Cílem teroristů je vždy vyvolat strach a hysterii

Cílem teroristických útoků je především vyvolat u lidí strach, hysterii a s tím spojené potlačení rozumové stránky osobnosti. V této souvislosti stojí za zmínku, že slovo terorismus má svůj původ v latinském slově terrere/vyděsit.

 Zděšení veřejnosti je tedy pochopitelné, protože útoky jsou, jak správně řekl odborník na terorismus Jan Eichler, tvrdou ranou Francouzům a hlavně Pařížanům. Já bych také dodal, že i celé Evropě, protože útoky vyděsily i lidi v Česku. Po útocích v Paříži jsem od rána zaplavený řadu často zmatených dotazů. Při nynější uprchlické vlně si však bohužel řada lidí automaticky spojuje uprchlíky s teroristy.

Musíme si ale uvědomit, že tento strach právě napomáhá teroristům, protože se jim tak daří naplnit jejich záměr. Jak už jsem zmínil, cílem teroristických útoků není jen zabít co nejvíce lidí, ale především vyvolat v lidech strach. V případě pařížských útoků také je zcela zřejmý i úmysl rozdmýchat nesnášenlivost a další konflikty.

 

Musíme naslouchat více policii a tajným službám

Je jasné, že Evropa nemůže přijímat úplně všechny migranty s otevřenou náručí, nýbrž důkladně prověřit každého člověka, který přijde do schengenského prostoru jakoukoli cestou. Jedině tak dokážeme zamezit příchodu lidí, kteří by hlásali myšlenky neslučitelné se svobodnou společností.Nicméně za daleko větší nebezpečí považuji nezvládnutou integraci lidí, kteří tu již žijí a radikalizují se.

Události, které se nyní odehrály v Paříži, jsou také vzkazem všem západním vládám, že nebezpečí terorismu je zde stále přítomné a není možné jej podceňovat. Zvykněme si na to, že žijeme v neklidném světě a mír, který nyní panuje v Evropě, může být mnohem křehčí, než se zdá. Proto musíme poslouchat informace, které nám opakovaně říkají policisté a tajné služby.

Na druhé straně ale spojování terorismu s uprchlictvím, jehož jsem byl bohužel svědkem, považuji za naprostou pitomost. Zapalování uprchlických táborů a útoky na lidi, kteří utíkají před řáděním teroristů z ??ISIS, je stejně zrůdné a nesmyslné, jako útoky v Paříži. Musíme se mít na pozoru před nebezpečím, které může přijít odkudkoli. Nesmíme se ale nechat zastrašit a klesnout na úroveň teroristů.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | sobota 14.11.2015 14:08 | karma článku: 40,68 | přečteno: 1772x