Plnění Maastrichtských kritérií zeměmi EU - 2011

Maastrichtská (konvergenční) kritéria musel dosáhnout a dále dodržovat každý stát, který chtěl vstoupit do Evropské měnové unie a přijmout společnou evropskou měnu EURO.

Jedná se o snahu pro dosažení cenové stability, stability devizového kurzu, konvergenci dlouhodobých úrokových sazeb a stabilizaci veřejných financí, jako je výše hrubého veřejného dluhu a deficit veřejného rozpočtu. Dne 12.12.2011 byl v MF DNES zveřejněn graf dodržování těchto pravidel (viz. následující graf).

Tento dvou parametrový graf (vládní dluh/rok a celkové zadlužení), lze pro lepší přehled o plnění těchto podmínek doplnit o třetí kritérium (inflaci) a seřadit do tabulky dle celkového plnění vůči plánovaným kritériím. Data z následující tabulky jsou z World Economic Outlook, zveřejněným MMF.

Porušováním pravidel, jež si členské země EU samy stanovily, dochází k současné krizi eurozóny. Se snižováním ekonomického vlivu také klesá vliv politický a tím i možnost prosazování evropských hodnot ve světě. Uvedená tabulka může sloužit jako ukazatel míry „zodpovědnosti“ či „nezodpovědnosti“ členských zemí EU k procesu evropské integrace, která má také za cíl uchránit evropské hodnoty proti tlaku globalizace. Současné vedení EU, reprezentované lidově-sociálně-křesťanskými demokraty (v ČR strany ČSSD, KDU-ČSL, TOP09) včetně jejich podpory od tzv. soft-euroskeptických stran jako ODS, tak sklízí výsledky své práce a politiky zadlužování.

Závěrem je vhodné pro optimističtější vyznění článku připomenout, že i v evropském parlamentu existuje myšlenková opozice reprezentovaná nejlepším řečníkem kterým tato instituce disponuje, tzn. Nigelem Faragem z britského UKIP (v ČR strana blízká Straně svobodných občanů) a který jak v Británii, tak celé Evropě získává stále větší podporu a dává tím i naději na možnou změnu současné EU na méně byrokratické a více konkurenceschopné společenství.

Autor: Josef Zbořil | pondělí 19.12.2011 6:30 | karma článku: 18,80 | přečteno: 2951x