Starosta je prase!

Nedávno si nechal starosta malého města zjistit, kdo se o něm trvale vyjadřuje, že je prase. Odpověď správce sítě ho nepotěšila hned třikrát. Nejdříve z důvodu, že je to někdo z radnice. Poté, že vše píše v pracovní době. A nakonec konkrétní zjištění dotyčného výtečníčka, který zastával pozici vedoucího stavebního oddělení na tamější radnici.

Prasewww.tyden.cz

„Anonymita“ diskusních fór často svádí diskutující k agresivitě, hrubosti a někdy dokonce k výhružkám. Jinak spořádaný padesátiletý úředník dokáže na internetovém fóru radnice pod „nickem“ napsat takových urážek a výhružek nejen na hlavu starosty, že se vedení města nestačí divit. O tom, ale také o komunikaci vedení radnice občany, je níže uvedený rozhovor s Ivetou Nádvorníkovou do Svitavského deníku.

Jak se na tuto problematiku díváš ty jako odborník na komunikaci?
Z několikaleté zkušenosti diskusí na webech měst lze vytvořit jednoznačný závěr, že pokud má být tato diskuse pro dané město (obec) přínosem, je nutné zavést registrace diskutujících, aby se zobrazovala jejich IP adresa. V neposlední řadě musí být diskuse moderovaná. Je to z důvodu, že mnozí občané se nenaučili otevřeně vyjadřovat názor a pod rouškou anonymity se snaží používat urážek namísto věcné diskuse. Taková výměna názorů problém neposouvá kupředu, je tedy ztrátou času. Chci však důrazně upozornit na rozdíl mezi moderováním diskusí a cenzurou diskusí. Moderátor usměrňuje a kultivuje příspěvky, v žádném případě však nemaže názory jen proto, že jsou pro někoho v danou chvíli nepohodlné.

Je tento prostředek dobrým komunikačním nástrojem pro starosty s lidmi?
Je to výborný prostředek. Internet dává rychlou zpětnou vazbu. Takže podobné diskuse na webech města a obcí, pokud jsou moderované, beru za přínosné.

Pokud někdo v diskuzi starostu obviní, je to právně napadnutelné?
Mnoho lidí si neuvědomuje, že internet není zcela anonymní médium. Za všechny naše výroky stojící za hranicí zákona jsme trestněprávně odpovědní. Znám již několik případů, kdy policie zazvonila u osoby počínající si na internetu nemorálně s žádostí o podání vysvětlení, popřípadě jim sdělovala obvinění.  Každé naše počínání v internetovém světě zanechává po nás elektronickou stopu, která je dohledatelná i po mnoha letech. Rasistické výroky, lživá obvinění, opakované napadání a urážky do demokratické společnosti opravdu nepatří. 

Jakým způsobem by měla být podobná fóra vedená?
Pro každé fórum je nutné mít jednoznačná pravidla, která jsem zmínil v první odpovědi. Vedle toho u nich musí fungovat dostatečně poučený personál schopný odlišit běžnou kritiku od nadávání a urážek.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Zajímavavé blogy:
Podvod zvaný povánoční sleva Jak jsem pašoval do Evropského parlamentu traktor Politický chameleón prezidentem?!

TOP BLOG:
Homosexualita neexistuje

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 19.1.2009 6:10 | karma článku: 13,73 | přečteno: 1764x