Střídání letního a zimního času je do nebe volající pitomost

Střídání letního a zimního času je ze současného ekonomického i zdravotnického pohledu přežitek, který je nutné zrušit. Proto věřím, že se zanedlouho dočkáme zrušení této velké hlouposti komplikující život většině populace. 

Změny času a jejich důsledkyinternet

Důvody, pro které ve dvacátém století byla změna času provedena, již dávno neplatí a zastánci střídání časů se ani neshodnou na základních faktech, co to lidem vlastně přinese. Většina lidí již nevstává do továren a tak není nutné, aby ráno bylo dostatek světla. A navíc kruhy pod očima mé ženy, která se s naším miminkem ráno nevyspí, mě opravdu štvou.

Navíc jak dokazují řady studií, změna času žádné energetické úspory nepřinesla. To prokázali i pracovníci Pražské energetiky, kteří zjistili, že možné úspory jsou na úrovni jednoho procenta. K podobným výsledkům dospěli i v Rakousku a Švýcarsku.

Nejsilnějším argumentem je však zdraví. Při rozsáhlém výzkumu v roce 2011 přiznala třetina Čechů krátkodobé zdravotní problémy s koncentrací a spánkem způsobené časovým posunem, které mnohdy vedly k dočasnému zhoršení psychiky nebo k zvýšené chybovosti. Problémy se změnou režimu však nepostihují pouze člověka, ale i zvířata. Ta jsou často z nenadálé změny stresována.

Zdraví a životy lidí se nemohou měřit ekonomickou logikou. Proto vítám snažení lidoveckého senátora Petra Šilara, který již tři roky bojuje za zrušení střídání času, a pevně věřím, že se v Evropě najde milion inteligentních lidí, kteří řeknou tomuto nesmyslu definitivní sbohem.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Zdechovský | sobota 30.3.2013 20:35 | karma článku: 45,06 | přečteno: 7857x