Zrušme dezinformační pojem „volební urna“

České zákony o volbách zmiňují „volební schránka“ ne „volební urna“. Urna je stará římská jednotka velikosti půl amfory. Zrušme a nepoužívejme tento „dezinformační pojem“, obdobně jako to praktikuje Kanada ve francouzštině.

Při volbách jsou používány nádoby k sběru hlasovacích lístků, které jsou během samotného hlasování obvykle zapečetěny. Někdy jsou průhledné, aby bylo zřejmé, že do nich nebyly dopředu umístěny podvodné hlasovací lístky. 

České zákony ( Zákon č. 491/2001 Sb.Zákon o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů,  Zákon č. 130/2000 Sb.Zákon o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, Zákon č. 247/1995 Sb.Zákon o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů či Zákon č. 62/2003 Sb.Zákon o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů včetně např. informací pro voliče od Ministerstva vnitra) zmiňují pojmy „volební schránka“ a „přenosná volební schránka“ ne „volební urna“. Nejpravděpodobněji jde o zahraniční vliv z německého wahlurne či francouzské urne de vote / urne électorale, i když v Kanadě používají pojem boîte de scrutin (volební krabice).

Proto zrušme a nepoužívejme tento „dezinformační pojem“, obdobně jako to praktikuje Kanada ve francouzštině. Když dezinformace typu zaměňování volební schránky za volební urnu šíří  Vít Rakušan, Denik.cz či Blesk.cz je to jejich vizitka a vypovídá o jejich erudici či skolonům k populistickému marketingu pro posluchače/čtenáře. Když dezinformace tohoto typu šíří Wikipedie, je to vizitka jen její erudice, který devalvuje její hodnotu jako zdroje informací na svobodném trhu. Ale nesmí se jich dopouštět veřejnoprávní organizace jako Česká televize nebo Český rozhlas – příklady viz níže:

https://ct24.ceskatelevize.cz/3557804-hudebnici-radek-banga-a-jozka-cerny-podporili-sve-favority-u-volebni-urny

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3557332-cesi-si-zvoli-prezidenta-mistnosti-budou otevrene-v-patek-i-sobotu

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/prezidentske-volby-2023/3555672-volit-bude-mozne-i-s-chripkou-nebo-covidem-staci-zazadat-o

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2278075-neco-jako-svatebni-agentura-ale-pro-volby-firma-vyzdobi-mistnost-a-doda-i-urny

https://www.irozhlas.cz/volby/prezidentske-volby-2018-kuriozity-zajimavosti-mirror-man_1801270829_ako

Americký filozof, autor více než 30 knih, systémový teoretik, architekt a vynálezce Richard Buckminster Fuller (1895 - 1983) apeloval na řádné názvosloví: „...Musíte přezkoumat každé slovo a zeptat se: "Je to správné slovo?" - celistvost a odvaha jednotlivce hovořit svou vlastní pravdu a nejít s davem, aniž by ostatní byli ignorováni. Po nějaké době, pokud to lidé budou dělat, pak všichni začnou jít správným směrem...“

Urna je také římská jednotka objemu o cca 13,1 litrů a je i polovinou amphory (26,2 litrů). Pokud bychom mermomocí chtěli nutně používat pojem volební urna, tak samozřejmě můžeme, ale měla by tak být právně definována v zákonech a mít i daný objem, popř. můžeme začít používat nově i pojem „volební amfora“ opět s příslušným objemem.

 

Čtete na podobné téma:

Zrušme dezinformační pojem „popelnice“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | neděle 14.5.2023 14:09 | karma článku: 14,81 | přečteno: 304x