Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politický islám a šaría se už prosazují i v Evropě

Na začátek si schválně tipněte: Kde nyní hodlá kandidovat strana, která otevřeně říká, že chce v zemi, kde působí, vytvořit islámský stát či přesněji islamistickou demokracii a zavést islámské právo šaría?  

Ještě napovím, že tato strana prosazuje oddělenou městskou dopravu pro muže a ženy, povinnost mít halal potraviny na každé škole, umožnění nošení šátků na všech místech a také zavedení trestu smrti. Myslíte si, že na takovou stranu můžete narazit buďto v tradičních muslimských zemích, případně ve Francii roku 2022, jak to v knize Podvolenípředpovídá kontroverzní francouzský autor Michel Houllebecq? 

Pokud ano, tak Vás zřejmě vyvedu z omylu. Nic totiž není vzdálenějšího pravdě. Strana, kterou mám nyní na mysli, působí od roku 2012 v Belgii a jmenuje se Islam. Kdyby někoho zajímalo, co má vyjadřovat její název, má se prý jednat o akronymum skládající se z francouzských slov Integrité, Solidarité, Liberté, Authenticité a Moralité. 

Mimochodem, velmi zajímavou osobní historii má hlavní tvář této strany Redouane Ahrouch. Už na začátku svého politického působení tvrdil, že chce prosazovat etiku v politice. Pikantní na tom je, že on sám byl v roce 2003 odsouzený za domácí násilí, kterého se opakovaně dopouštěl. A ve straně Islam není s podobnou historií sám. 

 

Belgie se s Islamismem potýká dlouhodobě. Levice a liberálové však mlčí

Belgie se s islamismem v mnoha podobách potýká už delší dobu. O tom, že se jedná o reálně existující problém, jsme se mohli přesvědčit nejpozději při teroristickém útoku na bruselské židovské muzeum v roce 2014. Po útocích, které se odehrály na podzim následujícího roku v Paříži, se také dostalo do všeobecného povědomí, že bruselská část Molenbeek bohužel sloužila jako líheň teroristů, jak jsem psal už dříve. 

Vedle toho držela Belgie dle údajů z roku 2015 jedno smutné prvenství. Kolem 500 lidí odešlo bojovat do řad tzv. Islámského státu a Belgie se tak stala evropskou zemí s největším počtem lidí v IS na počet obyvatel. Několik měsíců poté následovaly teroristické útoky na bruselském letišti a v metru. A vedle toho se islamismus začíná pomalu prosazovat i na místní politické scéně.

Za zmínku určitě stojí ještě fakt, že největšími zastánci migrantů z muslimských zemích jsou v Belgii levicové strany, liberálové a neziskové organizace, které jsou i nejčastějšími kritiky opatření na omezení migrace. Vycházejí často z předpokladu, že multikulturní společnost bude více tolerantní a oni získají voliče. Příklad Belgie však ukazuje, že je tomu naopak. Belgické tajné služby opakovaně s odchodem mladých bojovat do Sýrie upozorňovaly, že radikalizace a islamismus se nejlépe šíří u vnuků původních migrantů, kteří hledají své kořeny a odpovědi na svou identitu, které jim dává radikální islám. Zmínění jsou ale dále přesvědčeni o své multikulturní pravdě a důkazy ignorují.

 

Poptávka po muslimské straně existuje

Nejdůležitější otázkou proto je, zda se skutečně máme obávat toho, že by strana Islam mohla získat v Belgii reálný politický vliv a země měla na krku i jednu otevřeně antisystémovou stranu? Můžeme se samozřejmě utěšovat daty z průzkumu z roku 2016, uskutečněného mezi muslimy v Bruselu a ve Vlámsku. 

Podle získaných informací zastává jen málo dotázaných muslimů otevřeně nenávistné postoje či sympatie k radikálním formám islámu. Např. 14,5 % lidí má či spíše má pochopení pro radikalizaci mladých a jen 6 % má či spíše má pochopení pro lidi, co šli bojovat do Sýrie v řadách IS. 

