Způsobí Fialův "boj s nesprávnými názory" zrušení zákona "o popírání holokaustu"?

ČR patří mezi 18 z 193 zemí světa a 13 z 27 zemí EU, kde je zákon proti popírání holokaustu. Fiala včerejším obhajování vládního boje proti "nesprávným" názorům nakročil k jeho zrušení pro proti-ústavnost jako ve Španělsku 2007.

Dne 6.4.2023 premiér Petr Fiala prohlásil, že:

„V České republice není žádná cenzura a nikdo ji nechystá. Podle všech měřítek i zahraničních nezávislých organizací máme vysokou míru svobody médií. Každý tady může šířit a přijímat názory, jaké chce. Je to tak dobře. Na druhou stranu každý z nás má právo bojovat proti názorům, které jsou nesprávné či lživé, a v tomto smyslu korigovat veřejnou debatu.“

Mikýřovsky – akorát, že vůbec!

V posledním roce mě Fialova vláda donutila po 7mi letech opět psát na blog IDNES z důvodu, že asi „...není žádná cenzura a nikdo ji nechystá...“ a  nereflektoval jsem, jak se „demoblokováním webů“ nesnaží „...korigovat veřejnou debatu...“ :

- Pokrytecká Čechie #4: Cílem je společnost informační ne anti-dezinformační premiére Fialo (18.2.2023)

- Orwellova Farma zvířat v ČR: „Proti-občanská prasátka“ korigující ústavu a lidská práva (3.1.2023)

- „Fialova strana mírné cenzury za mezemi zákona“ v „3. době nesvobody“ (22.12.2022)

- Anti-havlovský Vít Rakušan obhajuje náboženské hooligeny a vláda to schvaluje (17.8.2022)

- Více svobody slova na Západě: Tvoří informované voliče a ti funkční demokracii (4.5.2022)

- "Svoboda a demokracie" vs. pokus o „proti-putinovskou diktaturu“ současnou vládou (12.3.2022)

Určitě nikdo nemá náladu v ČR diskutovat s někým, kdo popírá holokaust a každému bych doporučil ať také navštíví Yad Vashem – viz Izrael 2015: Rady, zážitky a cestovní zkušenosti , i když arménská genocida se ještě v 2016 relativizovala a ČSSD, KSČM a TOP09, by se za to už neměly podívat do zastupitelských úřadů a hlavně Jan Hamáček, který po návštěvě památního komplexu v Jerevanu dokonce navíc prohlásil: „Dlouhodobě zastávám názor, že k historickým otázkám by se měli vyjadřovat hlavně historici, nikoliv politici" – viz:

- Ostudu ČR díky neuznání "Arménské genocidy" lze ČSSD, KSČM a TOP09 vrátit u voleb (14.7.2016)

- Hemingway o arménské genocidě: ženy stále nosící své 6 dnů mrtvé děti (14.7.2016)

Nicméně nikdo ani v ČR nemá náladu, aby jej nějací čecháčci mentorovali a schovávali se přitom za tento zákon při „korigování veřejné diskuse“, jako opěrný bod. Nevydrží – dominově padne, jako ve Španělku a pád domina včera začal premiér Fiala – uvidíme, zda jej i zastaví.

Závěrem tedy pro doplnění: obdobný zákon byl v roce 2007 zrušen pro proti-ústavnost ve Španělsku a není v zemích, které považují hodnotu svobody projevu za větší a je hájena i na úkor jiných práv jako USA, Anglie, Skandinávie či Austrálie. V čele kritiků kriminalizace je např. Noam Chomsky, který prohlásil, že myšlenky nelze cenzurovat ať už jsou sebeodpudivější - historie by měla být objevována na základě svobodného bádání bez právních zákazů.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zpochyb%C5%88ov%C3%A1n%C3%AD_holokaustu

https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_Holocaust_denial

https://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_denial

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | pátek 7.4.2023 22:27 | karma článku: 29,83 | přečteno: 916x