Zasloužíte medaili a osvěžit paměť!

Před několika dny se v Jihlavě rozdávaly medaile za zásluhy pro členy záchranných integrovaných systému. Paradoxně z rukou sociálnědemokratického hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka vyznamenání převzali i zástupci z řad Policie ČR, kteří se zasloužili o vznik krajského policejního ředitelství na Vysočině. Přitom tomu není tak dávno, co se představitelé ČSSD v čele s tehdejším ministrem vnitra Františkem Bublanem zřízení policejní správy na Vysočině urputně bránili.

Superhrdinawww.brouzdej.cz

Před parlamentními volbami v roce 2006 probíhala mezi lídry hlavních politických stran ODS, KDU-ČSL a ČSSD k tomuto tématu živá diskuse. KDU-ČSL vedená Janem Kasalem navrhovala reformu postavenou na koncepci spolupráce policie v kraji, která se zabývala především reorganizací policejní integrované složky podle jednotlivých krajů. František Bublan tehdy nepovažoval zformování krajské policie za nutnost. Podle něj ředitelé všech osmi dosavadních krajských policejních správ nezaznamenali žádné problémy pramenící z absence správy na Vysočině a také ostatní kraje si na situaci bez vlastní policejní správy nestěžovaly.

Podle bývalého ministra vnitra okresní ředitelé tvrdili, že z devadesáti procent ke své činnosti kraj Vysočina nepotřebují a případnou reorganizaci tak ČSSD považovalo za velice nákladnou a neefektivní. Vysočina proto zůstala ve svém požadavku osamocená bez zájmu ze strany vládních politických činitelů.

Bublan zřejmě zapomněl zohlednit důležitý fakt, že až do začátku příštího roku spadá policejní správa kraje Vysočina pod tři sousední kraje, což značným způsobem komplikuje koordinaci a komunikaci policejních složek s krajským vedením především v krizových situacích, kdy je nutné urychleně a včas jednat. V posledních několika letech proto vedení kraje Vysočina podniklo důrazné kroky a přispělo k řešení situace. Od začátku letošního roku se policejní struktura v kraji začíná měnit.

Za současné situace, kdy se okresní ředitelství policie slučují do většího celku, a do roku 2012 bude mít ČR v každém kraji policii, mluví sociálnědemokratičtí představitelé v kraji jinak. Nové krajské ředitelství nejen vítají, ale připisují si na něm i svůj podíl zásluh. To chce medaili!

Autor: Tomáš Zdechovský | pátek 1.5.2009 9:18 | karma článku: 20,82 | přečteno: 1390x