Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak zjednodušit legální migraci a zamezit té nelegální? EU má recept!

Na konci listopadu minulého roku se v Evropském parlamentu hlasovalo o návrhu usnesení týkajícího se podmínek legální migrace. Jak už bývá zvykem, chytla se toho dezinformační scéna, která o tom mylně informovala.

Na některých dezinformačních webech a serverech blízkých SPD se poté začaly objevovat zprávy, že souhlasím s nekontrolovaným přívalem migrantů do Evropy. To je naprostý nesmysl.

Bohužel se tyto zprávy čas od času na některých dezinformačních serverech objeví. Rád bych proto uvedl na pravou míru, co se vlastně v téměř rok staré zprávě po Evropské komisi požaduje.

Jde o vylepšení legislativy

Účelem usnesení schváleného Evropským parlamentem rozhodně nebylo podporovat masovou migraci a už vůbec ne tu nelegální. Vyzvali jsme Komisi k předložení uceleného balíčku návrhů na snížení byrokracie a sladění legislativy týkající se legální pracovní migrace. Cílem balíčku by bylo především podpořit hospodářskou konkurenceschopnost ekonomik členských států.

Ve zprávě se například zdůrazňuje potřeba efektivně sladit zkušenosti a schopnosti lidí přicházejících do EU s potřebami zdejšího pracovního trhu či větší sladění evropských pravidel pro uznávání kvalifikací migrujících pracovníků na úrovni EU. Proti tomu nemůže nikdo nic namítat.

Uznávání kvalifikace migrantů v současné době závisí na vnitrostátních pravidlech, která se v rámci EU výrazně liší, a vysoce kvalifikovaní migranti často ve své cílové zemi přijímají zaměstnání vyžadující nižší kvalifikaci.

Kvalifikovaní dělají podřadnější práci

Dokonce i u vysoce kvalifikovaných migrantů je nyní nejčastější formou zaměstnání pracovník v úklidu nebo pomocná síla v domácnosti, zatímco 62 % firem zabývajících se programováním počítačů a 43 % stavebních firem v EU se potýká s nedostatkem pracovních sil.

V usnesení se také volá po tom, aby legálně pracující lidé ze třetích zemí měli možnost změnit konkrétního zaměstnavatele a pracovní místo. Zlepšení pracovních podmínek má v Unii zahrnovat i sankce pro zaměstnavatele, kteří nechali pracovat lidi v nedůstojných či nevyhovujících podmínkách, jež nepříznivě ovlivňujících jejich zdraví a bezpečnost.

Evropská unie chce být tou hlavní destinací, kam budou směřovat kroky talentovaných jedinců. Komise proto počítá s vytvořením unijního fondu talentů jak pro občany ze třetích zemí, kteří se chtějí ucházet o práci v členském státu, tak i pro zaměstnavatele v EU, kteří by mohli případně hledat zaměstnance v méně rozvinutých zemích.

Na začátku května pak Evropská komise představila návrhy v souvislosti s legální migrací. „Balíčkem zjednodušujeme proces podávání žádostí o pobyt a práci v EU a posilujeme práva rezidentů a jejich rodinných příslušníků. Jsem přesvědčena, že zavádíme solidní cestu k tomu, abychom do EU přilákali nové talenty jak v současnosti, tak i do budoucna,“ prohlásila eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová.

Zlepšení podmínek, snížení problémů s nelegální migrací a vyšší příjmy v rozpočtu EU

Zpráva tedy žádá především zlepšení technických podmínek a zjednodušení pravidel pro státy, které by v závislosti na své ekonomické potřebě mohly sáhnout do třetích zemí pro pracovníky, aby si dané firmy udržely konkurenceschopnost na evropském trhu za situace, kdy je v některých odvětvích pracovníků nedostatek.

Úprava pravidel migrace legálními cestami má zvýšit zaměstnanost mezi migranty a snížit problémy spojené s migrací. EU by získala vyšší příjmy z daní. Těžit z toho bude pochopitelně hospodářství v celé Evropě. Nic z toho se nevylučuje s potřebou potírat nelegální migraci zvenčí a navracet ty, kteří zde nemají nárok na pobyt. Proto jsem nakonec neměl problém zprávu podpořit.

Ročně překročí hranice EU až tři miliony lidí ze třetích zemích, z toho zhruba 150 tisíc nelegálně. Stanovení jasných pravidel pro legální migraci za účelem práce by pomohlo nelegální migraci naopak snížit, narušilo praktiky převaděčů, omezilo obchodování s lidmi a zlepšilo pracovní podmínky pro ty, kteří pracují v zemích Evropské unie.

