Olympiádu chceme i do Prčic

Pokud by se měly konat letní olympijské hry v roce 2016 nebo 2020 v Praze, budu usilovat o pořádání nejméně tří olympijských disciplín v Královéhradeckém kraji a pak v dalších krásných místech České republiky. Když už tu olympiádu poprvé do Čech dostaneme, tak proč by z ní měla mít užitek zase jenom Praha, Praha, Praha,…Praha a pár spřízněných měst. Mezi spolupořadatele by se tak měla dostat i Vidlákova Lhota, Rybitví, Kožlí nebo Prčice, jinak nemá olympiáda v Česku co pohledávat.

Nápad pro mnohé velmi odvážný, pro jiné pošetilý, z hlediska budoucnosti kraje a mých oblíbených míst však jistě klíčový, neboť přináší s sebou pouze pozitiva. Olympiáda totiž nejsou pouze zajímavá sportovní utkání a setkání sportovců, nýbrž i investice do infrastruktury a rozvoje kraje. Mohli bychom se tak těšit na nové silnice, rychlostní komunikace či modernizace železničního spojení. Například v Kožlí o novou rychlodráhu usilujeme již dlouho a dálniční přivaděč nám také chybí.

Na co nesmíme zapomenout, že společně s olympijskými sportovci by přišly do kraje i další tisíce lidí v jejich doprovodu a desettisíce diváků toužící si osobně vychutnat tento nevšední sportovní zážitek. A ti by zajisté nevyužili pouze služeb a ubytování v Praze, ale i v jeho okolí a v tu chvíli mají lidé s velkými domy z Vidlákové Lhoty, Rybitví, Kožlí a Prčic šanci nabídnout své služby a za relativně slušný peníz.

Jak ukazují zkušenosti z jiných olympijských měst, s příchodem turistů vzrůstá zájem o cestovní ruch, přichází noví investoři, dochází k navázání a posílení ekonomických vztahů mezi společnostmi a regiony, což vede ke snížení nezaměstnanosti a rozvoje obchodů, malých a středních firem.

Snaha dostat do Prahy olympiádu by tak zajisté pomohla i naší vesnici v jejím rozvoji a to je možná největší přidaná hodnota, kterou by případné konání olympiády v Česku mohlo nám všem přinést. V opačném případě ať si olympiádu pořádá někdo jiný. My to ještě nějaký čas bez té rychlodráhy přežijeme a Praha možná pochopí, že by měla na pořádání takové velké sportovní události spolupracovat se všemi obcemi, městy a místy napříč Českou republikou.

Autor: Tomáš Zdechovský | sobota 18.8.2007 15:28 | karma článku: 16,53 | přečteno: 1209x