Tresty za počítačovou kriminalitu jsou hanebně nízké

V tomto týdnu upozornil AutoCont na zajímavou věc. V České republice jsou velmi nízké tresty za počítačovou kriminalitu, které neodradí virtuální zloděje a hackery od kriminální činnosti. Když Vám někdo ukradne auto za 300.000 korun a policie ho chytí, může si jít sednout až na několik let nepodmíněně. Když Vám však někdo ukradne data sloužící k podnikání za milion, nejčastěji je případ odložen pro nedostatek důkazů nebo dostane podmínku.

HackedInternet

Dnes už chodí do bank krást snad jen zoufalec nebo totální pitomec. Kamerové systémy na každém rohu vypátrají pachatele trestného činu za pár minut po loupeži, jak to ukázala policie na pátečním případu Romana Janouška. Pro zloděje je jednoduší se naučit pohybovat na internetu a překonávat překážky špatně zabezpečených počítačových sítí. Například databázi zákazníků firmy, pohybující se ve službách a obchodu, dokáže zpeněžit za desítky tisíc korun.

Pro rychlou orientaci jsem si vyhledal tresty za počítačovou kriminalitu v zahraničí. Tak například v USA je hackerům v případě dopadení okamžitě zabaven veškerý majetek a peníze, které slouží k odškodnění obětí trestného činu. Pachatelé odcházejí od soudu s tresty mezi sedmi a patnácti lety odnětí svobody. Poté jim soud může uložit i tresty zákazu používání výpočetní techniky s přístupem k internetu, což vypadá absurdně, ale má to určitě hodně preventivní účinek.

Největší krádeží dat všech dob je případ spojený s hackerem Albertem Gonzalezem, který se podílel na krádeži dat z více jak čtyřiceti milionů kreditních a debetních karet. Soud ho v USA potrestal, vedle mnohaletého vězení, také náhradou škody. Americké úřady mu taktéž zabavily veškerý majetek a hotovost v celkové výši 1,6 milionu dolarů. Až vyjde po dvaceti letech z kriminálu, bude ho čekat bída a prázdný účet.

Jenže v Česku je situace úplně jiná. Když policie totiž virtuálního zloděje nebo hackera dopadne, dostane dotyčný vítečník maximálně podmínku. Zabavit mu v Česku veškerý majetek k odškodnění obětí, je jako lovit žraloka na břehu Sázavy. Přitom statistiky IT firem ukazují, že počty útoků na informace, majetek i bankovní účty lidí v Česku každoročně stoupají. A proč by v Česku nemohli hackerovi zabavit také veškerý majetek?

I když varování IT odborníků mluví jasně, možná se v Česku politici krádeží dat nebojí, proto s tím nic nedělají a dělat nechtějí.  Vedle toho, že si myslí, že v Česku není co ukrást, někteří možná mají problém s tím, co je to vlastně ukrást virtuálně milion. Vždyť miliony se u nás „nekradou“, ale dávají. A nikdy ne přes internet, ale v obálkách… nebo spíše v drahých hodinkách?

Tak nebo tak přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | sobota 24.3.2012 17:56 | karma článku: 15,59 | přečteno: 1463x