Poučit se z předchozích chyb

Nemůžu zde ale nezmínit i některé další související výzvy. Ve zprávě se už na jejím začátku také argumentuje, že nedostatek pracovních sil v některých odvětvích je daný stárnutím obyvatelstva. Evropská populace skutečně stárne, což asi nikoho nepřekvapí. V současné době žije v EU zhruba pětina lidí starších 65 let.

Trend bude navíc patrně pokračovat. Podle současných odhadů by měl podíl obyvatel ve věku 65 let tvořit v roce 2050 přibližně jednu třetinu obyvatel EU. Naopak podíl obyvatelstva v produktivním věku by se měl ve stejném období snížit. Důsledkem má být značný nedostatek pracovních sil v mnoha profesích bez ohledu na požadovanou kvalifikaci.

Z mého pohledu by ale zároveň měly být vzaty v potaz některé další problémy spojené se zaměstnaností lidí v Evropě. Řeší se sice nedostatek pracovních sil kvůli stárnoucí populaci, pozornost by však měla být zároveň věnovaná vysoké nezaměstnanosti mladých Evropanů v zemích, jako je např. Španělsko. Nejprve je samozřejmě třeba zajistit práci evropským obyvatelům a poté se případně můžeme bavit o posílení trhu práce občany ze třetích zemí.

Bezpečnost je priorita

Otázka bezpečnosti musí být na prvním místě a Evropská komise by na to měla pamatovat. Nemůžeme si dovolit otevřít brány lidem ze třetích zemí bez dostatečných bezpečnostních záruk.

Evropa se poučila z minulých chyb. Nesmíme dopustit, aby se nadále vytvářely tzv. no-go zóny, které vidíme v některých státech západní Evropy. Tyto čtvrtě se pak stávají nebezpečnými pro ostatní obyvatele. Bez jasných pravidel, která se budou dodržovat, to ale nepůjde.

Výše zmíněné věci, které bude třeba dořešit, nemění nic na skutečnosti, že hlasovat pro tuto zprávu opravdu neznamená podporovat nelegální migraci lidí ze třetích zemí. Naopak, ve zprávě vidím velkou šanci, jak získat lepší kontrolu nad ilegální migrací.

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 22.8.2022 10:00 | karma článku: 14,45 | přečteno: 670x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Jak dlouho budou čeští mobilní operátoři dělat z lidí dojné krávy?!

Ceny za mobilní data v Česku stále patří i přes významný pokles v posledních letech mezi nejdražší v Evropě. Současnou situaci hezky vystihují na webu Skrblik.cz, že stačí zhlédnout jediné video na Youtube a limit je vyčerpán.

18.1.2023 v 7:50 | Karma: 35,93 | Přečteno: 5309x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Bojovat s dezinformacemi dotováním vybraných médií a vytvářením nových rad je nesmysl

Dezinformace, zvláště ty šířené na internetu, představují problém pro Evropu už několik let a stále není shoda na tom, jak se s nimi vypořádat. Dokonce můžeme říct, že na boj je částečně pozdě.

10.1.2023 v 10:21 | Karma: 16,67 | Přečteno: 433x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

České předsednictví bylo tím nejlepším za poslední roky

České předsednictví v Radě EU skončilo. Bylo to po třinácti letech druhé předsednictví Česka. Předtím, než se budu věnovat samotnému letošnímu předsednictví, bych se ale nejprve rád na chvíli zastavil u toho prvního.

2.1.2023 v 9:48 | Karma: 32,03 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak dobrý nápad? Švýcarsko a Německo chystají omezení

Švýcarsko má důvodné obavy z rizika blackoutu v chladnějších měsících. Pro případ nedostatku energie proto připravuje úsporná opatření. Mezi nimi je i omezení provozu elektromobility.

27.12.2022 v 9:18 | Karma: 19,91 | Přečteno: 932x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Dominance biologických mužů i v ženských sportech aneb definitivní vítězství patriarchátu

Nedávné vítězství transženy Austin Killipsové v ženské části cyklistických závodů Northampton International Cyclocross znovu otevírá otázku - je fér, aby lidé, kteří podstoupí změnu pohlaví, soupeřili v pro ně "nové" kategorii?

19.12.2022 v 10:08 | Karma: 26,63 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.