Recenze knihy Dominika Stroukala „Zvířátkování“

Ekonom Dominik Stroukal je také spoluautorem knížečky Zvířátkování z roku 1998, ve které dle abecedy skládá rýmovačky na zvířátka.

Tato 74-stránková knížečka formátu A6 byla vydána Státní vědeckou knihovnou v Ústí nad Labem ve spolupráci se Severočeským klubem spisovatelů v 800 výtiscích a vytisknuta byla v Rakovníku. Vedle Dominika Stroukala (*1987) je spoluautorem Aleš Stroukal (*1959). Knížečka je plná poetiky, slovních hříček a rýmovaček na různá zvířata, doplněná ilustracemi Ivana Adamce.

Mezi zvířátky se vyskytují i méně známá, jako fenek, ibis, wapiti či ypekaha a za nejpříjemnější považuji říkanku o gazele:

GAZELA
Zdalipak k vám na zelí
nechodí mládě gazelí?
Nechodí, ale s náma
tam chodí jeho máma.

Ze 49 říkanek se jich také tři týkají ekonomických témat:

DANĚK
Já. Pane berňák, platit daň chci,
neb u nás v revíru
obnovovali lopaty
daňci.

 

HLEMÝŽĎ
Povzdechl si na berňáku hlemýžď:
To je k zlosti,
tahleta daň z nemovitosti.

 

ŽELVA
Kdy jsou želvy nejvíc drahý?
Když jsou z nich polívky centu Prahy.

 

Daná kniha tak dotváří obraz o autorovi pozdějších knih o Bitcoinech, o nejmladším členu současné ekonomické rady vlády NERV a úspěšném a oblíbeném popularizátoru štíhlého státu a kapitalismu, který je přirozeností života samého, jak už říkával Václav Havel ve své knize Letní přemítání, ale na což se poslední dobou ještě více zapomíná, než v době svého vydání v roce 1991 či v roce 2012, kdy jsme s Dominikem Stroukalem reprezentovali tehdejší Stranu svobodných občanů na ČT24 v minutových videovizitkách lídrů kandidátek (ústecké a olomoucké) do tehdejších krajských voleb.

 

Čtěte na podobné téma:
"Gregerie" od R.G. de la Serny - humorné metafory jedné věty 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | pátek 15.3.2024 6:00 | karma článku: 6,18 | přečteno: 97x