Rozhovor s ministrem svobodného prostředí Josefem Zbořilem

Republika - Měsíc duben 2014 je prvním funkčním obdobím Ministerstva svobodného prostředí, jehož představiteli jsou, jak současní,tak i historičtí představitelé hájící svobody člověka. Všeobecně známí i neznámí. Konkrétní i anonymní. Vykonávající tuto činnost dobrovolně a bezplatně. V osobě jmenovaného ministra Josefa Zbořila (34) získala tato instituce průkopníka, jenž se ujal úřadu, který na "Zemi" nenajdete a jehož činnost je každý rok omezena na "měsíc".

Chcete v ČR omezit byrokracii a první co chcete udělat je vznik nového ministerstva?

Zaprvé ministerstvo není vázáno konkrétně na Českou republiku. Prezentuje se sice zatím jen českou mutací webových stránek, ale může být projektováno do kterékoli země, kde byrokracie nekontrolovaně bují a svoboda je potlačována. V ČR stejně jako v USA nebo Argentině. Zadruhé nikdo na tomto ministerstvu není placen. Ministerstvo samo se zabývá především rušením svobodu omezujících zákonů a předpisů a tím prakticky i úřadů tyto činnosti vykonávajících.

Copak svobodu nemáme? Potřebujeme na ni konkrétní ministerstvo?

Ano teoreticky a obecně se svoboda prosazuje všude, ale prakticky a konkrétně je omezována a válcována pomocí paragrafů a činnostmi nejrůznějších ministerstev a jiných úřadů, jejichž prioritou je samozřejmě něco jiného než svoboda. Máme již ministerstva a úředníky na kde co, jen ne ty jejichž hlavní agendou by byla ochrana svobodného prostředí občanů. Aby člověk nebyl zatížen neúměrným počtem předpisů které má na bedrech nebo aby mezi nimi nemusel kličkovat.

Jak toho chcete dosáhnout?

Co je dobré podle jednotlivých úřadů pro člověka musí být dobré i pro dané úřady. Heslem "Úřad úřadu vlkem" aplikujeme nejrůznější předpisy, které úřady na lidi chrlí právě na daná ministerstva a jejich negací odhalujeme jejich absurditu nebo zbytečnost. Každý si musí zamést před vlastním prahem.

Můžete uvést nějaké příklady?

Samozřejmě. Například "Štítky byrokratické náročnosti úřadu" sloužící k vyhodnocení byrokratické náročnosti úřadu a kvantifikující veškeré byrokratické úkony spotřebované při standardizovaném provozu hodnoceného úřadu. Tyto štítky musí být povinné pro všechny nově zřizované a reformované úřady. Dalším příkladem jsou "Regulační poplatky úřadům" pro omezení úřady občanům vnucovaných byrokratických povinností. Ale takových příkladů by byly desítky. Vše navíc při současném prosazování tzv. "Významové korektnosti", která pomocí záměrného ovlivňování jazyka má za cíl odstranit některá politicky korektní označení nebo pojmů, které jsou svázány s nepříznivými konotacemi a stereotypy, a proto mohou být určitými lidmi vnímány jako bezobsažné, pravdu nevystihující nebo mohou posilovat manipulátory a utlačovatele v jejich svobodu omezujících postojích.

Další rozhovor tedy za měsíc se zhodnocením funkčního období?

Jistě. Na shledanou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | úterý 1.4.2014 0:08 | karma článku: 9,57 | přečteno: 286x