Snižte si počet poslanců na polovinu!

V politické debatě jsem slyšel jednoho ze zástupců vlády, který drze tvrdil, jak se na krajích plýtvá a jak mají šetřit. Jenže zapomněl nejspíše na starou moudrost: „Ryba vždy smrdí od hlavy.“ Pokud se má někde šetřit, tak to v nejvyšších patrech politiky. A může se začít u poslanců.

Spící poslanciiDnes

Pokud chtějí představitelé vlády mluvit o tom, jak mají kraje šetřit, měli by také říct, na kom mají šetřit. Na starých a nemocných lidech, kterým zruší zdravotnické a sociální služby nebo na silnicích, které jsou plné děr a nekonečných záplat? Šetření v době ekonomické krize samo o sobě má logiku, ale nejde do nekonečna.

Pokud chce vláda začít šetřit, měla by se vážně zabývat množstvím placených funkcionářů v tomto státě. Když pominu mnohdy nesmyslné množství ministerstev, podíval bych se na množství poslanců v Česku. Proč bychom měli mít dvě stě poslanců a jimi placené asistenty a úředníky, když by jich stačilo pro naší malou republiku sto?! Proč by měla být tak veliká představenstva státních podniků a dozorčí rady státních podniků?

Vládo, přestaň plkat a začni řešit věci obyčejných lidí. Snížení poslanců není jen populismus, ale tento krok má i ekonomické a manažerské základy. Snížením počtu poslanců by se zvýšila efektivita práce jednotlivých lidí, omezily by se absence a vedlo by to k větší nutnosti diskutovat o zákonech, tudíž nebudou procházet takové paskvily jako dnes. A navíc by to mělo rozměr i psychologický, kdy lidé přijmou snadněji snižování životní úrovně, když totéž uvidí u svých volených zástupců.

Samotná Poslanecká sněmovna by se tak mohla stát opravdovým místem pro jednání, kdy poslanec si musí být vědom své obrovské odpovědnosti za svůj mandát. Snížil by se i počet výborů, podvýborů a komisí, kterých je ve sněmovně v současné době nepřeberné množství. Dosáhla by větší prestiže a vážnosti. K podobnému kroku se odhodlaly nebo o něm uvažují i další státy jako Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Itálie nebo Řecko.

Abych byl spravedlivý, tak musím přiznat, že tímto krokem neušetříme miliardy, ale stovky milionů. Nicméně moře se skládá z jednotlivých kapek. A snížení počtu poslanců by byl parádní déšť. Možná by po něm i něco zbylo na výdaje do školství, bezpečnosti, pomoci chudým a do jiných oblastí, na které se nyní z toho ořezaného koláče státní kasy nedostává.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | neděle 2.9.2012 16:57 | karma článku: 30,19 | přečteno: 1406x