 

S kontrolou využívání dotací v Česku jsme teprve na začátku

Po zmíněné prosincové misi na Slovensku jsem také musel čelit různým výhrůžkám, skutečně nepříjemným mailům i nočním SMS. Nedivil jsem se, byl jsem denně na hlavních stránkách slovenských médií a mnohým proto trnem v oku. Vyčítali mi, že se jako ne-slovenský europoslanec nemám zabývat evropskými dotacemi na Slovensku. Tehdy nás na tiskové konferenci napadl jak slovenský premiér, tak si na mě u vedení KDU-ČSL stěžovala tehdejší ministryně zemědělství.

A jak to skončilo. Trvalo necelé dva roky a přes všechny výzkumy mínění nakonec vyhrálo opoziční OLANO. S ním přišla i pozitivní energie do vyšetřování léta blokovaných a zametaných kauz. A pevně věřím, že podobně se vyvine situace i v Česku. Proto se i divím řadě úředníků českých ministerstev, že se ochotně podepisují pod obcházení zákona ve prospěch oligarchů, nebo pod předraženými nákupy na ministerstvech. Po volbách byli na Slovensku první, kdo skončil v policejní vazbě. Jak už jsem říkal na začátku, žádný strom neroste do nebe.

Hezký den a veselou mysl!

 

Doporučený článek:

Pavel Šafr: Zpráva obnažuje Babišův systém: Státní úředníci kolektivně kryjí jeho dotační byznys –

https://www.forum24.cz/zprava-obnazuje-babisuv-system-statni-urednici-kolektivne-kryji-jeho-dotacni-byznys/

 

Související blog:

Slovensko: Vražda zemědělce, novináře a dotační podvody –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=701590

 

Policie na Slovensku zatkla už 13 soudců a mnohé další dříve vysoce postavené úředníky. https://www.facebook.com/policiaslovakia/photos/a.1522428691120681/3178615185502015/

 

Kdysi "nedotknutelný" podnikatel Kočner u soudu - https://www.investigace.cz/online-z-mista-zacal-druhy-den-soudu-s-kocnerem-vypovidat-bude-odsouzeny-andrusko/

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 11.5.2020 7:59 | karma článku: 34,94 | přečteno: 8498x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Proč už se nikdo nehlásí k zastropování potravin?

Pamatujete si ještě, jak jsme před rokem od některých lidí, především Andreje Babiše, slýchali, že by se vedle cen energií měly zastropovat i ceny základních potravin a ukazovali nám Maďarsko jako vzor hodný následování?

1.5.2023 v 11:12 | Karma: 35,56 | Přečteno: 4360x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč se obranný průmysl v Evropě stále potýká s překážkami?

Evropa se neobejde bez účinné vlastní obrany a nikdo rozumný už nemůže pochybovat o tom, že k jejímu zajištění potřebujeme i dostatečně robustní obranný průmysl.

24.4.2023 v 8:24 | Karma: 17,02 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Přestane prezident Macron jít na ruku Číně?

Francouzský prezident Emmanuel Macron má obrovskou smůlu v tom, že prakticky veškeré jeho snahy stavět se do role lídra silné a sjednocené Evropy obvykle vyznívají silně křečovitě, rozpačitě a někdy až groteskně.

17.4.2023 v 7:47 | Karma: 19,61 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Západní sankce drtí ruskou ekonomiku

EU plánuje po Velikonocích schválit v pořadí už jedenáctý balíček sankcí. Málo se však připomíná, jak fungují ty dosavadní. Někoho možná překvapí, že Rusko už v některých oblastech sankce pociťuje poměrně citelně.

12.4.2023 v 10:11 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Ruská účast na OH by byla výsměchem všem ukrajinským obětem Putinovy barbarské invaze

Konec války na Ukrajině je zatím v nedohlednu a vinou útoků ruské armády denně stále umírají nevinní civilisté včetně dětí.

3.4.2023 v 9:13 | Karma: 23,03 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.