Změna oblíbenosti politických stran na Facebooku-únor/červenec 2011

Z provedeného půlročního evidování oblíbenosti politických stran na Facebooku bylo zjištěno, že v daném období nejvíce posilovala DSSS, TOP09 a Svobodní. Stranami které zaznamenaly největší pokles oblíbenosti byly VV a ODS.

Hodnota oblíbenosti (lze ji chápat i jako velikost distribučního kanálu informací) byla během průzkumu zaznamenávána v týdenních intervalech od 5.2. do 6.8. 2011 pro 12 největších politických stran v ČR a výsledky byly zpracovány do tří grafů.  V prvním grafu je uvedena celková změna oblíbenosti za uvedené období, z něhož je patrné, že významně posilovaly strany TOP09, ČPS (Česká pirátská strana), DSSS (Dělnická strana sociální spravedlnosti), Svobodní (Strana svobodných občanů) a ČSSD. Stranami které nejvíce ztrácely na oblíbenosti byly VV (Věci Veřejné) a ODS.

V druhém grafu je zaznamenán průběh změny oblíbenosti, z něhož je patrné, že došlo ke změně trendu u TOP09 a VV během vládní krize v první polovině dubna. U TOP09 došlo ke skokovému zvýšení oblíbenosti, poté jejímu konstantnímu průběhu, jež byl nahrazen silným posilováním v období od poloviny června do začátku července, odkdy nastal její výraznější pokles. VV v první polovině dubna také mírně posílily (z důvodu potřeby psaní negativních zpráv uživateli Facebooku na profil stránky VV), avšak v polovině června toto posílení „odeznělo“ a bylo nahrazeno výrazným poklesem (v tomto období začal prakticky stejně veliký růst u ČPS). SPOZ (Strana Práv Občanů - Zemanovci), Suverenita, KDU-ČSL a KSČM nevykazovaly výraznější změny. Mírného stabilního poklesu dosahovala po celou dobu ODS a mírného růstu ČSSD a SZ (Strana Zelených). Nejsilnějšího průběžného i celkového růstu dosáhla DSSS navzdory tomu, že 22.7.2011 (hodnota oblíbenosti dosahovala 10 581) došlo k zablokování (není jisté zda dočasného či trvalého) jejího profilu z důvodu porušování podmínek užívání (mj. ve stejný den tragédií v Norsku vyvolaných křesťansko-konzervativním fanatikem Breivikem). Silný stabilní růst také zaznamenali Svobodní.

V posledním grafu jsou pro každou politickou stranu vyneseny 3 sloupce, z nichž první znamená celkovou oblíbenost v únoru 2011, v druhém sloupci je zahrnuta změna během sledovaného období, tzn. že vystihuje celkovou oblíbenost v srpnu 2011 a ve třetím sloupci (včetně uvedené hodnoty) je vynesena predikce pro nejbližší volby v září 2012 vycházející z výsledků tohoto půlročního průzkumu oblíbenosti politických stran na Facebooku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | středa 10.8.2011 17:04 | karma článku: 19,58 | přečteno: 2180x