Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PR

Jestliže moderní společnosti - českou a norskou nevyjímaje - opustily tradiční vazby širokých rodin,vše se jen a jen individualizuje, pak musí péči o rodinné problémy toho či onoho rázu svěřit úřadům a soudům. Nedivme se, že se občas - v Norsku, Británii, či V v ČR - stanou excesy, o kterých se pak pilně píše. Je to jen a jen v individualismu, přetrhání tradičních vazeb a likvidace lidských hodnot a sounáležitosti. Konkrétně: Máme s manželkou v pěstounské péči na přechodnou dobu deváté dítě a spíše bych se přikláněl k tomu, že práce OSPODů v ČR je nezaplacená, personálně poddimenzovaná a přebyrokratizovaná, a proto je taková, jaká je. Poznal jsem velké množství pracovníků OSPODů a nemám vysloveně negativní zkušenosti. Vidím většinou dobrou vůli, ale také únavu, přetíženost, roztěkanost. Ještě horší je to u soudů, ty už nestíhají vůbec a jsou hlavní brzdou systému péče o děti. Ne tak docela svojí vinou. Vyslovenou katastrofou pro ČR je totiž pan profesor plzeňského práva Eliáš a jeho nový občanský zákoník (a samozřejmě pak zákonodárci, kteří ho - bez znalosti dopadu - schválili). Ten v oblasti péče o děti nadělal komplikace na druhou. Každý úkon dnes musí řešit soud, vše se neuvěřitelně vleče. A zdá se, že tato změna k horšímu nikomu moc nevadí, Ministerstvo spravedlnosti dále spí a když má něco řešit, tak jsou to "problémy" advokátů, notářů a jiných zájmových skupin. Rodinná péče není pro právníky atraktivní kšeft.

1 1
možnosti
Foto

Soudy jsou přetížený, OSPODy taky, soudní znalci taky. Ústavní soud zavalen stížnostmi. To je realita dnes. Jestli má být OSPOD PRÁVNÍ ochrana dětí, nechť začne skutečně respektovat právo a ústavní pořádek této země, nálezy Ústavního soudu o prvořadé důležitosti obou rodičů...

3 0
možnosti
Foto

J48a39n 38R80ý35z31n77a56r

10. 12. 2014 16:59

Dcera pracuje na Ospodu .... po roce práce je vyloženě přetažená a snaží se o jinou práci. Za této situace se dá docela očekávat odbytá práce ....

Že jsou to pak věci docela fatální, je jasné.

Takže jednou z příčin je šetření na docela problematickém místě.

Lidská kvalita personálu se pochopitelně neřeší, pouze vzdělání. Samo vzdělání je však více než nedostatečné v mnoha reálných případech.

3 0
možnosti
Foto

O59t89t40o 97Č27e36r82n37ý

10. 12. 2014 11:14

Nejenom sociálka, ale v té návaznosti i různí psychologové, ze zkušenosti jen psycholožky a psychiatričky, často na první pohled dámy, jenž si buď situaci nekomplikují svědectvím stran anebo jsou přímo proti mužským zaujatí.

7 1
možnosti
Foto

Je to zkrátka celý systém, který kolem toho vznikl, a kterému se někdy oprávněně přezdívá "opatrovnická mafie".

5 0
možnosti
Foto

Nejen OSPOD, ale především soudy. Ty mají tu nejdůležitější úlohu - ty vydávají rozhodnutí (OSPOD pouze doporučuje). A pod pláštíkem "nezávislosti" (kterou chápou i jako svou nezávislost na zákonu) a "zájmu dítěte" (který chápou tak, jak se jim to zrovna hodí) staví rodiče proti sobě, aby bojovali o dítě a výlučnou péči jen jednoho z nich. Místo aby jednoduše přiznaly přirozené právo podělit se o péči o své děti oběma rodičům. To by ale soudy ztratily značnou část své uměle vybudované důležitosti a moci nad lidskými osudy.

9 0
možnosti
Foto

Měl jsem diskusi s opatrovnickými soudci - říkal mi jeden starší soudce, že pouze 10 procent pracovníků má nějaké povědomí o případech. A tak mi to také připadá, když čtu desítky rozsudků jednotlivých soudů. :-/

6 0
možnosti
JK

Mám velmi špatné zkušenosti s OSPODEM, který rozhodně nehájí práva dětí. Na OSPODECH pracují naprosto nekvalifikované pracovnice, které si jen usnadňují práci a zájem dětí je vůbec nezajímá. A na mou otázku proč věří lžím matky odpovídají : "já věřím matce, protože jsem také matka" Zřejmě, také prolhaná matka, že paní Zito Urbanová ?

6 1
možnosti
OP

Děti, o kterých je řeč, se narodily do světa nekvalitních rodičů a nekvalitních pracovníků sociální správy. To je realita, a pokud se společnost bude orientovat na práva toho či onoho, namísto na kvalitu, nic se nezmění, jen se "právo" tu přisoudí tomu, tu onomu.

5 1
možnosti
Foto

Díky moc za tento komentář. R^

1 0
možnosti
JC

Jedním z hlavních zdrojů problémů v jednání orgánů sociálně právní ochrany dětí a mládeže je jejich personální obsazení.

Zdracující většina zaměstnanců jsou ženy.

Velký díl těchto žen je svobodných a bezdětných a o výchově a péči o děti mají načtená pouze "moudra z knih", navíc z knih nevalné kvality a spíše ideologického zaměření (Švejcara a Matějíčka obvykle nečtou). Bez jakýchkoli osobních zkušeností mají do péče o děti a jejich výchovy kafrat jiným lidem, skutečným rodičům.

Velký díl těchto žen je pak rozvedených, takže samy své manželství a rodinu nezvládly a mají přitom právo poučovat a šikanovat jiné manželské dvojice a rodiny.

Dokonce jsem se kdysi setkal s případem, kdy na OPD (tehdy to ještě nebyl OSPOD) pracovala žena, které byla soudem omezena rodičovská práva pro týrání jejích vlastních dětí.

8 0
možnosti
Foto

To je dost otřesné. Který to byl ospod?

0 0
možnosti