Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O znásilňování žen a dětí v uprchlických táborech se mlčí

Minulý týden přinesla FTV Prima reportáž z Calais, z tzv. džungle, o sexuálním násilí na ženách a dětech v tomto samozvaném imigračním táboře. Socialistou Hollandem vedená Francie přes opakované výzvy odmítá nastolit pořádek.

Tam, kde nejsou pravidla a zákon, přichází chaos s nepořádkem. Přes dva tisíce stará věta, která by mohla být tesána každý den do kamene. Když se mě nedávno ptali francouzští novináři po návštěvě v Calais, co tomuto táboru říkám, přiznal jsem, že jsem nic horšího během cest po Evropě neviděl. Snad některá místa na Balkáně a v Řecku. Nicméně největší strach a beznaděj jsem cítil v džungli v Calais.

Mnoho věcí, které od lidí vyslechnete při setkáních v různých zařízeních pro migranty i mimo ně, lze jen těžko ověřit. Nicméně příběhy žen v Itálii i na Maltě jsou si natolik podobné a popisují velkou spoustu detailů, že je nepravděpodobné, že si je vymyslely. 

Například o tom, jak byly svými pašeráky z řad Islámského státu v Libyi zotročeny a měsíce znásilňovány, aby si některé z nich vydělali na cestu do Evropy a totéž je potkalo znovu na lodích během plavby s tím, že ani přítomnost členů rodiny nebo manžela tomu nezabrání. Pašeráctví ničí hodnotu člověka a jeho lidskosti a dělá z něj zboží a kusy jako z dobytka. Smrt člověka a jeho intimita v tomto zdegenerovaném světě bez pravidel nic neznamená.

Řada lidí čeká v táboře na šanci dostat se do Velké Británie měsíce

Problém Calais se sám nevyřeší

Podobně jako když mi vypravuje jeden z pracovníků neziskové organizace působící v Calais, že je zde řada žen a dětí bydlících v džungli nucena k prostituci. Pašeráci chtějí za převoz do Anglie jednoho člověka 5000 a více euro, přičemž za jeden sexuální styk inkasují částky mezi 5 – 10 euro. A když tuto několika tisícovou částku dají dohromady, řada z nich je natolik naivních, že pašerákům peníze odevzdají a chtějí být převezeni do Velké Británie. Ale tam se nikdy nedostanou.

Většina těchto migrantů skončí na první hraniční kontrole, kde je převaděči „předají“ do rukou pohraničníků a zmizí s penězi. Policie je pak po zadržení a výslechu propustí a oni se vrátí zpět do džungle. Osobně převaděčství a parazitování na těchto lidech považuji za nejodpornější zločin a jsem pro jeho tvrdé trestání nejen odnětím svobody, ale i propadnutím veškerého majetku. Jsou to obchodníci s životy lidí a v mnoha případech i se smrtí. 

Znásilnění je jednám z nejčastějších důvodů psychických problémů a frustrace příchozích vedoucí k sebepoškozování nebo násilí. A tak spirála se roztáčí. Ve všech debatách, jako by se zapomínalo na to, že ženy a osamocené děti přicházející do Evropy si prošly peklem, které ale na území Evropy nesmí pokračovat. Proto je nutné na Francouze tlačit, aby „tábor“ džungle v Calais okamžitě zrušili a ty, kteří páchají sexuální násilí a živí se převaděčstvím, okamžitě zavřít.

Uprostřed tábora najdete výstavu slzných granátů použitých při potlačování bojů v táboře. Prý mají všem připomínat, že v táboře má být pořádek...

Není čas na naivní politiku

Ano, je třeba si nalít čistého vína a otevřeně říci, že většina lidí, kteří se dávají do rukou převaděčů, jsou negramotní nebo málo vzdělaní. 6 z 10ti příchozích umí špatně číst a psát. Věří různým nesmyslným slibům a nedokáží si informace ověřit. A to je informace, která při debatě o těchto lidech velmi často chybí. Právě i to může být jeden z hlavních problémů při jejich neregistraci. Takto jsou doslova ponecháni různým zločinným bandám na pospas, které si s nimi dělají, co chtějí. 

Calais určitě není jediným místem, kde se podobné věci odehrávají. Proto bychom měli začít o problémech znásilňování migrantů a jejich nucené prostituci otevřeně hovořit. V případě, že to neuděláme, očekávejme výsledky tradičních stran podobné těm v Německu. Dnes není čas na naivní politiku některých západoevropských států, ale na politiku systematickou, jasnou a především racionální, která musí ukázat, že Evropa chce pomoci skutečným uprchlíkům a sexuální násilníky a převaděče bude tvrdě trestat.

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Případ znásilnění nezletilých chlapců z března 2016 se objevil v mnoha zahraničních, především bulvárních, médiích:

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/calais-jungle-refugee-children-being-raped-in-camp-aid-workers-claim-a6912711.html

O problému sexuálního násilí v Calais na France 24:

http://www.france24.com/en/20150914-women-migrants-calais-jungle-plight

 

Autor: Tomáš Zdechovský | středa 7.9.2016 10:23 | karma článku: 45,44 | přečteno: 13182x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 777x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.