Zapšklí čecháčkové...

Rok co rok pořádá bývalý prezident Václav Havel v České Republice takzvané Forum 2000. Místo, kde by se světoví intelektuálové a morální veličiny dnešního světa měly pokoušet zhodnotit současný stav civilizace a pojmenovat její problémy. Rok od roku tato akce láká čím dál velkolepější jména. Letošním hostem byl mimo jiné i pan Fareed Zakaria.

Tento americký komentátor patří k nejuznávanějším ve svém oboru. Původem Ind, nyní Američan, patří k těm, kteří rádi komentují všemožné světové události. Na rozdíl od jiných jeho však mnozí poslouchají. Má postřeh, přehled, umí dobře glosovat. Návštěvu této hvězdy světové žurnalistiky si nenechali samozřejmě ujít i místní novináři včetně pana Teodora Marjanoviče z MF DNES. Pan Zakaria je známý tím, že při rozhovorech spíše on vyzpovídá novináře. Stejně tomu bylo i tentokráte. Když se pan Zakaria ptal, proč Češi mají raději Klause, než Havla a komu straní MF DNES, pan Marjanovič odpověděl toto (cituji):

Když jsem odvětil, že k oběma si víceméně zachováváme profesionální odstup, ptal se dál, čím si vlastně Václav Klaus získává přízeň Čechů.
Na rozhovor bylo vyhrazeno pouhých dvacet minut, další novináři už čekali opodál, pokusil jsem se tedy v pár větách vysvětlit, že to dle mého soudu bude směsicí zapšklého, vůči cizině až chorobně podezíravého čecháčkovství, střiženého vrtošivou umanutostí. (konec citace)

 My Češi máme spoustu přívlastků. Některé si dáváme my sami, jiné nám dávají ostatní. Některé si zasloužíme, jiné nikoliv. Ať tak či tak, přijde mi velmi neprofesionální, když se k pomlouvání vlastního národa sníží profesionální novinář. Pan Marjanovič pochází z bývalé Jugoslávie, tudíž dá se pochopit, že on se na Čechy může dívat s jistým nadhledem, ale ani to jej neopravňuje v rozhovoru se světovým komentátorem mluvit o Češích jako o zapšklých, chorobně podezíravých čecháčcích. Pan Marjanovič ztratil tak veškerou soudnost a zcela se jako žurnalista zdiskreditoval. Opravdu nevím, kde se vzal ten názor o chorobném podezírání? A že bychom my jako národ byly zapšklí? Právě naopak, a to nejen já, ale i cizinci žijící v Čechách mluví o nás jako o zábavných Češích. Nemluvě o vrtošivé umanutosti. Nevím jak vy, ale já se zcela jistě neztotožňuji s názorem pana Marjanoviče a jeho stručném popisu nás Čechů. Nevím, jestli se pan Marjanovič jako Čech cítí, či nikoliv, ale já se tak cítím a vůbec se mi nelíbí, když profesionální novinář takto kope do vlastních řad a dělá z nás zapšklé, umanuté a vrtošivé čecháčky. Váš soud, pane Marjanoviči, vám neberu, můžete si to myslet, ale vytvářet tento obraz navenek je od vás jako od profesionála, kterým se zřejmě cítíte být, krajně nezodpovědné. Mluvíte tak totiž i o sobě, jestli se vy cítíte jako zapšklý a umanutý čecháček, tak takto prosím mluvte jen o sobě, já se cítím jako sebevědomý a hrdý příslušník mého národa.

 Odkaz na rozhovor s pane Zakariou: http://zpravy.idnes.cz/problem-cechu-je-ze-ztratili-zajem-o-politiku-tvrdi-komentator-zakaria-13j-/zahranicni.asp?c=A101011_113814_zahranicni_aha

Autor: Milan Zborník | úterý 12.10.2010 12:00 | karma článku: 24,52 | přečteno: 2391x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44