Chceme-li jít dopředu, nesmíme zůstat stát

Pokud chce jít Evropská unie dopředu, nesmí zůstat stát. Stav, kdy se na jedné straně šetří, aby se na té druhé mohly vyhazovat peníze za nesmysly, Evropu nikam neposune. Evropská unie by měla ušetřené peníze investovat například do průběžného vzdělávání a infrastruktury nebo rozvoje nových technologií. Inspirací jí v tomto ohledu mohou být asijské státy, které rychle pochopily, že tento stav nebude trvat věčně a musí investovat do svého rozvoje.

Ekonomické problémy EU jsou nejlépe vidět v realitách.internet

Osobně patřím mezi zastánce Evropské unie i evropské integrace. Bludy o tom, jak bychom se měli skvěle, když bychom byli samostatní a platili nadále korunou, jsou naprosto mimo realitu. Když padnou ekonomiky platící eurem, bude mít díky své poloze a závislosti na těchto ekonomikách, také Česká republika finanční problémy. Být součástí evropské unie znamená být součástí velké rodiny, která nás podpoří v našem růstu a podrží, když zakopneme.

 

Proti nešvarům bojujeme společně

Díky Evropské unii jsme v systému, který se snaží řešit své problémy společně a na základě demokratických pravidel. Vzájemně se ovlivňujeme a posunujeme dopředu. Vidíme to například na bankovních poplatcích. Poté, co v Německu zrušili poplatek za správu úvěrového účtu, inspirovali jsme se také v České republice a začali bojovat za zrušení poplatků. Proč platit za správu úvěru, když banka vydělá mnoho peněz z úroků.

Pro Evropu by mělo být prioritou zjednodušení systému svého fungování a zrušení některých ve světě neobvyklých nesmyslů. A jedním z nich jsou právě bankovní poplatky. Banky by neměly žít z poplatků, ale ze své práce. Současný stav připomíná situaci, kdy prodavač zmrzliny ke každému kornoutku započítá zvlášť korunu za to, že nám ji natočil a podal. Manipulační poplatek je prostě vždy a všude hloupost.

 

Čeká nás šest tvrdých let

Evropskou unii čeká šest velmi tvrdých let, kdy se bude muset vážně nad sebou zamyslet. Pokud tak neučiní, bude mít v budoucnu vážné problémy nejen ekonomické, ale především sociální. Zhýčkaná evropská populace nebude stačit rychlému světovému tempu asijských vytrvalců a to vždy otvírá prostor populismu a nacionalismus končící vždy nějakým globálním problémem. Proto věřím, že výsledek sebereflexe unie bude hledání cesty kam dál. Současné přešlapování politiků na místě nás nikam neposune.

Přeji hezký den a veselou mysl!       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 6.5.2013 9:17 | karma článku: 12,66 | přečteno: 374x