Zjišťování preferencí stran dle CVVM,Factum Invenio,Sanep a STEM

V ČR jsou pravidelně různými agenturami zveřejňovány odhady volebních preferencí politických stran. Tyto odhady mívají různou formu, jak v provedení vlastního výzkumu, tak i svými textovými a grafickými výstupy. Článek porovnává a odkazuje na poslední zjišťování preferencí politických stran od 4 nejcitovanějších agentur a porovnává míru jejich shody.

Zpracovávaná data byla získána od agentur CVVM, Faktum Invenio, Sanep a STEM uveřejněných v období od 22.2. do 8.3.2012. Grafické vyjádření prezentovaných výsledků ukazuje následující obrázek.

Z popsaných postupů výzkumů jednotlivých agentur, byla vytvořena tabulka se základními informacemi. Největším rozdílem ve zpracování výzkumu se vyznačovala Sanep, kdy byl výzkum prováděn na řádově vyšším počtu osob pomocí internetu a Factum Invenio, kdy pro odpovědi byl nabídnut seznam názvů stran.

Tři agentury ve svých výzkumech uvedli i přepočet preferencí na počet poslanců v poslanecké sněmovně parlamentu ČR, jak ukazuje následující tabulka.

Pokud porovnáme preference od daných agentur do jednoho grafu, tak lze konstatovat, že výsledky jsou si velice blízké a liší se především v rozsahu počtu konkrétně uváděných politických stran, kdy mezi vždy uváděnými stranami byla také uvedena SPOZ 3x, Suverenita 2x a Svobodní 1x.

Závěrem je vhodné uvést, že kromě těchto čtyř agentur se předvolebními výzkumy nepravidelně zabývá i Median (poslední výzkum z dubna 2010) a SC&C (poslední výzkum z dubna 2011). Zmíněná SC&C také dosáhla během voleb do poslanecké sněmovny v roce 2010 nejlepší a nejpřesnější predikce díky tzv. Exit pollu, tzn. průzkumu před volebními místnostmi. Tento Exit poll vycházel z odpovědí cca 20 000 voličů a který se velice lišil od výsledků průzkumů ostatních agentur provádějících pravidelné odhady volebních preferencí.

Z uvedených výsledků byl vytvořen (popis postupu je v článku zde) závěrečný obrázek zobrazující volební podporu jednotlivých politických stran, dle věku jejich voličů, ve volbách do PS v roce 2010.

Čtěte na podobné téma:

Neparlamentní strany stále posilují – nejvíce Svobodní s 3,6%

Rozdělení politických stran podle % HDP vládních výdajů

Autor: Josef Zbořil | středa 21.3.2012 17:22 | karma článku: 17,73 | přečteno: 3900x