To ale v žádném případě neznamená, že hrozba prosazení politického islámu v západní Evropě patří do říše sci-fi. Sociální realita je mnohem složitější, než jsou si někteří ochotní připustit. Odmítat IS ještě nemusí znamenat odmítání politického islamismu jako takového. Z toho samého průzkumu totiž zároveň jasně vyplývá, že poptávka po straně pro muslimy v Belgii rozhodně existuje. 

Něco přes 60 % muslimů ve Vlámsku a Bruselu by určitě nebo spíše volilo stranu, která by ve volbách kandidovala jako muslimská. Muslimů je nyní v Belgii podle odhadů ze začátku loňského roku kolem860 tisíc, což je téměř 7,6 % všech lidí žijících v Belgii. 

 

Podpora strany Islam je zatím malá, ale…

Pokud jde o reálný vliv strany Islam na belgickou politiku, tak ten se nyní limitně blíží nule. V posledních komunálních volbách získala strana celkem dva mandáty, když uspěla v bruselských částech Anderlechtu a v již zmíněném Molenbeeku, kde tvoří velkou část obyvatel právě muslimové. Konkrétně se mluvío 32 % v případě Anderlechtu a 42,5 % v Molenbeeku.  V Anderlechtu obdržela strana Islam před šesti lety 4,13 % hlasů a podobný byl i výsledek v Molenbeeku, (4,12 %).  Pro úplnost dodávám, že strana kandidovala také v centru Bruselu. Zde ale získala jen 2,33 % hlasů a neuspěla.  

Prorazit se jí později nepodařilo ani ve volbách do regionálních parlamentů v r. 2014. V Bruselském regionu získala 1,70 % hlasů a svoji kandidátku sestavila i v provincii Liége, kde ji ale podpořilo ještě méně voličů -  0,51 %. Ve stejnojmenném provinčním městě byla podpora této strany o něco vyšší. Dosáhla zde 1,53% podpory.  

Dosavadní volební výsledky tedy nasvědčují tomu, že takto bezvýznamné uskupení nemůže představovat žádné větší nebezpečí. Jsou ale ona dvě křesla v místních správách opravdu tak málo, jak se zdá? Ne tak docela. V roce 2012 byla strana Islam nově založená a kandidovala poprvé. Navíc na kandidátních listinách v bruselských částech, kde uspěla, měla tato strana vždy jen jednoho člověka. Islamisté tedy dokázali vytěžit z voleb téměř maximum a ani v jednom případě tedy výsledek rozhodně úplně zanedbatelný nebyl. 

 

Hraje demografie do karet islamistům? 

Belgii čekají letos 14. října komunální volby. Zatímco v roce 2012 kandidovala strana Islam jen ve třech částech Bruselu, nyní to bude ve 14 z 19 bruselských částí a celkem v 28 obcích v Bruselu a ve valonské části Belgie. Jedná se o nepatrné číslo z celkového počtu 589 místních samospráv v Belgii, což ale nic nemění na tom, že tato strana bude moci oslovit výrazně větší počet voličů a výrazně tak posílit své zastoupení zejména v Bruselu. 

Navzdory tomu, že islamisté sice v nejbližší době nejspíše nezískají masovou volební podporu napříč Belgií, může strana výrazně zabodovat při volbách do lokálních samospráv v oblastech se silnými muslimskými komunitami. Ostatně, belgické islamistické uskupení spoléhá na to, že demografický vývoj je nakloněný muslimům a Brusel bude do roku 2030 muslimské město. Ponechme stranou, že není příliš reálné, že by muslimové dosáhli v nejbližších letech nadpolovičního většiny obyvatel. 

Oficiální statistiky týkající se náboženského vyznání se v Belgii nevedou, ale odhady hovoří o tom, že muslimové tvoří necelou čtvrtinu obyvatel Bruselu. Za současného trendu je takřka nemožné dosáhnout tak výrazné změny složení obyvatelstva během více než deseti let. Pravdou ale je, že muslimská populace je v Belgii výrazně mladší, než je zbytek obyvatelstva. Tím se v budoucnu pravděpodobně ještě zvýší počet i podíl voličů, které může islamistická strana oslovit. A myslím, že důvod k obavám rozhodně nemají jen belgičtí socialisté a zelení, což jsou strany, které mezi belgickými muslimy zatím bodují nejvíce.

