Tlustý se stal trojským koněm v řadách ODS

Ani Vlastimil Tlustý, ani Jan Morava vyloučeni z ODS nebyli a nejspíše ani nebudou. Je to opět ukázka toho, že regiony naopak od vrcholných politiků v Praze znají své poslance a jejich zásluhy pro oblast, ve které žijí. Tudíž se rozhodují z pohledu člověka zvenčí trošku iracionálně, avšak z pohledu uvnitř strany spravedlivě a dobře. Jenže je opravdu takové jednání politicky prozíravé?

Vlastimil Tlustýwww.lidovky.cz Čím déle se tato kauza „volavky“ a „Jamese Bonda“ táhne po politickém nebi, tím více ve vzduchu roste napětí, které by chtělo zakončit pořádnou bouřkou. Pokud totiž změna počasí, respektive politického klimatu, nepřijde, visí ve vzduchu otázka, zda přijde znechucený volič k podzimním volbám. Pokud ano, je velice pravděpodobné, že bouřku ve vysoké politice může způsobit svým hlasováním přes politiku krajskou. To by však mohlo mít pro ODS velmi neblahé důsledky, které by zvedly stavidla dalších bouřek a povodní.

Kauza Morava - Tlustý má totiž v sobě několik aspektů, které podle mého názoru typický volič ODS jen tak nepřejde. Tím nejdůležitějším je užití metod známých z časů největší slávy komunistické StB. Navíc výjimečnost události, která v dějinách novodobé politiky nemá obdoby, bude i pro další podobné kauzy vždy opakovaným „vzorem“, podobně jako kauza vicepremiéra Jiřího Čunka.

V případě Vlastimila Tlustého je negativní obraz ještě podpořen dalšími kauzami z jeho minulosti, které Tlustého výrazně dehonestují, snižují jeho bazální důvěryhodnost a uzavírají mu cestu k dalšímu politickému růstu. Tlustý může sehrát významnou roli s ohledem na budoucí vývoj naší politické scény, proto bude pod drobnohledem médií. Nikdy již nedocílí toho, aby mu voliči i spolustraníci bezmezně věřili, a tak jeho role bude stále častěji spojována s tzv. trojským koněm v řadách ODS.

Poslanec Tlustý bude muset v dalších letech prokázat hodně síly, vnitřní odvahy a sebezapření, aby dokázal všem podezřením, které se proti němu budou především vnitřně čelit. Bude psancem naší politické scény a jeho setrvání v politice se pro mnohé stane potvrzením rozšířeného mýtu, že k volbám jít je naprosto zbytečné, protože politici chtějí být zvoleni do funkcí jen kvůli svému prospěchu a nikdo je z teplých křesel nedostane….Bohužel.

Přeji příjemný den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 23.9.2008 16:23 | karma článku: 17,97 | přečteno: 1382x