Jak se flákají čeští europoslanci?

Řada lidí se mě ptá, co vlastně europoslanci dělají? Mají pocit, že jediný jejich zájem je zapsat se na nějakou listinu a pak utíkat na letadlo do České republiky. V českých zemích je nádherně zakořeněný mýtus, že pozice europoslance je zbytečná a o ničem nerozhodující, živená nedostatkem informací z dění o činnosti europoslanců. Proto jsem se rozhodl, že Vám čas od času svou práci přiblížím.

Evropský parlamentEP

Ráno vstávám v pět hodin, protože musím dokončit čtení 150 stránek rozpočtu a vyřizuji maily. Denně jich chodí i několik stovek. V 7:50 vyrážím do Evropského parlamentu.

Den mi oficiálně začíná v 08.30 schůzkou českých poslanců v Evropském parlamentu. Diskutujeme o pracovní náplni jednotlivých výborů a delegací, o možnosti vzájemné spolupráce a dalších společných tématech. O hodinu později již spěchám na jednání frakce Evropské lidové strany, kde je na programu výměna názorů o dnešní volbě Jeana Clauda Junckera prezidentem Evropské komise.

Hned potom začíná v 10 hodin debata o jeho volbě v plénu. Jean Claude Juncker měl výborně připravený projev, kde se mimo jiné opřel do nacionalistů. Ty na něj ihned začali bučet. Na 11. hodinu jsem slíbil poskytnout rozhovor pro týdeník Reflex. Mezi 12.30 a 13.00 mě čeká hlavní bod celého dne i jeden z nejvýznamnějších okamžiků celého volebního období: volba prezidenta Evropské komise. Po slavnostním okamžiku následuje jednání o početním složení meziparlamentních delegací a projednávání textů, o nichž byla připravena rozprava.

Ve dvě odpoledne mám další schůzku s českými novináři. Už za půl hodiny mě v 14.30 čeká hodinová pracovní schůzka výboru pro rozpočtovou kontrolu. Odejdu ale dříve, protože ve tři hodiny musím na šestihodinový maraton rozprav na téma Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), přijetí Eura Litvou ke dni 1. 1. 2015 a stažení směrnice o mateřské dovolené.

Odtud nejdříve odbíhám na schůzku s parlamentní poradkyní pro rozpočet na rok 2015 a následně na jednání frakce Evropské lidové strany. Po deváté mám oficiální konec dne. Jsem ale zvědavý, co mě bude čekat na hotelu, až si otevřu e-maily a začnu vyřizovat vše, co jsem během dne nestihl. Noc bude hodně dlouhá…

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 15.7.2014 14:39 | karma článku: 39,72 | přečteno: 1240x