A přestože se strana Islam jednoznačně vymezuje vůči feminismu a genderu, zastánci těchto ideologií vesměs k proklamacím nové belgické strany mlčí. Naopak se stále více naváží do konzervativních a křesťansko-demokratických stran zastávající tradiční Velikonoce, které poučuje o tom, co jsou to evropské hodnoty, jako to opakovaně udělal bývalý belgický premiér a šéf liberálů v Evropském parlamentu (frakce premiéra Andreje Babiše) Guy Verhofstadt.    

 

Úsměv začíná tuhnout

Dosavadní zanedbatelný vliv strany Islam tedy v žádném případě neznamená, že uskupení nemůže uspět na místní úrovni v obvodech, kde má silnou svoji přirozenou voličskou základnu.Islamismus se začíná stávat hrozbou nejen bezpečnostní, ale jak se ukazuje, pomalu začíná prorážet i na evropské politické scéně. Když jsem na růst islamismu v Belgii upozorňoval v roce 2015, tak se tomu někteří čeští novináři vysmívali, jiní to považovali za hloupost. Tento rok jde strana Islam v Belgii opět do voleb. A chce segregovat ženy, zavést právo šaría a také trest smrti. 

A co je nejhorší, v nadcházejících volbách do místních samospráv má obrovskou šanci výrazně posílit. Myslím, že není třeba dodávat, že podobný vývoj můžeme čekat i v dalších evropských zemích, které nezvládly masovou imigraci z muslimských zemí. Například to je vidět na Itálii, kde od roku 2002 do roku 2017 vzrostl počet cizinců z 1 241 209 na 5 047 028 obyvatel. A od roku 2016 se v některých regionech se silnou muslimskou komunitou uvažuje o založení muslimské strany. Ale o tom zase někdy příště. ?

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Další info:

http://www.euronews.com/2018/04/26/islam-party-stirs-controversy-ahead-of-belgian-elections

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 21.5.2018 8:29 | karma článku: 43,92 | přečteno: 7296x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Proč už se nikdo nehlásí k zastropování potravin?

Pamatujete si ještě, jak jsme před rokem od některých lidí, především Andreje Babiše, slýchali, že by se vedle cen energií měly zastropovat i ceny základních potravin a ukazovali nám Maďarsko jako vzor hodný následování?

1.5.2023 v 11:12 | Karma: 35,56 | Přečteno: 4360x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč se obranný průmysl v Evropě stále potýká s překážkami?

Evropa se neobejde bez účinné vlastní obrany a nikdo rozumný už nemůže pochybovat o tom, že k jejímu zajištění potřebujeme i dostatečně robustní obranný průmysl.

24.4.2023 v 8:24 | Karma: 17,02 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Přestane prezident Macron jít na ruku Číně?

Francouzský prezident Emmanuel Macron má obrovskou smůlu v tom, že prakticky veškeré jeho snahy stavět se do role lídra silné a sjednocené Evropy obvykle vyznívají silně křečovitě, rozpačitě a někdy až groteskně.

17.4.2023 v 7:47 | Karma: 19,61 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Západní sankce drtí ruskou ekonomiku

EU plánuje po Velikonocích schválit v pořadí už jedenáctý balíček sankcí. Málo se však připomíná, jak fungují ty dosavadní. Někoho možná překvapí, že Rusko už v některých oblastech sankce pociťuje poměrně citelně.

12.4.2023 v 10:11 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Ruská účast na OH by byla výsměchem všem ukrajinským obětem Putinovy barbarské invaze

Konec války na Ukrajině je zatím v nedohlednu a vinou útoků ruské armády denně stále umírají nevinní civilisté včetně dětí.

3.4.2023 v 9:13 | Karma: 23,03 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.