Jak Babišův Agrofert vydělává na inflaci

Ceny potravin raketově rostou a Andrej Babiš a spolu s ním i celá opozice nevynechají jedinou příležitost za to zkritizovat vládu. Předseda hnutí ANO neustále obviňuje současnou vládu, že nedělá nic s extrémními cenami potravin.

Chová se ale při tom jako naprostý pokrytec. Zamlčuje totiž jednu věc. Jsou to právě jeho firmy, které na tom celém zdražování bohatnou. Není pochyb o tom, že mají vzhledem ke svému postavení na trhu na celkovém zdražování potravin nezanedbatelný podíl.  

Nesvádějme vše na ceny energií

Patříme mezi země s nejprudším zdražováním v celé Evropské unii, což se ale nedá svést jen na zdražující energie. Ty totiž stoupají všude v Evropě a jejich nárůst není na většině míst tak výrazný jako u nás. Donedávna patřily potraviny v českých obchodech dokonce k těm nejlevnějším v Evropě. Tomu je ale bohužel konec. Válka na Ukrajině zapříčinila strmý růst cen v obchodech po celé České republice.

Situace je taková, že podle Eurostatu stouply v červnu ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků v ČR meziročně o 14,3 %, zatímco v celé EU to je v průměru „jen“ 9,9 % a v eurozóně dokonce o méně než devět procent.

Ceny potravin šly raketově nahoru.

Ceny zemědělských výrobců, které většinou předznamenávají vývoj cen pro spotřebitele, podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu meziročně vzrostly o závratných 42,5 %! V obchodech ale potraviny podle ČSÚ zatím podražily relativně méně. Letos v červnu bylo v meziročním porovnání zdražení o 18 procent.

Babišovi o lidi vůbec nejde

Důležité pro nás je, že k opravdu velkému zdražování dochází právě u těch druhů potravin, v jejichž produkci drží největší podíl na trhu Babišovy firmy spadající pod Agrofert. A jelikož je Agrofert nejsilnějším hráčem na potravinářském trhu, dokáže určovat, za jaké ceny se budou potraviny prodávat.

Nejsilnější postavení mají v oblasti jako pekárenství, mlékárenství a produkci drůbežího masa. Nelze se proto divit, že nejvíce zdražuje právě pečivo, mléčné výrobky a drůbeží maso. V některých případech šlo dokonce o více než 40% zdražení.

Jedním z těch, kdo se rozhodli na velkém zdražování dobře vydělat, se stal právě Andrej Babiš se svým Agrofertem. Člověk, který to má z velké části na svědomí, si tady stěžuje, že vláda zdražuje potraviny.

Mimochodem, skvěle na to na Facebooku zareagoval pivovar Raven. Na Babišův status o tom, jak kvůli vládě Petra Fialy zdražuje pivo reagoval originálním způsobem. Oznámil, že nezdražují, naopak ještě nabízel mimořádnou akci při nákupu 11 lahvových piv na svém eshopu.

Zdroj: https://www.facebook.com/ubabise/photos/3129388827374087

Andrej Babiš tedy na jedné straně využil zdražování jako příležitost k navýšení zisků, ale zároveň se ohání tím, že lidé na to nemají a vláda s tím nic nedělá. U svých firem, které jsou samy součástí problému, ale samozřejmě nezačne.

Můžu k tomu říct snad už jen jediné: Pane Babiši, kdyby vám šlo opravdu o lidi, jak pořád vykřikujete, nebudete zneužívat situaci, abyste se takhle obohacoval. Jenže, vy to jinak neumíte. Bohužel kážete vodu, ale sám pijete víno a žijete na úkor druhých. Těžko od vás někdy můžeme čekat něco jiného.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 12.9.2022 7:34 | karma článku: 30,11 | přečteno: 1470x