Jak nám zlý Brusel přikázal rozházet evropské peníze za nesmysly

V páteční MfDnes jsme se mohli dočíst, že z dotací z Evropské unie a z dotací obecně se platily dvě rozhledny nedaleko u sebe či křižovatky se světelnými semafory, jako je tomu v obci Cerhenice se šestnácti sty obyvateli...

K čemu takové dotace jsou a jak je to možné. Když má někdo hodně kamarádů na některých úřadech, asi to možné je. Za největší průšvihy v čerpání evropských peněz si totiž můžeme sami. Přístup ve stylu, „přece tomu Bruselu ty peníze nenecháme,“ je krásně uhlazená cesta celé České republiky do pekel. Ono to totiž nejsou peníze toho zlého Bruselu, ale evropských daňových poplatníků, tedy také Tvoje a moje.

Evropské dotace by měly sloužit především k takovým činnostem, které výrazně pomáhají zlepšovat život občanům, třeba k stavbám a opravám dálnic, železnic, ČOV, kanalizací, vodovodů, škol atd. Nebo k propojení regionů silnicemi, řekami a železnicí, zlepšení kvality života v chudých regionech, nebo k opravě a zviditelnění zapomenutého bohatství dané země. V případě těchto ani k jednomu nedošlo. Prostě jsme vyhodili miliony z dotací oknem za nesmyslné projekty, protože z bruselkých peněz krev neteče?!

 

Za nesmyslné čerpání peněz nemůže ten zlý Brusel

Evropské peníze nesmí být dále využívány na projekty, jejichž přínos je sporný, což je případ i dalšího středočeského projektu – 72 laviček mezi třemi paneláky v Mladé Boleslavi. Přínosem je bohužel zlepšení prostředí pro případné opilce a bezdomovce, kteří je už nyní hojně využívají.

Možná si někdo říkal, že Brusel je daleko a Pánbůh vysoko. Ale opak je pravdou. Možná proto bude řada obcí, měst a krajů překvapena, že budou muset peníze vracet. Protože mít dvě rozhledny nedaleko sebe z peněz EU je opravdový světový unikát, který se však nezapíše do Guinessovy knihy rekordů, ale do učebnice skandálů a zneužití evropských fondů. Za to však určitě ten zlý Brusel nemůže. Co říkáte?

 

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 6.10.2015 8:55 | karma článku: 40,66 | přečteno: 1623x