Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romové potřebují práci, ne dávky!

Integrace Romů do společnosti se příliš nedaří. Zkoušelo se to po dobrém i po zlém a spousta peněz se nalila do různých bohulibých projektů. A výsledek? Většinou nula. 

Integrace Romů do společnosti se v Česku, na Slovensku i v dalších zemích příliš nedaří. Řešení už bylo vyzkoušeno bezpočet. Zkoušelo se to po dobrém i po zlém a spousta peněz se nalila do různých bohulibých projektů. A výsledek? Většinou nula. Situace Romů se bohužel nezlepšila ani o píď. Nelze se pak divit, že s množstvím neúspěšných projektů bohužel roste frustrace jak mezi Romy, tak i mezi většinovou populací.

 

Zázrak ve Spišském Hrhově

Na každý problém ale existuje nějaké řešení a problémy romské menšiny proto nemůžou být výjimkou. Zkušenost s projektem integrace Romů ve slovenské vesnici Spišský Hrhov je pak důkazem toho, že někdy stačí, aby lidé začali používat svůj mozek.

V této východoslovenské vesnici tvoří pětinu z 1800 místních obyvatel Romové a integrace zde byla zásluhou současného starosty Vladimíra Ledeckého natolik úspěšná, že vesnice se dočkala vedle řady ocenění i pozornosti daleko za hranicemi Slovenska. Reportáž o ní přinesla např. německá televize ARD a před dvěma lety jí věnoval svůj článek i přední americký deník The New York Times.

Začátky současného starosty ale nebyly vůbec jednoduché. Když se Vladimír Ledecký v roce 1998 ujímal své funkce, byl na tom Spišský Hrhov podobně, jako mnoho dalších obcí na východě Slovenska s početnou romskou komunitou. Vesnice měla tehdy jen 700 obyvatel, z nichž polovinu tvořili Romové a s výjimkou romské komunity vymírala. Romové žili v chatrčích bez elektřiny, skoro všichni byli nezaměstnaní a pětina dětí chodila do zvláštních škol.

A jaká je současná situace? Nezaměstnanost mezi Romy klesla na 20 procent, což lze považovat za ohromný úspěch. Romské děti chodí do normálních škol a tři Romové studovali dle zmíněného článku v New York Times vysokou školu. Zlepšila se samozřejmě i úroveň bydlení. Někdejší ilegální romské chatrče se změnily v legální cihlové domy a bytovky, které si Romové koupili či pronajali. Do vesnice se díky skvělé pověsti a nízkým cenám pozemků začali ve velkém stěhovat i lidé z okolí. Počet obyvatel se tak více než zdvojnásobil. Zájem o tamní nemovitosti byl i ze zahraničí. Prázdninovou vilu si zde koupil člověk z Londýna a přistěhovala se sem také rodina z Nizozemska. A co je hlavní, vztahy mezi Romy s ostatními lidmi jsou nyní naprosto bezproblémové.

 

Článek o Spišském Hrhově v New York Times. - https://www.nytimes.com/2017/09/09/world/europe/slovakia-roma-spissky-hrhov-integration.html

 

Geniální a jednoduché řešení místního starosty

Spišský Hrhov můžeme nepochybně považovat za „success story“, tedy příběh úspěchu. Co ale bylo tajemstvím tohoto úspěchu? Starosta této východoslovenské vesnice, Vladimír Ledecký, přišel s jedním geniálním, a přitom velmi jednoduchým řešením. Zaměstnal místní Romy v obecní stavební firmě, kterou on sám založil s tím, že se bude podílet na projektech stavby místní infrastruktury a domů.

Výsledek se za nějakou dobu opravdu dostavil. Romové přijali nabídnutou pomocnou ruku a začali pracovat. Svojí prací zvelebili celou obec a dokázali se lépe začlenit do společnosti. Vedle toho také odpadly předsudky vůči Romům. Prosté, že?

Z této lekce vyplývá jediné: Romové nepotřebují sociální dávky. Potřebují především zaměstnání a osvojit si pracovní návyky. Problémy romské komunity se nevyřeší vymýšlením x způsobů, jak do Romů jen neustále cpát peníze a dávky. Romové musí především začít pracovat a bydlet. Pak se také začnou lépe chovat. Také Romové v Británii mají bydlení a práci a daří se jim dobře, stejně jako ve Spišském Hrhově. Napadá mě jediná otázka: Proč se lidi nedokážou více inspirovat tam, kde to funguje?

 

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 16.9.2019 8:08 | karma článku: 46,23 | přečteno: 13991x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 777x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.