Firmy by neměly jen vydělat peníze a zmizet

Evropský parlament schválil směrnici, která u nás vyvolala pozdvižení. Požaduje se v ní totiž, aby firmy nad 500 zaměstnanců poskytly zprávu o nefinanční činnosti. Zpráva by měla obsahovat informace týkající se dopadů firmy na životní prostředí, sociálních ohledů, respekt k lidským právům a způsob, jakým dotyčná firma bojuje s korupcí a úplatkářstvím

CSR bojuje proti korupciTomáš Zdechovský

Jak už tomu bylo mnohokrát po vydání evropského nařízení či směrnice, tak stačilo málo a další euromýty byly na světě. Jeden komentář si stěžoval na enormní zvýšení nákladů na další zaměstnance, které mohou pro firmy znamenat veliký finanční problém.

Další by se mohl zdát mnohem relevantnější, společenská odpovědnost nemůže být dle dotyčného vyžadována na povel. Obavy z enormního vzrůstu výdajů jsou tedy neopodstatněné. Povinnost vzniká jen pro podniky nad 500 zaměstnanců. Velmi silně pochybuji o tom, že pro firmu s několika sty lidmi bude jedna zpráva představovat takovou finanční či časovou zátěž. V tomto případě je tedy podobná argumentace buďto důsledkem neznalosti, anebo prostě jen lacinou výmluvou.

 

Firmy by měly být otevřené

Nejedná se ani o žádnou vynucenou společenskou odpovědnost, jak se někteří mylně domnívají, nýbrž pouze o snahu přimět firmy k větší otevřenosti. Každé firmě je dána volnost ve způsobu provedení, protože EU se v této záležitosti snaží vyjít co nejvíce vstříc.

Je pravdou, že společenská odpovědnost nemůže být nikdy vynucená, nicméně firmy by si měly uvědomit, že přispívá ke zlepšení celkového obrazu značky a pomáhá i zlepšovat konkurenceschopnost. Měla by tedy být samozřejmostí u každé firmy bez ohledu na její velikost. Sám ji uplatňuji i ve svém podnikání, a snažím se tak ukázat veřejnosti, že vedle zisku je pro firmu důležitý i její celkový přínos společnosti.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 6.5.2014 11:14 | karma článku: 14,22 | přečteno: 704x